Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pokol

stsmork cikke a Művház rovatból, 2006. július 17. hétfő, 08:43

Korosodó szexbomba keresi soha el nem veszett fülbevalóját; miniszoknyás bölcsészhallgató kosárba szedi a tetőre száradni kirakott ruhát; félénk fiatalember leszólít az utcán egy bagettekkel a hóna alatt hazafelé tartó öreglányt. Öt perce megy a film, én pedig szokás szerint semmit se értek. Egyelőre csak annyit állapítok meg, hogy Párizsban milyen tuti lakásokban lakik mindenki. Aztán egy öreg néni kivánszorog egy házból és küszködve bedob a hulladékgyűjtőbe egy üres üveget. Megvan az első nyom!

Krzysztof Kieslowski forgatókönyvét a Senkiföldje rendezője rendezte meg. Hiába kapott valaki Oscar-díjat a legjobb külföldi film kategóriában, ha nincs szerződése, akár évekig is ület karba tett kézzel. A Kieslowski-forgatókönyvet viszont már rég elfogadták és csak rendezőt kerestek hozzá, aki akár azonnal hozzá is láthat a munkához. Itt lépett be Danis Tanovic a képbe.

A címből én először azt gondoltam, hogy a film véres hullákkal és egyéb borzalmakkal lesz majd tele, de hamar kiderült, hogy Kieslowskinak nincs szüksége ilyen olcsó kellékekre ahhoz, hogy drámai helyzetet teremtsen. Ahogy gabalyodnak a történet szálai, úgy lesz egyre világosabb, hogy ez alapvetően a „három szín” alkotójának műve, akárki is rendezte meg. A végére egészen érdekes lesz, és a film elején elhullott mozaikdarabok is szépen összeállnak. Jók a színészek, szépen van fényképezve, így mindent összevetve alighanem ez a legnézhetőbb film, amit az utóbbi időben láttam.

Ítélet: meglepően nézhető

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork