Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53885 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A velencei kalmár

ervin cikke a Művház rovatból, 2006. június 30. péntek, 11:55 | 6 hozzászólás

Al PacinoKét évvel ezelőtt készült a film, tehát aki nagyon ráizgult, az a letöltős vonalon már rég túlvan rajta. De most itt van a moziban is, és hát Shakespeare mégiscsak, úgyhogy elmentünk és megnéztük, milyen lehet az Al Pacinoval súlyosbítva.

Az elejét nem értettem. Úgy kezdődik, mint egy történelmi alapokon nyugvó, epikus film: komor narratívot hallunk a korabeli velencei zsidóüldözés alapjairól, nem kifejezetten a nagy bárd stílusában. Aztán ennek a vonalnak semmi folytatása nincsen, úgyhogy bátran elfelejthetjük.

Al Pacino jó, de hát miért ne lenne jó. Jeremy Ironst megint megtalálták egy kicsit perverz karakterrel, talán a feje olyan neki, nem tudom. Joseph Fiennes meg akkora mázlista, hogy magát Shakespearet is megformálhatta egyszer; aztán volt mág Erzsébet királynő szeretője és Luther Márton is, úgyhogy a jelenléte kosztümös filmekben bizonnyal szerencsés előjelnek számít.

A történetet nem érdemes boncolgatni, annak idején se azért szerették a Mestert. Igazából egy dolog van, amiért szerintem az átlagon túl is érdemes megnézni a filmet; érdekes, hogy erről az általam olvasott kiritikák nem nagyon szólnak.

Szépen van megcsinálva.

Joseph Fiennes

Klassz a ködös velencei este, szemet gyönyörködtetők a fődíjként elnyerhető mesebeli királylány udvartartása, vendégei és termei. A lányát, vagy inkább a pénzét sirató Shylock kevés fényben fotózva Rembrandt Jeremiását juttatta eszembe. A ruhák gyönyörűek. Mintha a film nagy részében szép festményeket nézegetne az ember. Nem vagyok biztos abban, hogy ez mindenkinek tetszeni fog, én szeretem az ilyesmit. Nem véletlen, hogy a díjakkal nem elkényeztetett alkotás egyetlen BAFTA-jelölést szedett össze, és azt pont a jelmeztervező gyűjtötte be a csapatnak.

Értékelés (0-7): 4.

Egyéb:
a film oldala a port.hu-n
Tóta W. Árpád kritikája
egy alaposabb vélemény az imdb-ről (tedg)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

2B or Not 2B, 2006. június 30. péntek, 15:23 (#)

"aztán volt mág Erzsébet királynő szeretője "

És csak eztán kezdett krimiket írni? :)

2

2B or Not 2b, 2006. június 30. péntek, 15:33 (#)

Azt azért megkérdezem, hogyha egy ilyen, tulajdonképpen egész pozitív kritika után 4 pontot adsz a filmnek, akkor nálad mi a 7?

3

Author Profile Page ervin, 2006. június 30. péntek, 17:58 (#)

átlagosnak neveztem a filmet, egy érdekességgel. ezért a 4 pont. az előző viccet nem olvastam :)

4

Orosz Péter, 2006. június 30. péntek, 22:35 (#)

Kritikák közül tudom még ajánlani Mesterházy Lili "Film a vérszomjas zsidóról" című írását, már csak azért is, mert Lili civilben Shakespeare-kutató:

http://origo.hu/filmklub/20060619film.html

(Disclaimer: a szerző a csajom, de már akkor is szerettem az írásait, amikor még nem volt az)

5

csibu, 2006. július 1. szombat, 11:16 (#)

Vajon miért kell egy ilyen filmre két évet várni? Ennyivel kevesebbet kell fizetni a jogdíjakért?
Engem - úgy másfél éve - egyébként zavart az a hatalmas kontraszt, ami a tinglitangli velencei életforma és a felvetett, de igazából kidolgozatlan barbarisztikus probléma között húzódott, de ez valószínűleg a darab hibája. Vagy éppenséggel célja. A bírósági tárgyalás sémáját meg sajnos annyira csontig rágták már a filmiparban, hogy teljesen hiteltelenre sikeredett az a jelenet.

6

doransky, 2006. július 2. vasárnap, 21:06 (#)

Most értem haza róla, és tényleg ügyes darab.
Pacino sokkal kevésbé viszi a hátán a sztorit, mint ahogy a kritikákban írták, hiába adtak alá minden elképzelhető dialógust és monológot. A végén a bírósági jelenetben nyújt nekem nagyot, csak kicsit sokáig húzzák. Annak ellenére, hogy óriási példabeszéd az egész sztori - ne légy geci, mert csak azok buknak igazán nagyot - nem viszik a végéig következetesen. Sokkal élesebbre vettem volna Pacino karakterének végjátékát, de hát ez van - nem én vagyok Shakespeare :) -, olyan érzésem van, mintha elengedték volna a gyeplőt a végén.

Ja és Irons állítólag azért kap mindig perverz szerepeket, mert tényleg az.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork