Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Európa magyar módra

Schrödinger macskája cikke a Művház rovatból, 2006. május 2. kedd, 14:50 | 14 hozzászólás

Fesztivált szervezett a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. A cél, hogy minél többen pályázzanak EU-s pénzekre. Ki vonzza a legjobban a pályázni vágyó hazai cégeket és szervezeteket? Hát persze hogy Korda György és Majka!

EU-s milliárdokból akarnánk felvirágoztatni az országot az elkövetkező években, ha a száraz és bürokratikus EU-nál nem kéne minden fillérért pályázni. A hazai cégek pályázati hajlandósága azonban elég alacsony. Hogy miért, abba ne menjünk bele, részben egyébként azért, mert van pályázat, ahol ha 5 millió forint támogatásra pályázunk, másik 10 milliót kell előteremtenünk és lekötnünk emiatt. De a lényeg, hogy az NFH úgy gondolta, rittyent egy fesztivált, hogy népszerűsítse az emberek által idegenül hangzó, ún. operatív programokat.

Európa Fesztivál. A név már önmagában hazánk és Európa kapcsolatát hangoztatja. Részben állami, részben EU-s pénzből rendezték hát a hétfőn (május 1.) kezdődött, és szombatig tartó rendezvénysorozatot.

Volt mindig is a hazai közéletben egy rendkívül kreatív hozzáállás az EU-val kapcsolatos rendezvényekhez. A lényeg, hogy hagyományos dolgok elé odabiggyesztjük az EU szócskát, és máris passzol az esemény szellemiségéhez. Lesz itt EU-totó, EU-kvíz, EU-sakk. Csak az EU-foci hiányzik EU-sörrel a kézben.

Lesz "Sztárok a pódiumon" program is. Az mindig népszerű, amikor sztárok beszélgetnek, bár a téma kicsit ilyesztő: "Regionális fejlődés az EU-ban". Elképzelem Kozsót, amint elmondja a véleményét: "Szeretem a pályázatokat, és a szívem csúcsán egy jégcsap-könny felolvad, mert a fejlődés jó. És vegyétek észre, ez így Európa, ez így mindenki együtt!".

És aztán a fellépők. Nem könnyű ezt kommentálni. Kíváncsi lennék, hogy Majka és kicsi Tyson rajongótáborából hányan tartoznak a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program célközönségébe? Nehéz elhinni, de az NFH szerint a modern Európát Csepregi Éva és Aradszky László méltó módon képviselik. A kis Magyarország ajándékai ezek a levitézlett haknizenészek, akik egy kilóért bármibe beletátognak ami a kezükbe kerül. A fesztivál további fellépői közt Koós János, Korda György, Szikora Róbert, Hip-Hop Boys, Pa-Dö-Dö.

Ronda kis fekély vagyunk Európa ízlésén.

Fürkész

- - -

update:
Szakavatott reklámszakemberekként nem mehetünk el a zseniális (értsd: frappáns, könnyen megjegyezhető) napi névválasztás mellett sem.
Sajnos a tegnapi HEFOPot elmosta az eső, de már egy órája tart a mai ROP (nem, nem táncház), holnap AVOP, azután GVOP, majd pénteken KIOP (ez sem egészségügyi nap) lesz. Érthetetlen, miért nem találtak a szombati "interaktív program a sátorban"-nak egy hasonló nevet, talán nem tudták sehogy sem OP-ra végződtetni, anélkül meg oda a drága kreatív koncepció.

A tematikus napokhoz rendelt programok csoportosítása is rejtélyes kissé. Az agrár napon miért Hip-hop boys lesz? Az nem urbánus zene? És miért délután kettőkor kezdődnek ezek a programok, hétköznap? Annyira sok reménybeli EU-pályázó cégvezető sétál a Kossuth téren fél háromkor? Aki szeretné megnézni a Zászlóforgató csoportot, majd rögtön utána a BM Duna együttes néptánc bemutatóját? Mini és Maxi humor-paródia? Olyasmi önökkértes poénokkal, mint a "- Beléptünk a Zeuba! - Hát én aztán jól beleléptem!" Komolyan vehető ez az egész?

A legnagyobb közönségcsalogató ötlet pedig a Merlin Színházba invitál, idézem szó szerint:
"Este 8-kor meglepetés zenekar."
Ilyet még a Szot üdülőkben is csak akkor írtak, amikor fogalmuk sem volt, melyik haknibanda ér majd rá, a Napsugár, vagy az Olympia, vagy be kell ugrania a szomszéd faluból a hardrockot játszó Foton zenekarnak.
Szánalmas.

becherpig

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

ses, 2006. május 2. kedd, 15:21 (#)

Fürkész, azért az "ilyesztő" is ijesztő. :)

2

Fürkész, 2006. május 2. kedd, 15:29 (#)

Bazeg, ezt a szarvashibát... pfff... szori, pedig nem szoktam ijeneket (hehe) elvéteni.

3

eszpee, 2006. május 2. kedd, 15:44 (#)

Mindenesetre a korrigálás kreatív módja a cikk végén a szerzőt átírni! :)

4

Fürkész, 2006. május 2. kedd, 15:51 (#)

Az nem korrigálás, hanem szokásunk update-eket beleírni egymás posztjaiba, ahogy itt becherpig tette. :)

5

eszpee, 2006. május 2. kedd, 15:53 (#)

Na tessék, magas lóról lehet nagyot esni - csak a cikk legalja tűnt fel, bocs. :)

6

tekatana, 2006. május 2. kedd, 16:00 (#)

én is épp akartam jelezni, hogy ne az alját nézd, de így jobb is, mert különben nem lett volna vicces komment.

7

becherpig, 2006. május 2. kedd, 16:18 (#)

schrödinger ápdétje.

8

methan, 2006. május 2. kedd, 16:34 (#)

jó húzós hónapunk lesz.

9

ninkananka, 2006. május 2. kedd, 21:07 (#)

"akik egy kilóért bármibe beletátognak ami a kezükbe kerül" :)
kár kiragadni bármit is, de erről eszembe jutott a Sony-ericsson ingyenes - a zene iránti elkötelezettség jegyében szervezett - koncertsorozata, amiről a terminal tájékoztatta olvasóit (fellépők: Hooligans, Edda, Omega, Dobrády Ákos - ex TNT, Irigy Hónaljmirigy), ám a cég oldalán a legfrissebb (2 hónapos retek) hírek között nyoma sincs...

10

Dr. Minorka, 2006. május 3. szerda, 03:48 (#)

Az Olympia mint hakni zenekar?

11

Deansdale, 2006. május 3. szerda, 12:58 (#)

Végülis nincs ezzel semmi gond... Úgy sejtem az EU-ban is szoktak nagy pénzeket lenyúlni rendezvényszervezés címén.
Csak mi még nem csináljuk megfelelő eleganciával.

12

Justinius, 2006. május 3. szerda, 15:32 (#)

Sziasztok,

nem szeretnék akadékoskodni, de van egy-két dolog, amiben a helyzet nem olyan rossz, mint a cikk írója mondja, és van olyan ahol viszont sokkal rosszabb:)
Alapvetően nem az EU teszi bonyolultá (noha annyira nincs ellenére se)a magyar pályázati rendszert, ezt mi magyarok önszorgalomból csináljuk így - a kiválasztási és jogosultsági kritériumokat az IH-k (minisztériumok) és nem a Bizottság alakítja ki. A mi rendszerünk európai összehasonlításban bonyolultnak számít....

Hogy ötmillió támogatáshoz van, hogy tíz milliót kell hozzátenni, önmagában nem baj. Ez nem segély (ingyen, alanyi jogon, kötelezettségvállalás nélkül jár), hanem támogatás (adott feltételek és vállalások mellett kiegészítő forrás a saját fotrrás mellé). Az addicionalitás az EU-s alapok alapvető elve, ezt kritizálva csak az EU-t támadod, nem NFH-t. Az a néhány kivétel, ahol 100%-kban finanszíroztak EU-s pénből projekteket nem tartoznak a sikertörtének közé....

Egyébként nagyon tetszik a blogod, az állam és a marketing csodálatos dolgokra képes együtt....

13

Deansdale, 2006. május 4. csütörtök, 17:47 (#)

Ezt a legutolsó megjegyzést kifejthetnéd, mert érdekel, csak lusta vagyok utánajárni...

14

becherpig, 2006. május 4. csütörtök, 19:35 (#)

ez sokat elárul:
http://bringaut.hu/?q=node/341


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork