Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kis felhőkalauz

stsmork cikke a Művház rovatból, 2006. június 1. csütörtök, 19:30 | 5 hozzászólás

The Cloudspotters GuideA felhők mindig izgatták a fantáziámat; szeretném tudni, hogyan keletkeznek, melyiket hogy hívják, és mit lehet megtudni belőlük az időjárásról. Ezért aztán amikor a könyvesboltban megláttam a The Cloudspotters Guide című hézagpótló munkát, rögtön rávetettem magam és mohón lapozni kezdtem.

Lelkesedésem hamar lecsillapodott, mert a könyv érdekesnek tűnt, de inkább esztétikai, mintsem meteorológiai oldalról közelítette a témát. A szerző még egy Cloud Appreciation Society névre keresztelt társaságot is létrehozott, a megszállott felhőrajongók tömörítésére. Rövid lapozgatás után így a könyv végül visszakerült a polcra.

Mint ma megtudtam, rajtam kívül még huszonnyolc könyvkiadó is úgy gondolta, hogy egy ilyen könyvet a kutya sem vesz meg. A huszonkilencedik viszont kiadta, és most dörzsölheti a kezét, mert ez a mű az angol könyvpiac ezévi meglepetés-bestsellere; az emberek veszik, mint a cukrot. Bevallom őszintén, hogy nekem nagyon imponál az angol lélek excentrikusságra való hajlama: képesek komoly pofával olyan dolgokat művelni, amelyekért máshol simán diliházba zárnák őket. Nem véletlen, hogy egy csomó eszement hobbi fellegvárának éppen Anglia számít.

Nem vettem tehát felhőhatározót, helyette viszont választottam egy másik könyvet. Trilobite! a címe, és az első laptól az utolsóig egy 300 millió évvel ezelőtt élt, undorító kinézetű bogárral foglalkozik.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Orosz Péter, 2006. június 1. csütörtök, 19:47 (#)

Trilobiták! Az apám hozott egyszer, ha jól emlékszem 1985-ben Amszterdamból, egy megkövült példányt, kis azonosító papírral, Hi I'm a trilobite and I've been dead for awhile. Bár a suliban a lányok emlékkönyvébe általában Gerlachfalvi-csúcsot rajzoltam (erős, körkörös ceruzavonásokkal kihangsúlyozva a Gerlachfalvi-krátert), nem lennék meglepve ha Sziklai Gerda egyszer a kezembe nyomna egy emlékkönyv-trilobitát ugyanebből a korszakból.

2

Orosz Péter, 2006. június 1. csütörtök, 19:49 (#)

Nem kráter, katlan, mea tatranerda culpa.

3

rr.), 2006. június 1. csütörtök, 21:50 (#)

Felhőatlasz:
http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=misc&pid=felho_atlasz&pri=0&mpx=0

4

Ali, 2006. június 2. péntek, 08:13 (#)

Csak néhány kicsiny megjegyzés:

Mozilla alól nekem az Amazonos link hibát (help deskes oldal) ad vissza.

A trilobita idején még gyakorlatilag mindegy volt, hogy bogár, vagy rák volt-e az érintett. Jó étvágyat a ráksalátához, csak ne háromkaréjúból legyen. :D (A temetőbogár is igazából rák.)

Eszement hobbik: na de nem épp ez a szabadság biztos jele?

Felhőfotózással egyszer én is megpróbálkoztam. A "teljes életmű" egykivételtől eltekintve az ablakomból készült. :)
http://kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/story/art/clouds/

5

stsmork, 2006. június 2. péntek, 09:34 (#)

Link javítva, kösz hogy szóltál!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork