Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Stalingrad

Schrödinger macskája cikke a Művház rovatból, 2006. május 24. szerda, 18:23 | 29 hozzászólás

Így írom angolosan, illetőleg franciásan, mivel Párizsról van szó, bármily meglepő is. Párizs 10-ik és 19-ik kerületének a határán található ugyanis a Place de Stalingrad, a Rue de La Fayette éppen ebbe a térbe torkollik, és egy kőhajításnyira van a Stalingrad metróállomás. Szóval, a kérdés nagyon egyszerű: mit keres egy ilyen elnevezés napjainkban egy európai nagyvárosban?

Értem én, hogy a múlthoz ragaszkodni kell, és azt is megértem, hogy Párizsban nem ilyen ká-európai aggyal szemlélik az utcaneveket, de Sztálinról elnevezett városról elnevezett tér, hogy is mondjam, anakronizmus. Szokták mondani, hogy Magyarországon a történelem viharai könnyűszerrel söpörtek végig, és ilyenkor minden eltűnik, ami az előző rendszerre, korszakra emlékezteti az éppen hatalmon lévőket, valahogy úgy, mint Egyiptomban, amikor a korábbi, nemszeretem fáraónak még a nevét is kivésték a feliratokból. Így lehetett 1945 után Budapesten az Andrássy út először Magyar Ifjúság útja, majd Népköztársaság útja, végül újra Andrássy út. Néha azonban feltűnik a kék hírekben, hogy valamelyik apró faluban, a Lenin utcában gyalogost gázoltak, tehát a rendszerváltás közigazgatási szinten sem zajlott le még teljesen. A rendszerváltás országos szintjén azonban az első intézkedések egyike volt, hogy a létező szocializmushoz kapcsolódó utcaneveket megváltoztatták, és visszatértünk újra a békeévekhez.


060524_stalingrad.jpgDe térjünk vissza Párizsba, ahol úgy tűnik, senkit nem frusztrál egy véreskezű diktátor, aki ká-európát a nyomorba döntötte minimum nyolc évig, (aztán persze az utódok is kivették a részüket), és 2006-ban sem zavar senkit, hogy egy olyan városról neveztek el egy közterületet, amely már nem létezik, ezen a néven legalábbis nem.

Sztálingrád 1589-ben Cáricin néven látta meg a napvilágot, de az elnevezésnek semmi köze nincs a cárhoz, sokkal inkább az ott élő tatárokhoz. A Volga és a Cárici folyó találkozik éppen itt, utóbbiról nevezték el azt az erődöt, amit még a XVI. században húztak fel. Az elnevezés tatár nyelven sárga folyót jelent, a szárü (jerüvel a végén) tatárul sárgát jelent, ami nem áll messze a mongol sár, és az ezzel rokon magyar sárga szavaktól, a szi, vagy szü (fogalmam sincs hogyan kell ejteni, csak a szótárat tudom kezelni...:)) pedig folyót, vizet jelent. 1925-ben változtatták a nevét Sztálingrádra, amit meg is őrzött 1961-ig, Hruscsov desztalinizációs korszakáig, amikor megkapta mai nevét, Volgográdot. Utóbbi dátumból is lehet látni, hogy a rendszerváltás bizonyos területen meglehetősen lassan zajlik.


Amikor a gyanútlan ká-európai turista Párizsban metrózik, megdöbben, valljuk meg őszintén. Kétszer is nekifut a metrótérképnek, és az adott metróállomáson is hitetlenkedve szótagolja, hogy Sztá-lin-grád. Párizsban a hivatalnokok néhány évtizedes elmaradásban vannak, valakinek föl kellene hívni a figyelmüket arra a súlyos tévedésre, hogy Sztálingrád nevű orosz város már nem létezik, és a Sztálingrád nevű metróállomást is más névvel kellene illetni. Ezt leszámítva Párizs persze gyönyörű.

dzsingisz

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (29)

1

iizzee, 2006. május 24. szerda, 19:01 (#)

Ez sztem nagyon egyszerű: Sztálingrádnál zajlott az egyik nagy csata, amely megfordította a II. vh. menetét, s így közvetve hozzájárult Franciaország felszabadulásához. Nem Sztálinra, nem is magára a városra akarnak ezzel emlékezni, hanem a csatáre. sztem.

2

sic, 2006. május 24. szerda, 20:26 (#)

iizzee meglàtàsa szerintem is talàlo. Az elso jott ment franciànak dereng valami ha azt emlited "la bataille de Stalingrade" de Sztalin onmagàban nem borzolja az idegeket. Talàlni egyébként sok trockistàt is, meg elvétve olyan meggyozodésueket hogy attol tartasz idoutaztàl hàtra. Viszont a hozzààllàs màs, ezek nem olyan életbevàgoan fontos dolgok mint Magyarorszàgon, ugy értem egy csodàlatos francia torténész mondta hogy Franciaorszàgban meghalt a torténelem (remélem feléled és nem feltétlenul utcakereszteléssel).
Koszi a toponymiàt.

3

Dr. Minorka, 2006. május 24. szerda, 20:35 (#)

Dzsingisz!
Azt hiszem te viszed el a butaság pálmáját!

4

lipilee, 2006. május 24. szerda, 21:02 (#)

ha a butaság pálmáját nem is viszed el, nem tudom eldönteni, hogy viccelsz vagy komolyan gondolod.
ez ugyanaz a baromság, amiért a Joliot Curie tér nevet kellett változtasson, vagy amiért a MIÉP brutális eszközökkel akarta rávenni a BME-t, hogy kényszerítsék ki a Schönherz Zoltán Szakkollégium névváltoztatását. Se Curie-t, se Schönherz-t nem azért szeretjük, mert komcsik (óbocs: szocialisták) voltak, és Szálingrád se azért került be a történelembe, mert történetesen Sztálinról van elnevezve. Ha meg akarod változtatni a nevet, akkor nyilván a náci uralom alól való felszabadulásunk is hirtelen megszállássá avanzsál, és nem is szeretném sorolni.
ez a cikk nagyon sok demagógiára ad lehetőséget a kommentekben, pedig már a body is tartalmaz jócskán.

5

nyelv-ész, 2006. május 24. szerda, 21:50 (#)

Dzsingisz,
jót derültem cikkeden.

A #3 és #4 íróinak pedig javasolnék egy-egy intravénás humorérzéknövelő injekciót gyorsan beadatni.

6

sic, 2006. május 24. szerda, 22:02 (#)

Dereng valami az oktatàsombol, miszerint minden gondolatvezetés, bàrmilyen logikus is legyen, ha ad infinitum vezetem akkor ad absurdum jutok. (Emlékezetbol és csunyàn forditok, bocs, a mondat igy nem szép, de a tartalom ugy tunik ok.)
Teljesen megértem hogy Dzsingisz meglepodik, foleg ha Sztàlinra és nem a csatàra rezonàl a nevet làtvàn, egy sztàlin nevu utca engem is kihozna a sodrombol eléggé ahhoz hogy a szeretett polgàrmestert zaklassam, millok emlékére. A félrerezonàlàs meg lett commentàlva, de ez a butasàgpàlmaosztàs egy ràzos sportnak tunik, foleg ha olyan érvekre alapszik hogy hàt hova vezet ez. Buta az aki...?

7

Pocakos, 2006. május 24. szerda, 22:11 (#)

Bocs! De az Andrássy út 1956-ig Sztálin út volt!

8

sic, 2006. május 24. szerda, 22:16 (#)

#5 Az elso olvasatom nekem is mosoly volt, van màshol boulevard François Mitterrand, ami létezési alapon szintén meglepo.

9

Pocakos, 2006. május 24. szerda, 22:21 (#)

Kieg. Most olvastam csak végig. 1949-től volt Sztálin út, a felvonulások is itt voltak, amíg el nem készült a Sztálin szobor, akkor az István út (Landler Jenő u.) és a Hősök tere közti részét a Dózsa György (Aréna) útnak Sztálin tér-nek hívták.

Gondolatmeneted ott "sántit", hogy a háború fordulópontjáról, a sztálingrádi csatáról kapta a nevét a párizsi tér.
A sztálingrádi csata történelmi tény és fogalom. Ezen nem lehet változtatni. Nem is kell.
Kant szülővárosát sem hívod Kalinyingrád-nak, - vagy? ;-)

10

Dr. Minorka, 2006. május 24. szerda, 22:40 (#)

re: sic
1. A butaság egyrészt a tények nem ismeretére vonatkozott, másrészt arra, hogy könnyen rá lehetne jönni az igazságra, némi agymunkával.
2. Ha Sztálin utat látnék Párizsban magam is csodálkoznék. A probléma az, hogy Sztálingrád teret és Sztálingrád metróállomást láthatsz csak.
4. Re: Nyelv-ész
Azt az opciót, hogy a szerző irónizál átgondoltam. Ő dolga.
---------------------------
Kiegészítés Pocakoshoz:
1877 - Sugárút, 1885 - Andrássy út, 1949 - Sztalin út, 1956 - Magyar Ifjúság útja, 1957 - Népköztársaság útja, 1990 - Andrássy út.

11

dzsingisz, 2006. május 25. csütörtök, 00:28 (#)

köszi a sok dicséretet..:)
nem reagálok a hozzászólásokra, mert csak még több butaság jönne ki belőle...;-)

Sugárútért, Sztálin útért bocsánat, felületes voltam, pedig ezer cikket elolvastam a történetéről.

12

Orosz Péter, 2006. május 25. csütörtök, 00:51 (#)

Apropó, kár hogy az ötödik kerületi Rosenberg házaspár utca nem maradt meg és Hold utcává alakul, egészen egyedi keveréke a szánalmas lúzerségnek és az Amerikával dacoló punk gesztusnak.

13

Pocakos, 2006. május 25. csütörtök, 01:24 (#)

Néhány érdekesség:
Az EU fővárosban (Brüsszel) utca és hotel!
http://book.hotelstravel.com/hotel/10006932-11294687R.html
ugyanott Zsidó Múzeum
http://www.sacred-destinations.com/belgium/brussels-jewish-museum-of-belgium.htm
Lyon-ban a japán konzulátus a Stalingrad boulevard-on van!
http://web-japan.org/links/japanese/europe/france.html
Nantes-ban a Sci-Fi Filmfesztivál ugyancsak a Stalingard boulevard-on található!
http://web-japan.org/links/japanese/europe/france.html

14

Pocakos, 2006. május 25. csütörtök, 01:27 (#)

Bocs, a Nantes-i link helyesen
http://www.melies.org/festival.asp?ID=24

15

Ali, 2006. május 25. csütörtök, 14:54 (#)

Van már Horn Gyuláról elnevezett utca is. :)

16

sic, 2006. május 25. csütörtök, 16:59 (#)

#10
Aki tényt mond, gyakran valami objektivitàsfélét idéz, itt nem errol volt szo. Szerintem teljesen szubjektiv dolog az hogy egy névrol mi jut az ember eszébe. (Ha megprobàlsz micimackot szeretni franciorszàgban, ugyancsak furcsàn néznek ràd, ezt a referencia eltérést hivom kulturàlis kifarolàsnak.) Szerintem nincs Waterloo nevu utca Franciaorszàgben, Austerlitz màr àtnevezodott, és azon szorszàlozni hogy a Sztàlingràd név làttàn ki mire asszociàl... bàrmilyen csata lehetett volna Hitlerbachban, nem mindenki egyformàn reagàlna a tér nevére (hogy én is "hova vezet ezt" jàtsszak).

#11 "mert csak még több butaság jönne ki belőle...;-)"
Igazad van, boldogulok :))

17

Dr. Minorka, 2006. május 25. csütörtök, 17:29 (#)

sic!
Ne ragozd!:)))
Az a tény, hogy a Párizsban Sztálingrádról a csata (és a város védői) miatt neveztek el teret. Hogy valakinek erről a véres mészáros ugrik be - a tudatlanság, vagy politikai elfogultság okán - , az egyéni szociális probléma.
"Szerintem nincs Waterloo nevu utca Franciaorszàgben" helyes, bár ez itt teljesen irreleváns.
"Austerlitz màr àtnevezodott, "
http://www.google.com/search?q=rue+austerlitz&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:hu:official

18

dzsingisz, 2006. május 25. csütörtök, 17:59 (#)

minorka doktor: azért azt az apró tényt se felejtsük már el, amin te rendre átugrasz, hogy Sztálingrádot Sztálinról nevezték el. teccik, nem teccik, ez tény. ráadásul teljesen fölöslegesen hadakozol itt saját magaddal, senki nem állította, hogy a Sztálingrád tér elnevezésének nem a sztálingrádi győzelem lehetett a szülőanyja. hogy a dicsőséges Vörös Hadsereghez és a nagy Szovjetunióhoz kötődő köztéri elnevezések mennyire súrolják a jóízlést, különösen nyugat-európában az másik kérdés, és az ő dolguk. és nem hiszem, hogy butaságot, műveletlenséget és ostobaságot kell rögtön kiáltani, ha valakinek Sztálingrád nevéről Sztálin ugrik be. Végülis kiről nevezték el azt a nyomorult várost?
Amiről te beszélsz, az az elnevezés oka, igen, az a bizonyos nagyon fontos csata, és szerinted, ha utánanézek a város történetének, nem tudom azt, hogy valamikor valakik a II. vh. során ott sorsdöntő csatát vívtak? de maradjunk abban, hogy nem tudom, nekem így is kényelmes. de hogy tovább feszegessem még a kérdést, mit kezd egy ká-európai turista a képen látható táblával, amire nem a tér, nem az utca neve van kiírva, ráadásul a szomszéd kerületben található, hát nem olyan, mint egy utbaigazító tábla egy II. vháborús filmben, nem vicces? tudom, ez is tudatlanság...:))

19

Dr. Minorka, 2006. május 25. csütörtök, 18:10 (#)

dzsingisz!
Azt az ember vagy tudja, hogy Párizsban azt a teret miről nevezték el, (ja máshonnan nem az utikönyvből), vagy kitalálja. Csak a hívőknek/anti-hívőknek ugrik be Sztálingrádról Sztálin. Mindenki másnak egy város a Volga mellett, csatával, vagy anélkül.
"hát nem olyan, mint egy utbaigazító tábla egy II. vháborús filmben, nem vicces? tudom, ez is tudatlanság...:))"
szórakoztató, legalább annyira, mint a Pere Lachaise, temető nélkül. . (megjegyzem, nem erről beszéltél eredetlieg).

20

dzsingisz, 2006. május 25. csütörtök, 18:14 (#)

oké, igazad van, buta vagyok.

ha nem olvasod el, amit írok, akkor fölöslegesen vitatkozunk/beszélgetünk. a magam részéről lezártam ezt az egyoldalú társalgást, tiéd a terep.

21

sic, 2006. május 25. csütörtök, 18:30 (#)

#18
-Austerlitz:
http://www.google.fr/search?hl=fr&q=austerlitz+slavkov+brno&btnG=Rechercher&meta=
-Waterloo nem irrevelàns, illusztràcio hogy nem hivés hanem megélés kérdése hogy kinek mi jut eszébe.
A képzelt Hitlerbach-i csata is teljesen pertinens.
-Egyéni szocializàlodàsi problémanak a gyorsanbutàzàst tartom. Austerliz-rol utcàt kerestél és nem pàlyaudvart, amugy arra céloztam hogy ez a falunév is elmult. Ettol még lehetsz okos és érdekes.
Kirgizsztànban àtmentem egy Boston nevu falun. Nem is mondom mi jutott eszembe, teljesen megzavart :))

22

Dr. Minorka, 2006. május 25. csütörtök, 18:34 (#)

Szó szerinr ez olvasható azon a szórakoztató oszlopon:
A Szék Atya
Nemzet
Keleti és Északi Pályudvar
Sztálingrád
La Villette Park
eléggé szürreális szószerint véve

23

Dr. Minorka, 2006. május 25. csütörtök, 18:40 (#)

Dzsingisz!
Van abban valami sajátos báj, ha mást vádolsz azzal, amit te csinálsz...

24

Dr. Minorka, 2006. május 25. csütörtök, 20:07 (#)

sic!
Ha az ember gyorsanbutáz és nincs igaza, akkor van baj!
Austerlitz a német neve egy morva falunak, amelyet a morvák/csehek Slavkovnak hívtak, és hívnak ma is. (Lásd Fünfkirchen - Pécs).
A franciák pedig a mai napig nem neveztek át egyetlen Austerlitz utcát, teret stb. Slavkov utcára. Naygjából ez áll a többi érvedre is...

25

sic, 2006. május 25. csütörtök, 20:33 (#)

Van egy francia kifejezés; "avoir à l'usure", valami olyasmit jelent hogy a tobbiek elhasznàlàsàval, inkàbb kitartàssal mint észérvekkel kap meg valamit (igazat, tizedszàzalékot stb.), mivel inkàbb ràhagyjàk. Ezt az uzleti életben is gyakran làttam, bàr eleinte nem hittem a szememnek.

26

Dr. Minorka, 2006. május 25. csütörtök, 21:45 (#)

Sic!
Kedves beismerése ez az érvtelenségednek...
Ui:
Észérvekről én a helyedben nem beszélnék, tekintve, hogy te képes vagy saját magadat megcáfolni, csak nem veszed észre. Lásd Slavkov/Austerlitz

27

xxx, 2006. május 26. péntek, 11:45 (#)

Nem értem, minek kell baszogatni Dzsingiszt. Hülyék. Szerintem egy tömeggyilkosról elnevezett városról bármit is elnevezni egyszerűen hányadék. Persze a franciákat nem hurcolta munkatáborba meg semmizte ki Sztálin és rendszere. Ha tényleg a 2.vh szerencsés kimeneteléről akarnak megemlékezni, egy rakat másik név közül is választhatnak.
Nem értem őket, de titeket sem, komolyan. Szánalmas ez az egész.

28

Pocakos, 2006. május 26. péntek, 12:41 (#)

XXX: hozzászólásod nagyfokú történelem ismeret hiányoságot sejtet. A Stalingrad-i csata történelmi, sorsdöntő esemény volt - a keleti fronton. Talán épp azért, mert annak az embernek a nevét viselte, aki "presztizs"-kérdést (is) csinált ebből. Hiszen személyi kultusz volt! Tehát a város védelme nemcsak katonai szempontból értékelődött fel! Tudom, ezt mai ésszel nehéz felfogni, de akkor ez "politika" (is) volt. Három kiemelt város volt (Leningrád, Moszkva és Sztálingrád), amiket *mindenáron* tartani kellett. Aztán, ha ismernéd a (had)történelmet, tudhatnád, hogy a (német) frontvonal leggyengébb pontjai a "szövetségesek" (magyarok, olaszok, románok) voltak. Nem véletlen, hogy itt (ezeken a részeken) sikerült a szovjet áttörés! No, de ez már egy másik történet.
Csak ismételni tudom magam (9). Szerineted hol született Kant, és hol halt meg Kossuth. És miért hivják AC Milan-nak, amikor a város olaszul Milano ? ;-))) És még sorolhatnám.....

29

töri, 2009. október 21. szerda, 19:15 (#)

figyu szerintem ne piszkáljátok már abban igaza van h lehetett volna másik eseményről is elnevezni a teret pl.:El Alamein


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork