Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Könyvfesztivál inszájder

Tekatana cikke a Művház rovatból, 2006. április 23. vasárnap, 10:17 | 8 hozzászólás

Szerkesztőségi nyomásra utolsó pillanat előtti gyorsbejelentkezés:
Könyvfesztivál van, ami nekem nem ugyanazt jelenti, mint más normális látogatónak, vagyis kényelmes bóklászást a standok között, a frissen megjelent könyvek szagolgatását. Hanem.

(ezt tegnap sikerült posztolni végül, aztán rejtélyes okokból, vagy az én bénaságom miatt felszippantotta a sesblog egyik fekete lyuka. tehát az utolsó nap az ma van!)

Rohangászás fel s alá mint a mérgezett egér, nyitás előtti éjjel standátvétel (persze hogy nem lett kész) rögtönzött mentőötletek a dekorációra (persze hogy nem úgy, ahogy). Megnyitó előtt egy órával még olyan prózai kérdések megoldása, hogy hol az áram, kéne szék is stb. Utóbbiak ügyében a fesztiváliroda hotlájn számának hívása mérsékelten eredményes - egy kamaszhang magabiztosságot színlelve, ám igen bizonytalanul válaszolgat. Mondom neki kon-nek-tor, az kéne, szokott lenni, most is kéne, lesz? Nem tudja biztosan. Végül persze csak lett, mert sikerül elcsípni egy kóválygó szerelőt, meg szék is, meg (majdnem) minden, indulhat a show.

A megnyitó után sikerül bemeneküljek a nagy terembe egy kis időre, ahol Semprun bácsinak (főfődíszvendég) kéne beszélgetnie Kepessel. Ott is ülnek elől, beszélgetnek, de csak egymás közt. Mi is hallhatjuk majd, ám előbb tanui lehetünk a zseniális magyar fesztiválszervezési készségnek. Várakoztatják őket úgy negyedórát. Meg minket. A tolmácsra, akiről elfeledkeztek. Ezt persze akkor még nem tudni, de egy feketeruhás kismama belép az oldalsó ajtón és körbekiabál, hogy aki no habla espanol, de érteni is szeretné, kint személyi ellenében vételezhet fejhallgatót. Néhány orr alatt höbörgőt leszámítva mindenki szép fegyelmezetten kivonul, tudják mi a dörgés. Én büszkén gubbasztok tovább, fel nem adnám a helyem, mellesleg remek kihívás a spanyolom tesztelésére.
Jól tettem, az élmény megérte, még ha gyakran el is vesztettem a fonalat. Kepes profizmusa feledtette a döcögős kezdést, a könnyed beszélgetésből pl. az is kiderült, hogy milyen egy kétnyelvű írónak a fordításait olvasni - az öreg szerint többnyire bosszantó, mintha valaki más könyvét olvasná (Semprun spanyol, de Franciaországban él, mindkét nyelven ír).


konyvfeszt_semprun_2000422.png

Lehetne még sorolni, de ennyiből is világos, hogy ez azért letagadhatatlanul egy ízig-vérig hazai rendezvény. Aki járt már mondjuk a frankfurti könyvvásáron, annak nem kell ecsetelni a különbségeket, és most nem a nyilvánvaló méretekbeliekre gondolok (bár az is igaz, hogy évek óta kinőtte a Kongresszusi Központot, egyszer csak sikerül egy másikat találni).

Mindenesetre én minden esetlenségével, "kicsinyességével" együtt kedvelem, megvan a maga hangulata és sajátos bája.
Kicsinyt igazságtalanság is a fentieket kihangsúlyozni, mivel úgyis a könyv a lényeg. Abból pedig van mindenféle, olyanok is, amelyeket "már csak a kiadótól" lehet beszerezni.

patriaterem_20040422.png


Azért, hogy némi hasznos infóval is közszolgálhassak: holnap még nyitva van (6-ig), érdemes kinézni, bibliofíleknek ideális vasárnapi program. Folyamatos nyüzsgés, dedikálás és könyv, könyv, könyv mindenütt.
Szemfülesek már kitalálhatták, hogy idén Spanyolország a díszvendég, ezért kiemelkedő a választék a spanyol szerzők műveiből.
Aki Csingiz Ajtmatovtól szeretett szignót ütött-kopott Versenyló halála kötetébe, az bizony lemaradt. A programok javáról is, de csak úgy nézelődni és böngészgetni, közben néha kiülni egy fa árnyékába a parkba is nagyon jó.

Az is örülhet, aki állandóan nyavalyog a könyvárak miatt - mindenhol 10-20% kedvezmény van (sajnos éppen a - szerintem egyik legigényesebb és elsőrangú szépirodalmi könyveket kiadó - Magvető kiadványaira nem, ezeknél a mi standunkon is "visszavontuk", mert a kiadó tulajdonosa reklamált), ráadásul bónuszként a 600 forintos belépőt is le lehet vásárolni.


(Gasztrotipp: ha nem vagy egy uzsonnadobozos típus, a helyi büfék "lehúzós" alternatívájaként pár percre van egy benzinkút, ahol meglepően friss szendvicsekhez lehet jutni.)


PS: ez a poszt sajnos még csúszott is egy fél napot, mert bár reggel előkészítettem, hogy majd a helyszínről élesítem, egyszerűen nem tudtam senkit kirúgni az ottani netes termináloktól. Azért hátha lesznek, akiket még "időben" elcsípek vele.
És utólag egy plusz fotóval is szolgálhatok, amin felfedezhető a Critical Mass növekvő befolyása is :)...


konyvfeszt_bringaslany_20060422.png

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

nightw, 2006. április 23. vasárnap, 13:19 (#)

Én láttam tegnap is postot és el is olvastam. Este 10-11 körül. Ráadásul feed is volt hozzá. Most viszont megduplázódott a feed, az oldalon a cikk viszont csak egyszer látszik, de ma délelőtti dátummal.

2

eszpee, 2006. április 23. vasárnap, 13:23 (#)

nightw, feedet helyreráztuk, most már csak az olvasódban lehet cache-elve a tegnapi elem.

3

Atis, 2006. április 24. hétfő, 10:09 (#)

Ezek a képek nincsenek meg nagyobban? ;-)

4

tekatana, 2006. április 24. hétfő, 11:12 (#)

atis, de, majd felnyomom a flickre, amint lesz kis idom a hetvegi termes "feldolgozasara".

5

Atis, 2006. április 24. hétfő, 13:36 (#)

Thx.

6

andalgó, 2006. április 27. csütörtök, 15:35 (#)

nem is igen értem a magvetős dolgot, különösen azután, ahogyan a standjuknál fogadtak, azzal a végtelenül fura ajánlattal, hogyha x ezer ft fölött vásárolsz náluk, akkor választhatsz egy könyvet ingyen, majd a vásárlás után az is kiderült, hogy a mintegy tizenkettő darab általuk el nem adható könyvből válogathatsz csupán. ejnye.

7

tekatana, 2006. április 28. péntek, 12:42 (#)

andalgó - én ugyan éppen nem voltam ott, amikor reklamált kolossi (ő a líra és lant "csoport" tulaja), de nyilván azért ellenkezett, mert nem tetszik neki, ha a többi kereskedő kedvezményt ad a vásáron, miközben ők nem (az ajándékkönyv mondjuk szintén annak tekinthető, de mégsem ugyanaz, főleg ha tényleg befeküdt könyvekkel kedveskednek). ugyan semmi közük hozzá milyen kedvezményt adunk a fesztiválon, nem érdekünk összekapni velük ilyenen, főként, hogy éppen a magvető könyvei magas színvonalat képviselnek (nem mellesleg a kiemelt spanyol irodalomból is a legtöbb címük volt).

8

tekatana, 2006. április 28. péntek, 12:48 (#)

atis, elfelejtettem, itt vannak:
http://flickr.com/photos/79879349@N00/sets/72057594115556459/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork