Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Trilobita!

stsmork cikke a Művház rovatból, 2006. június 9. péntek, 21:57 | 1 hozzászólás

20060609_trilobita.jpgÖn mivel is foglalkozik?” – kérdezte Richard Forteytól egy alkalmi útitársa a 8.21-es londoni vonaton. „Trilobita-kutató vagyok.” – hangzott a válasz. Az alkalmi útitárs szánakozva hümmögött, láthatólag azt gondolta, hogy a világon összesen egy darab trilobita létezik, és szegény Fortey azzal tölti a munkaidejét, hogy egész nap ül az irodában és azt az egy példányt nézegeti.

Nem úgy kell a paleontológus életét elképzelni, mint azét művészettörténészét, aki egész életében csak a Mona Lisát tanulmányozza. Az őslénykutató inkább ahhoz a képzeletbeli művészettörténészhez hasonlít, akinek a munkahelyén egy egész terem van tele Mona Lisa festményekkel, ráadásul a hátsó ajtó egy újabb terembe nyílik, ahol ugyan még senki se járt, de azt már tudjuk, hogy ott is csupa Mona Lisák lógnak a falon, sőt a belső teremnek is van egy hátsó ajtaja...Annyi gond van csak, hogy a festmények mind egy szálig elégtek, és a Mona Lisákból csak a mosolyok maradtak meg.

Frappáns magyarázat ez Richard Fortey Trilobite! című könyvéből, amit lényegében azért vettem meg, mert kíváncsi voltam rá, lehet-e háromszáz oldalt írni egy ilyen témáról úgy, hogy az olvastható is legyen. Lehet, legalább is Forteynak egész jól sikerült. Nagyra becsülöm az olyan írókat, akik képesek száraz témákról is érdekesen írni – olyan sokan vannak, akik fordítva tudják ugyanezt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

dolphin, 2006. június 11. vasárnap, 05:29 (#)

Azert santit a hasonlat, mert a Trilobita kutato "Mona Lisai" nem tokeletesen egyformak. Es epp ez az ami igazan erdekesse teszi mai szemmel oket ... ;-)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork