Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Teacher Man

stsmork cikke a Művház rovatból, 2006. február 26. vasárnap, 22:15 | 6 hozzászólás

20060226_teacher_man.jpgFrank McCourt három évtizeden át tanította a „creative writing” tantárgyat egy New York-i középiskolában, anélkül hogy közben ő maga akárcsak egy sort is publikált volna. Hatvanhat éves korára jutott el oda, hogy végre megírja első könyvét, amely egycsapásra világsiker lett: harminc nyelvre fordították le, filmet forgattak belőle, sőt még Esterházy Péter is átemelt a regényből két rövid részletet a Harmonia Celestisbe. Létezik-e ettől nagyobb elismerés?

Az Angela's Ashes-t (magyarul Angyal a lépcsőn címen jelent meg) három évvel később követte a folytatás ('Tis, magyarul De! a címe), most pedig itt a Teacher Man, a szerző tanári pályafutásának története. Végre kiderül, hogy az Angela's Ashes mitől olyan jól szerkesztett: az iskolai órák alatt a szerző rendszerint a gyerekkori kalandjaival szórakoztatta a tanulni nem akaró ifjúságot, hogy lekösse a figyelmüket. Volt alkalma szépen lecsiszolni a sztorikat, alighanem több százszor elmesélte mindegyiket.

A középiskolai élet hálás téma: lényegében harminc év válogatott sztorijaiból áll össze a könyv. McCourt elmélkedései töltik ki a történetek közötti részeket: hogyan dobták be a mély vízbe pályafutásának elején, hogyan tanulta meg apránként, hogy miként kell kordában tartani egy csapat rakoncátlan tinédzsert, hogyan tett kétségbeesett kísérleteket, hogy a diákoknak megtanítson bármit is. Eddig is tisztában voltam vele, hogy az átlag amerikai középiskola nem kimondottan a tudás és haladás fellegvára, de összességében azért kicsit ijesztő a kép. A könyv mégsem lehangoló olvasmány, mert valahányszor kétségbe esnénk, a szerzőnek mindig gondja van rá, hogy egy-egy mulatságos történettel felvidítson minket. Ez már az Angela's Ashes-ben is így volt – talán éppen ennek köszönheti a népszerűségét –, és most sem változott ez a jól bevált szerkezet. Példának elmesélek a könyvből egy történetet:

Az egyetemi záróvizsgáján az „I would I might Forget that I am I” című verset kellett elemeznie (Santayana írta, én sose hallottam róla, de még maga McCourt is csak a keresztnevét tudta megmondani), amelyben a költő halálvágyának ad hangot. Amikor megkérdezte a vizsgabizottság, hogy na és hogyan mélyítené el a versről tanultakat a diákok fejében, akkor McCourt zavarában azt felelte, hogy házi feladatnak feladná, írjanak egy maximum százötven szavas „suicide note”-ot. A vizsgabizottság levegő után kapkodott, de a szerzőt ennek ellenére átengedték. Ami tiszta szerencse, mert ha akkor kirúgják, most nem lett volna miről könyvet írnia.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

ses, 2006. február 27. hétfő, 02:32 (#)

Nemrégi londoni utamról ezt hoztam haza ajándékba egy hozzám közel álló McCourt-rajongónak, és nem is bírtam ki, a repülőút alatt el-gyorsolvastam az egészet. Tényleg nagyon jellegzetes a szép, egyszerű, keserédes hangja.

2

ferenc, 2006. február 27. hétfő, 04:27 (#)

monk swimming is jo, meg a radiointerjuk a pbs en is eleg szorakoztatoak.

Azert mintha az interjukbol ugy tunt volna hogy a kozepiskola ahol tanitott az problemas varosi (=hatranyos helyzetu)szakkozepiskola volt (vocational education), ahol a celfuggveny a nebulok suliban tartasa es nem pedig tovabbtanulasra felkeszitese.

szoval azert az inkabb szelsoseg mint a spektrum kozepe.

Jim Belushival volt egy "The Principal" cimu film egy ilyen "kalandos" kozepiskolarol. Edmundo nevu kozos ismerosunk sajat alma materet ismerte fel a forgatasi helyszinben. Az iskolai elet masmilyen volt persze, de a diszletes/berendezonek nem sokat kellett dolgozni, eleg lepusztult volt az epulet amugy is.

3

kulcsi, 2006. február 27. hétfő, 10:06 (#)

íme egy ellenpélda: http://www.crescendo.hu/2006/02/12/hogyan_ne_tanitsunk

4

CS', 2006. február 27. hétfő, 11:02 (#)

az ellenpelda a Ferris Bueller's Day Off -bol van (nagyon jo film), habar ezt a reszt kivagtak a vegso filmbol.

5

stsmork, 2006. február 27. hétfő, 14:10 (#)

(A "Monk swimming"-et nem Frank McCourt írta, hanem Malachy, a bratyója.)

6

ferenc, 2006. február 27. hétfő, 17:36 (#)

bocs, ezek szerint tartosan kevertem oket.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork