Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Riporterek

eszpee cikke a Művház rovatból, 2006. augusztus 10. csütörtök, 11:14 | 8 hozzászólás

Két videó a közelmúltból, egy a Chanel 4ról, a másik pedig a CNNről (Europe, persze) a továbbkattintás után - én meg teljesen őszintén érdeklődöm, vannak itthon is ilyen szintű belekérdezős riporterek, vagy csak a mikrofonállvány típus uralkodik? Tényleg nem provokatív kérdés, kevés tévét nézek, de valami ilyesmiért szívesen tenném. És akkor a két brit példa:

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

darthwalk, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:38 (#)

Persze, Lakat T. Károly... :D :D

A kérdést komolyan véve két lehetőség merül fel:

- van, csak senki sem engedi mélyvízbe kérdezni
- nincs.

Amúgy meg ha van, ha nincs, a mai interjúalanyoknak (főleg a parlamentieknek) akkora bőr nőtt a képükön már, hogy az ilyen kemény kérdésekre is teljesen másról kezdenek el beszélni.

2

haujobb, 2006. augusztus 10. csütörtök, 20:24 (#)

Szerintem egyetlen ilyen menatlítású riporter van nálunk Friderikusz. Showmanként nem szerettem, de amit most csinál, azt IMHO így kell csinálni.

3

haujobb, 2006. augusztus 10. csütörtök, 20:40 (#)

Ellenpélda amúgy számos van, az én két kedvencem Lakat T. és Baló. Lakat T. nyilvánvalóan szerelmes a saját hangjába, és a riportalanyt jól érezhetően csak leküzdendő akadálynak tekinti (ezt az iskolát sajátította el később Fábry is, de ő nem szakmabéli), minél kevesebbet beszél a kis köcsög (mármint a kérdezett), annál jobb.
Balónak ezzel szemben fóbiája van: betegesen nem bírja, ha a riportalanya be tud fejezni egy mondatot: kényszeresen belevág. Ezt kiegészíti nehezen magyarázható lelkesedése a "már csak fél perce maradt", "kifutunk az időből", "egy szűk fél mondatra maradt idő" típusú sürgetésekkel. És általában, valahol a kilencvenes évek elején ragadt a politikai vitaműsor koncepciójában.
Eggyel, mondjuk, még mindig jobb, mint az este másik moderátora (a nevét nem volt érdemes megjegyezni), akinél szinte még a szarszag is érezhető, annyira be van szarva, ha valaki híresebb politikus a riportalanya. Szinte egyetlen magas labdát sem csap le, pedig két kézzel szórják elé, szinte csak túlélni akarja az interjúkat.
Ez, persze, mind csak magánvélemény.

4

haujobb, 2006. augusztus 10. csütörtök, 20:50 (#)

darthwalk azt írja:

"Amúgy meg ha van, ha nincs, a mai interjúalanyoknak (főleg a parlamentieknek) akkora bőr nőtt a képükön már, hogy az ilyen kemény kérdésekre is teljesen másról kezdenek el beszélni."

Nosm, Friderikusz ilyen esetben újra megkérdi ugyanazt a kérdést, amire nem válaszolt az illető, nem átfogalmazva, nem pontosítva, szó szerint ugyanazt, ugyanolyan hangnemben. Anno, a Bombardier-féle tenderbotrány idején a MÁV góréjától köbö nyolcszor kérdezte meg ugyanazt a kérdést egymás után (vett-e fel év végi jutalmat, miközben a cég vastagon veszteséges volt). Hihetetlenül jó módszer, csak a valóban nagypályások képesek leküzdeni (F. saját állítása szerint egy amerikai riportertől leste el ezt a módszert, aki egy ottani politikai műsorban állítólag több, mint százszor tette fel ugyanazt a kérdést egymás után egy politikusnak, miután az nagyon másról akart beszélni. A magyar politikusok többsége nincs felkészülve erre, mert megszokták, hogy mindegy, mit válaszolnak, a riporter úgyis továbbmegy a témákban - és általában tök igazuk is van :(

5

Author Profile Page PAStheLoD, 2006. augusztus 11. péntek, 14:31 (#)

A vastagbőr versenyben talán Torgyán volt a koronázatlan király, amikor nem hagyta szóhoz jutni a kérdezőt... és miután ezeket sorozatban megcsinálta és nem pumpolta el a nép, hát úgy döntöttem, nem kérek a circenses-ből a panem-ért meg megdolgozik az ember sokszorosan is.

fél-offtopic:

a szóvivő nő is eléggé dogmatikusan válaszol, pont mint a helyettes nagykövet. nem válaszolnak egyenesen.

viszont azt mégsem lehet, hogy a hezbollah csak úgy lövöldözzön. ha a libanoni nép megunja, majd a hezbollah ellen fordul.. vagy az izraeliek szépen szétlövik őket a precíziós csapásaikkal :S

btw, a második videón elég érdekes a hang.

6

Author Profile Page stsmork, 2006. augusztus 11. péntek, 21:44 (#)

Torgyánról mesélte egyszer egy újságíró barátom a következő sztorit: a doktor úr a tévébeszélgetés előtt odament a riporterhez, és bizalmas hangon megkérte, hogy az interjú során tegyen fel neki egy bizonyos kérdést (megmonta, hogy micsodát), mert ezt a témát mindenképpen érinteni szeretné. A riporter beleegyezett, és amikor úgy hozta a beszélgetés menete, fel is tette az előre megbeszélt kérdést. Mire Torgyán doktor a következőképp reagált:

- Már a kérdés FELTÉTELÉT is a leghatározottabban visszautasítom!!!

7

nyelv-ész, 2006. augusztus 13. vasárnap, 11:37 (#)

Ezen mongyuk nem nagyon csodálkozom, hiszen T. doktor minden második mondata ez volt... Szegénynek annyira agyára ment az áporodott tárgyalótermi levegő, hogy elfelejtette a népi bölcsességet: nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Jó politikus még kérdés erejéig sem engedi magát belekeverni szaftos ügyekbe.

8

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 13. vasárnap, 13:46 (#)

nyelv-ész, szerintem te alulbecsülöd Torgyánt. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork