Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53890 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kalóz gyökerek

Tekatana cikke a Művház rovatból, 2006. április 12. szerda, 00:14 | 3 hozzászólás

Strsmork edisonos cikkéről eszembe jutott egy másik érdekes sztori, ami a filmhez kötődik: érdemei közé sorolhatjuk, hogy - sajátos módon - hozzájárult a hollywoodi álomgyár születéséhez is.

A múlt század elején ugyanis - élelmes üzletemberhez méltó lépésként - a mozgóképhez fűződő szabadalmakra is rátette kezét, ezzel kvázi monopóliumot szerezve a filmiparban. Mivel csak azok a filmesek tudtak érvényesülni, akik cégétől engedélyt kaptak, inkább áttelepültek a nyugati partra.

"A forgatás olykor félbeszakadt, mert ellopták a berendezést, és történtek „balesetek”, például elvesztek a negatívok, az eszközök, romba dőltek épületek, de személyi sérülés vagy haláleset is gyakran előfordult.{3}” Ez vette rá a függetleneket, hogy elmeneküljenek a keleti partról. Kalifornia elég távol volt ahhoz, hogy Edison keze ne érjen el odáig, hogy a filmesek alkalmazhassák találmányait anélkül, hogy félniük kelljen a törvénytől. És a hollywoodi filmesek - Foxszal az élen - éppen ezt tették.

Természetesen Kalifornia is gyorsan fejlődött, és a szövetségi jog ereje végül a nyugati partot is elérte. Mivel azonban a szabadalmak a jogosultaknak igen korlátozott monopóliumot biztosítottak (akkoriban mindössze tizenhét évet), amire elég szövetségi bíró megjelent, a szabadalmak lejártak.
Új iparág született, részben ebből a kalózkodásból, Edison alkotói tulajdonának kihasználásából."


Forrás: Szabad kultúra (Kalózok)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

Agent Bauer, 2006. április 12. szerda, 13:23 (#)

A könyvben amúgy van egy másik példa is, amikor az RCA, egy rádiós cég minden től telhetőt megtett, hogy az új technológia (FM) ne válthassa fel az AM-et.

2

stsmork, 2006. április 12. szerda, 18:05 (#)

Manapság mennyi az amerikai szabadalmak elévülési ideje? Még most is 17 év, nem?

3

tekatana, 2006. április 12. szerda, 23:33 (#)

stsmork - én 20-ra emlékeztem, de az csak '95 óta van, az előtte bejegyzettek 17 (illetve a "design" patentekre 14 vonatkozik és persze van komplikáltabb/pontosabb kalkuláció: http://answers.google.com/answers/threadview?id=2434
amúgy érdekes összevetni a szerzői jogi védelem időtartamával, ami szinte exponenciálisan növekedett a múlt században - 14-ről akár 95 évre.
(persze ott is vannak eltérések műfaj szerint, de mindegyiknél durvák az arányok)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork