Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53890 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A jövő zenéje?

Tekatana cikke a Művház rovatból, 2006. április 10. hétfő, 11:53 | 2 hozzászólás

20060410_ccdj.gifNemrég zárult le a Nomada remixverseny (vigyázat, egyből rázendít, de ki lehet kapcsolni). Én még csak most töltögetem, kóstolgatom a beküldött mixeket. Találtam már leginkább a kísérleti zene kategóriába sorolható, számomra kissé nehezen emészthető darabot, de vannak ígéretes változatok is.

A Nomada együttessel közösen rendezett remixverseny - csakúgy, mint ennek a könyvnek a kiadása - itthon rendhagyó kísérletnek számít.
A dolog lényege, hogy egyik számukat Creative Commons licenccel tették közzé a neten, arra buzdítva mindenkit, hogy töltsék le, másolják, terjesszék. Sőt ne csak játszák, hanem játszanak vele: eresszék szabadon kreativitásukat és keverjenek belőle új zenéket. (A CC licenceknek több változata van, ennél a kereskedelmi forgalom nem megengedett.)

Közel ötven pályamű érkezett, ezeket mostantól le lehet tölteni , sőt szavazni is lehet (bejelentkezés után) rájuk. (A Tiloson is játszottak már néhányat közülük a legutóbbi Telibeviszonzott vágyakozásban.)

A zsűri értékelése alapján várhatóan hónap végén hirdetjük ki a "nyerteseket", a legjobb 6 felkerül a remixverseny CD-jére.

Az ötletet a Wired magazin hasonló kontesztje adta, ami Rip. Mix. Burn. néven futott. Elég erős visszhangja volt annak idején, és - bár eddig nem sokan követték példájukat - a remixkultúra tovább él (még mindig legálisról beszélünk) például olyan oldalakon mint a ccmixter. Náluk érdekes fícsőr, hogy nyomon lehet követni a különböző zenék és hangminták sorsát is.

Érdekes adalék: a zene-kopirájt témában a kiadók ugye nyilatkoztak/nak eleget, aki kiváncsi a Wired CD-ben közreműködő zenészek véleményére is itt olvashatja.

El lehet mélázni olyan közehelyeken mit hoz a jövő (szoktam is), meg hogy itthon lesz-e folytatása, de engem most éppenséggel csak az érdekel, hogy valami elindult. És ennek örülök.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

bede, 2006. április 10. hétfő, 14:07 (#)

Minek ez az ideologiai maz? Jo remixek jo zenekbol eddig is keszultek, ennek semmi koze a copyrighthoz meg a legalitashoz. Sot, a lopas a popzenenek kifejezetten jot tesz.

2

tekatana, 2006. április 10. hétfő, 14:15 (#)

bede, már hogyne lenne köze a kopirájthoz? nem kevés ügyvéd jól megél a hangminták miatti perekből. utolsó mondatoddal egyetértek, a kiadók viszont nem. ennek pont az volna a lényege, hogy ne kelljen "lopni".


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork