Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Naptár

Schrödinger macskája cikke a Művház rovatból, 2006. május 8. hétfő, 16:40 | 5 hozzászólás

Kiváncsi voltam, február közepe óta hány hét telt. Gyors kattintás a jobb alsó sarokba (igen, winXp). Valami nem stimmel a gépemmel, nincs jogosultságom megtudni a volt idő folyását. Hmm. Hány hete is volt? És miért ilyen bonyolult ezt kiszámolni? Miért nem egyszerűsíti már le valaki ezt a katyvaszt, amit időmérés helyett művelünk?

A legkézenfekvőbb lenne visszatérni a 13 hónapos évhez. ilyesmit használták az inkák, maják, kelták is. Mindegyik hónapba 28 napot kell tennünk, négy egyforma héttel. Ezáltal feleslegessé válik a "hányadikára is esik jövőre a szülinapom?" kérdés, hiszen mindig ugyanarra a napra esik.

28x13 viszont ugye csak 364 nap. Be kell iktatni egy úgynevezett időntúli napot (istenem de szép lenne egy ilyen), ami sehová sem számít, ez lenne december 28. Majd utána újév, Január elsejével. A szökőéveknél pedig még egy plusz napot, június után.

Ezt a zseniális naptárat Auguste Compte filozófus javasolta, még 1841-ben. Nála a hónapnevek a következőek lettek volna:

1. Moses
2. Homer
3. Aristotle
4. Archimedes
5. Caesar
6. Saint Paul
7. Charlemagne
8. Dante
9. Gutenberg
10. Shakespeare
11. Descartes
12. Frederic
13. Bichat

A hét napjai a következőek: Dali, Seli, Gamma, Kali, Alfa, Limi ésa Silio.

Vajon lesz belőle valaha valami? Vagy túl erős a kártyanaptár-lobbi?

becherpig

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

hitman, 2006. május 9. kedd, 10:40 (#)

ajánlott irodalom: Isaac Asimov: A Hold tragédiája (esszégyűjtemény)

2

nyelv-ész, 2006. május 9. kedd, 16:42 (#)

Jajnemár!

Egyrészt: akkor mire használom az ökölbeszorított kezeimen kidudorodó ujjízületeket, ha nem arra, hogy kiszámoljam, melyik hónap 30 napos?

Másrészt: nem akarok mindenféle új hónap- és napneveket megtanulni. Örülök, hogy a mostaniakat sikerült...

Harmadrészt: mi ez a hülyeség, hogy "hányadikára is esik jövőre a szülinapom"? Most is minden évben x. hónap y. napjára. Talán a kérdés arra irányult, hogy a hét melyik napjára esik, nem?

Negyedrészt: mindezek a naptárproblémák okafogyottá válnának, ha:

- az XP a nem rendszergazdáknak is engedné megtekinteni a dátum adatokat

- a userek nem XP-t használnának (pl.: a KDE a mezei usernek is megmutatja a naptárat)

3

nyelv-ész, 2006. május 9. kedd, 16:47 (#)

Ja és ötödször:

az XP nem is írja ki, az év hanyadik hetében járunk. Ezután mit mondhatnék: Linux rulez!

4

Gojo, 2006. május 9. kedd, 19:30 (#)

A második hónapot Homer Simpson-ról nevezte el? :D

5

Ali, 2006. május 11. csütörtök, 19:26 (#)

Jaj, egyik kedvenc témám (volt vagy húsz éve). Nos, tud egyátalán valaki arról, hogy az ENSZ előtt mióta hever a naptárreform tervezet? Igen, tessenek Wikit nézni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Calendar#Pragmatic.2C_theoretical_and_mixed_calendars
http://en.wikipedia.org/wiki/Calendar_reform

Ami azt illeti, a Gyűrűk Ura c. könyvben is meg van adva egy javaslat, a Hobbit naptár, amely szintén ügyes, de nem túl durva megoldás. A szerző úgy látszik számos hasznos, ám túl korai javaslatát csak úgy tudta népszerűsíteni, hogy írt hozzá egy jókora mesét is, majd belopta a cuccost a függelékbe, közte egy írásrendszerjavaslatot is -- kár, hogy az olvasók jó részének már maga a könyv túl nagy falat és csak kevesek szentelnek figyelmet a függeléknek is...

Életképes alighanem csak egy olyan javaslat lehet, amelyik tényleg csak keveset változtat: a változó hosszúságú és a többség által megjegyezhetetlen rendben váltakozó hónapok helyett alighanem könnyen bejönne a "minden negyedév első hónapja 31 napos, a többi 30" rend, 4x91=364, egy napot betennének év végére, az úgy is munkavégzés szempontjából használhatatlan buliidőszak, a szökőnapot meg kiadnák négyévente nyár közepén be nem sorolt ünnepnapként két nyári hónap között. A két "rendellenes" nap a hét napjai közé se sorolna be, tehát ezzel a "vándorlás" megszűnne.

A legutóbbi sikeres naptárreformot a Gergely pápa vezette be és a tíz eltörölt napon kívül egészen elhanyagolható változás történt csak. Az azóta történt kísérletek, pl. francia forradalomé, vagy a szovjet hat napos naptár példája mutatja, hogy akárki nem vághat bele. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork