Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az olvadó kristályok szív alakú határai

ervin cikke a Művház rovatból, 2006. augusztus 24. csütörtök, 08:44 | 15 hozzászólás

A hír, amelynek alapján ezt a cikket írom, nem új, viszont csak most találtam olyan alaposabb leírást róla, amelyet szívesen ajánlok a figyelmetekbe. Azt is most rögtön elárulom, bár a címből már nyilván mindannyian kitaláltátok, hogy a lírikus irodalomról hardcore matematikáról lesz szó.

Vegyetek egy nagy levegőt: merülünk.

John Charles Fields kanadai matematikus a legutóbbit megelőző századforduló környékén élt. Munkásságának legmaradandóbb eleme - már amennyire azt vulgárlaikus szemmel meg tudom ítélni - egy róla elnevezett díj, a Fields Medal életre hívása volt. Mára a Medal a matematika egyik legfontosabb elismerése, amelyet négyévente osztanak ki, akár több arra érdemes tudósnak egyszerre.

Az idei díjkiosztónak érdekes fejleménye akadt: a leginkább várt díjazott ugyanis udvariasan, de határozottan visszautasította a díj átvételét, és nem is utazott el az ünepségre.

Grigorij Jakovlevics PerelmanA szóban forgó matematikus, az idén 40 esztendős Grigorij Jakovlevics Perelman először 1982-ben Budapesten hívta fel magára a matematikai világ figyelmét, amikor hibátlan eredményt ért el a Matematikai Diákolimpián. Ugyanezt az ígéretes teljesítményt egyébként később, egy IQ teszt alkalmával is bemutatta.

Perelman nagy dobása persze az nem a diákolimpiai diadal volt, hanem az, hogy 2002-ben - a tudományos szaklapok helyett az interneten - közzétette a Poincaré-sejtés még hiányzó bizonyítását, amely a legkeményebb diót, a sejtés három dimenzióban történő igazolását látszott megoldani. Azóta a világ többi matematikusa lassanként megérti Perelman levezetését, és úgy általában megegyeznek abban, hogy igaza van.

"Na jó, de mi az a Poincaré-sejtés?", gondoljátok most velem együtt. Íme, egy egyszerűsített megfogalmazás:

...ha egy n dimenziós sokaság úgy néz ki (algebrailag), mint az n dimenziós gömb, akkor az is (topológiailag)". (Komjáth Péter)

Ha tehát valami gömbnek néz ki, akkor gömb. Király. És ezen morfondíroztak a srácok több mint 100 évet?

Persze könnyű nekünk, diákolimpiákon nem indultaknak tudatlanul élcelődni egy teljesen más világ eredményein. Mert tévedés ne essék, a Fields Medal idei és korábbi díjazottjai legalább részben egy másik világban élnek.

Perelman például, aki korábban amerikai egyetemeken is oktatott, december óta munkanélküli, mert egy nézeteltérés miatt otthagyta a híres Sztyeklov Matematikai Intézetet. Jelenleg édesanyjával él Szentpéterváron, annak lakásában és kisnyugdíján. Semmi oka sincs tehát, hogy elfogadja a most és a közelmúltban neki felajánlott díjakat, amelyek révén millió dolláros nagyságrendben könnyíthetett volna életkörülményein.

Ehhez hasonló mértékű kívülállásra rendszerint Alexander Grothendiecket, a XX. század egyik legnagyobb matematikusát hozzák fel példaként, aki a maga idejében szintén visszautasította a Fields Medalt és más díjakat, majd később teljesen kivonult a matematikából, még később otthonából is eltűnt és ma állítólag Andorrában remetéskedik.

Henri PoincaréAkinek ez nem elég bizonyíték, az egyszerűen fussa át a Sztyeklov Intézet friss szemináriumait, amelyek például a többcsatornás szóródás direkt és inverz problémáit feszegetik. Vagy próbálja megérteni a Poincaré-sejtést a Guardianben leírt találó analógia alapján.

Az idei év többi Fields-díjazottja egyébként ott volt tegnapelőtt Madridban, hogy a spanyol királytól átvegye az érmeket. Az ő munkásságuk ismertetését is rendkívül szórakoztató olvasmánynak találtam.

Egyikük, Andrej Okounkov kutatásai adták a címet ennek a cikknek. Ő látszólag egymáshoz nem kapcsolódó matematikai területek között talál meglepő összefüggéseket; ezek egyszerű magyarázatán nyilván mindannyian jól elhümmögnénk. Inkább higgyük el neki azt is, hogy "a kristályok olvadásakor az olvadás határterülete véletlenszerűen alakul ugyan, ám végezetül mindenképpen egy szív alakú határvonalat kapunk". Már, ha legalább nyelvileg jól értem a dolgot.

A legfiatalabb díjazott, a 31 éves ausztrál Terence Tao, hatalmas nyugalommal feszegeti a matematikai teljesítmény korlátait: zsenge kora ellenére 80-nál több publikációban, számos területen csillogtatja tehetségét. Eredményei oda vezethetnek például, hogy sikerülhet egyszerűsíteni Einstein általános relativitás-elméletének egyenleteit. Ez valamennyiünknek jól jönne, mert azok az egyenletek jelenlegi formájukban azért kevéssé összefogottak.

Végül az utolsó nyertes, Wendelin Werner német származású, jelenleg Franciaországban él. Ő a matematika és fizika sokunknak kedves határmezsgyéjén egyensúlyoz, többek között a Brown-féle mozgás véletlenszerű útvonalai által definiált formákat írta le.

Már éppen ideje volt.

(Képek: Wikipedia - 1, 2)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

Adi, 2006. augusztus 24. csütörtök, 11:19 (#)

Azért egy matematikust 31 évesen nem neveznék zsenge korúnak, gondoljatok csak Évariste Galois-ra. :)

2

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 24. csütörtök, 11:32 (#)

Akiről a cigit elnevezték?

3

kinga, 2006. augusztus 24. csütörtök, 13:14 (#)

Ha magától elrepült volna Madridba, akkor kiderült volna, hogy azért olyan tiszta a tekintete, mert már szinte a földi dolgokon teljesen felül emelkedett Arahanttá vált. ;)

4

muzsika, 2006. augusztus 24. csütörtök, 13:35 (#)

ha jól emlékszem a matematika területén 25 éves kor körül van a csúcsteljesítőképesség... szóval nem zsenge :)

5

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 24. csütörtök, 14:16 (#)

A "zsenge" minősítés onnan van, hogy egyfelől Tao a legfiatalabb díjazottja ennek a medálnak annak ellenére, hogy eleve csak 40 év alattiak kapják, másfelől az egyik díjazott, Okounkov saját maga nevezte saját magukat fiatalnak, pedig Taon kívül a többiek mind negyvenhez közel járnak.

Úgyhogy ne okoskodjatok :)

6

zuzmó, 2006. augusztus 24. csütörtök, 16:22 (#)

A yahoo news-on most ezt olvastam: "The Poincare conjecture essentially says that in three dimensions you cannot transform a doughnut shape into a sphere without ripping it, although any shape without a hole can be stretched or shrunk into a sphere." Vagyis, hogy fánkból csak úgy tudunk gombócot csinálni, ha valahol beletépünk. Úgy tudom, a matematikában fánk minden, amiben luk van (az evidens ordenáré vicceket kihagyom). Ezek szerint a forgácsfánk nem fánk matematikailag. Nem tudom, ez a yahoo-s megfogalmazás mennyire egyszerűsíti le a fentit az n dimenziós gömbről, nekem mindenesetre megfoghatóbb. Belegondoltam, és elfogott egy "hát naná, hogy nem!"-érzés. De bebizonyítani... szép.

Szintén úgy tudom, hogy matematikusok között van egy szubkulturális legenda, miszerint fiatalon kell okosnak lenni, mert a legtöbb zseniből 30(?) fölött kifogy a szikra.

7

zuzmó, 2006. augusztus 24. csütörtök, 16:25 (#)

bocs az ismétlésért, későn vettem észre, hogy muzsika már mondta.

8

inovice, 2006. augusztus 24. csütörtök, 22:31 (#)


nagyon jó pasi lehet.
tetszik.

9

Ali, 2006. augusztus 25. péntek, 13:14 (#)

Aki kicsit érdeklődik a téma iránt, valószínűleg már tudja:

Lovász László a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke
http://www.mta.hu/index.php?id=634&backPid=390&tt_news=2878&cHash=e1e4dc644c

10

Orosz Péter, 2007. július 16. hétfő, 13:44 (#)

Akit érdekel a téma New Yorker-i részletességgel, annak tudom ajánlai Sylvia Nasar és David Gruber tavaly augusztusi epikus cikkét: http://www.newyorker.com/archive/2006/08/28/060828fa_fact2

Trivia: a cikknek külön oldala van a Wikipédiában (http://en.wikipedia.org/wiki/Manifold_Destiny ), és egy legendás amerikai szakácskönyv címét reciklizálja, amiből Winkler Róbert egy hónapja fokhagymás garnélarákot sütött Toyotájának leömlőjén (http://belsoseg.blog.hu/2007/06/09/manifold_destiny ).

11

Author Profile Page eszpee, 2010. március 19. péntek, 14:04 (#)

A Millennium-díjat is megkapta, azt se fogja átvenni, újabb egymillió dollárnak mondva nemet, ha jól értem:

http://index.hu/tudomany/2010/03/19/kulonc_orosz_zseninek_iteltek_az_egymillio_dollaros_matematikai_dijat/

12

Benny Lava, 2010. március 21. vasárnap, 21:23 (#)

Pont erről dumáltunk ervinnel a minap, hogy mekkora party animal lehet a tag :D

13

Author Profile Page ervin, 2010. március 25. csütörtök, 19:17 (#)

"After performing some teaching in American universities in 2003, Perelman has apparently given up on mathematics, dismayed at the intellectual and moral failings of his peers. Instead, according to reports, he likes to play table tennis against a wall in his apartment."

kész, erre lehetetlen gombot varrni.

14

Author Profile Page eszpee, 2010. március 26. péntek, 14:41 (#)

Lehet, hogy van az a pénz azért: http://index.hu/tudomany/2010/03/26/atveszi_a_matekzseni_az_1_millio_dollart/

Viszont ha feltételezzük, hogy zseni - és eddig minden jel arra mutat - akkor ha az lenne a célja, hogy a világ utolsó szegletében is beszéljenek róla az emberek, akkor pontosan ezt a stratégiát kéne csinálnia, amit most csinál. :)

15

Benny Lava, 2010. március 26. péntek, 21:16 (#)

ervin,
akkor nem lennék az a szomszédja, aki annál a falnál lakik :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork