Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tranzit

stsmork cikke a Művház rovatból, 2006. március 28. kedd, 14:45 | 6 hozzászólás

20060328_tranzit_1.jpgA Kosztolányi Dezső téri ex-buszpályaudvaron kirobbant plakátháborúról annak idején helyszíni tudósításban számoltam be, most végre sikerült személyesen is megvizsgálnom az időközben megnyílt kávéházat, amelynek tervei két évvel ezelőtt magukra vonták a környéken lakók haragját. Az ránézésre is nyilvánvaló, hogy a hely nem a hivatásos alkoholisták és kapualjba vizelők menhelye; alaptalan volt az ellentábor félelme, hogy a kávéház majd mágnesként fogja idevonzani a környék lumpen elemeit.

Hogy az épület szép-e vagy sem, azt döntse el mindenki saját maga; szerintem a stílus, amit ma retrónak hívunk, újkorában is ciki volt, nem értem, hogy miért kezdték el most megint nyomni, azt meg végképp nem, hogy hogyan találhatja ezt ízlésesnek bárki is, de erről ne nyissunk vitát.

20060328_tranzit_3.jpg

A fenti képen nem látszik, ezért szükségesnek tartottam kiemelni az épület túlsó falát díszítő (eredeti!) drótváz-műalkotást. Két busz látható rajta, amint a napi gürcölés után meghitten összebújnak a garázs melegében:

20060328_tranzit_2.jpg

Én egyszer műanyagból láttam ehhez hasonlót, Frédit formázta a Frédi és Béni rajzfilmsorozatból, és valamelyik ismerősünk hétvégi házában lógott a falon.

Az épület nagyon szépen fel van újítva, és a kertész is bőkezű költségvetéssel gazdálkodhatott, mert a park is teljesen rendben van. Feltöltötték földdel az egykori autóbuszöblök helyét és beültették növényekkel; ugyan még nem volt elég idejük megnőni, de nyár közepére biztosan szép zöld lesz minden. A trópusi hangulatot fokozandó, a peron két oszlopa közé valaki kifeszített egy függőágyat is.

Az ablakon matrica hirdeti, hogy a helyiségben ingyenes Wi-Fi pont üzemel, kár hogy nem tudtam róla korábban, hoztam volna a notebookomat is. Hétfő délelőtt van, de elég sokan ülnek bent, pedig viszonylag eldugott helyen van az épület. Ez az egykori váróterem, most asztalok és székek vannak berakva, az egyik sarokban pedig egy beszélgetősarok: két piros IKEA kanapé, néhány székkel. A falakon eredeti mozaik, valakik annak idején nagyon szívügyüknek tekinthették ezt az épületet.

A kellemes benyomások ezzel aztán véget is érnek. Leülünk egy asztalhoz és keressük az itallapot. Nincs. A távolban látjuk a pincért, de nem hajlandó idejönni. Végül én megyek oda hozzá, hogy szeretnék egy étlapot, azt mondja, hogy mindjárt. Öt perc múlva tényleg elő is kerül és a kezünkbe nyom egy kissé elhasználódott és szegényes tartalmú étlapot, és ezután a rendelésünket is elfogadható időn belül felveszi.

Közben észrevesszük, hogy az asztalunkra kitett "nemdohányzó" feliratot a szomszéd asztaloktól átszállingózó cigarettafüst nem tudja elolvasni. (Ötletes magyar megoldás a dohányzó-nemdohányzó asztalok ilyetén szétválasztása, pontosan olyan, mint amikor a Trabant orrára Mercedes matricát szerelnek.) Megisszuk az (átlagos) kávénkat, beszélgetünk kicsit, majd menni szeretnénk, de a pincér megint nagyon elfoglalt, és csak biccent, hogy jön. Majd egyszer. Negyedóra múlva, amikor véletlenül észrevesz, fény gyullad a szemében, látszik rajta hogy eszébe jut, ígért nekünk valamit. Hozza is a számlát, majd már repül is tovább, a köszönésünket sem várja be.

Ítélet: biztos rossz napot fogtunk ki...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Ali, 2006. március 28. kedd, 15:43 (#)

A kiszolgálás is retró, olyan jó hetvenes évekbeli... :)

2

Boca, 2006. március 28. kedd, 20:30 (#)

Negyed órát vártatok a számlára?? Nagyon hatásos tud lenni néhány határozott lépés a kijárat felé.

3

pollner, 2006. március 29. szerda, 08:55 (#)

Rosszkor jártál ott. A pincérek (na jó, a pincérlányok) kedvesek. Saját pörkölésű kávé, saját recept alapján készített sütik (répatorta!), órákig ott üldögélő (és fogyasztásra nem kényszerített), számítógépen dolgozó emberek, nem szól egyik kereskedelmi rádió, rendszeres (színvonalas) kiállítások, jó időben kinn (nem, egy)sok függőágy. A füstöt viszont én sem csíptem (hanme fordítva).
Menj el még egyszer, rossz passzban lehettél!

4

Dr. Minorka, 2006. március 29. szerda, 17:14 (#)

Répatorta???? Közelg a végítélet...

5

nyelv-ész, 2006. március 31. péntek, 00:38 (#)

Méghogy közeleg? Már itt is van!

Nyuszika bemegy a cukrászdába:

-Répatorta van? -
-Nincs, nyuszika, nem tartunk. -

Másnap ugyanúgy:

-Répatorta van? -
-Nincs nyuszika, mondtam már tegnap is.-

Ez így megy egy hétig minden nap. A cukrásznak már nagyon elege van a nyuszikából, amiért mindennap a répatortával zaklatja. Végül fog egy nagy táblát, kiteszi a kirakatba, és ráírja: Répatorta nincs!

Másnap jön a nyuszi, meglátja a táblát, és izgatottan berohan:

-Volt répatorta ??? -

6

Dr. Minorka, 2006. március 31. péntek, 03:12 (#)

:))))))


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork