Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Két dimenzió

Tekatana cikke a Művház rovatból, 2006. április 30. vasárnap, 13:25 | 8 hozzászólás

Miközben kanadai zenészek egy nyilatkozatban adnak hangot ellenkezésüknek a rajongók elkaszálása és a DRM kapcsán, Washingtonban éppen egy finom kis csomagot készítenek elő, ami a DMCA-t további bástyákkal erősítené és kiterjesztené a törvény hatókörét.
Az indoklásban már nem csak kalózok, de a terrorizmus elleni harc ütőkártyája is előkerül. Mintha a vita két párhuzamos univerzumban folyna.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

nightw, 2006. április 30. vasárnap, 15:25 (#)

Hm... Furacsa világ ez. Kiadók félelme + hatalom + pénz => DMCA + "s*ggnyalás" vagyisakarommondaniizé jogharmonizáció => EUCD. Terrorizmus => többször visszadobott Patriot Act elfogadása + "s*ggnyalás" jajhogyishívjákszépen? => Data Retention. De a nagy gonosz USA a világ szennye és az ultimate elnyomó/ellenség. Szerintem nincsenek párhuzamos univerzumok. Az egyszerűen túl pozitív magyarázat lenne a problémára. Szerintem egy univerzum van, ami mindenütt teljesen egyforma. Csupán a tálalás más. A kisebbség pedig soha semmilyen liberális nézet szerint nem volt fontosabb a többségnél. Ki lehet találni, hogy melyik tábor van kissebségben, ha más nem is akkor befolyásban és nem emberek számában.

2

darthwalk, 2006. május 1. hétfő, 00:25 (#)

az a szép, hogy tulajdonképpen, mikor 5000 ft-ért vásárolsz egy CD-t, nem az albumot veszed meg, hanem csak a jogot, hogy a CD-n lévő hanganyagot korlátlan ideig hallgasd az adott adathordozóról.

3

darthwalk, 2006. május 1. hétfő, 00:26 (#)


Lehet át kéne gondolni a dolgot, mielőtt a zenészek maguknak keresnek alternatív értékesítési csatornákat.

4

Deansdale, 2006. május 1. hétfő, 15:05 (#)

Érdekes.
Biztos erkölcsileg helyes dolog, és egyáltalán nem a pénz áll a háttérben akkor, ha a törvények szerint egy többszörös rablógyilkos hamarabb szabadul a börtönből mint egy tini aki megosztott 2tucat filmet a neten.

5

eszpee, 2006. május 1. hétfő, 15:08 (#)

Deansdale, a többszörös rablógyilkos szerintem max lábbal előre kerül ki előbb a börtönből, mint a filemegosztó tini... ne essünk azért át a ló másik oldalára.

6

Deansdale, 2006. május 2. kedd, 10:28 (#)

"a new federal crime of just trying to commit copyright infringement. Such willful attempts at piracy, even if they fail, could be punished by up to 10 years in prison." (az eredeti cikkből ollózva)
10 évet ülni a börtönben azért, mert szerzői jogot akartál sérteni (akkor is ha nem sikerült)?!

A törvények elméleti szerepe a társadalom egészének, de legalábbis a nagytöbbség érdekeinek érvényesítése. Hol a pitsába fűződne a társadalomnak érdeke ahhoz, hogy 10 évre börtönbe küldjön valakit mert megosztott néhány filmet?!

7

eszpee, 2006. május 2. kedd, 11:51 (#)

Deansdale, nem érek egyet nyilván én se ezzel, de nem gondolom, hogy egy többszörös rablógyilkos maximális büntetési tétele tíz év lenne.

Az ilyen túlzásokkal csak az ellenség alá adjuk a lovat! :)

8

Deansdale, 2006. május 3. szerda, 13:12 (#)

Azért remélem hogy Mo-ra ez a hozzáállás sosem fog begyűrűzni.
A jelenlegi szabályozás a magáncélú másolás tekintetében szerintem teljesen korrekt. Ahogy a TV-ből felvehetsz bármit, ugyanúgy megszerezheted bármilyen forrásból, semmi közöd hozzá hogy maga a forrás jogtiszta-e. Persze pénzt azért ne keress vele :)))


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork