Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53901 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sziget: a rigó nyomában

ervin cikke a Művház rovatból, 2006. augusztus 11. péntek, 01:19 | 11 hozzászólás

Kezdjünk a nap surmóságával:

Az eddigi gyakorlattól eltérően italt (alkoholt és alkoholmenteset egyaránt) semmilyen mennyiségben [...] nem lehet behozni a rendezvény területére!

Magyarán, a Sziget szervezői úgy tartják korrektnek, hogy az esetleges hőségben magaddal hozott félliteres vizet is kiöntetik veled a bejáratnál, aztán vedd meg újra néhány méterrel beljebb kétszázért. Hadd nevezzük ezt a magatartást kicsinyes bunkóságnak, bár azt persze értjük, hogy a rendezvényt egyre inkább ellenőrzése alá vonó vulgárkapitalizmus farkasfogai miért csattogtak elismerően az intézkedés meghozatalakor.

Egyébként a biztonsági őrök dicséretére legyen mondva, hogy az ellenőrzés inkább szórványos, mint kemény: én a fényképezőgép miatt nagy hátizsákkal járok, de még egyszer sem kellett kinyitnom. Ami persze az előírást magát nem menti.

A Világszínpadnál kezdünk. Grandpierre Attila vágtázik éppen, nagyobbrészt a Riverdance zenéjére, bár ő nyilván máshogy látná ezt a definíciós kérdést. Telitalálat a tulipiros Kis Mukk cipője, amely a kaftánnal együtt a keleti életérzést is becsempészi a műsorba.

Grandpierre összesen kétféle táncmozdulatot ismer, ebből is határozottan az egyiket - a kétkezes levegőbe csapós indiánszökdelést - részesíti előnyben. Produkcióját érdekesen ellenpontozza, hogy a világ legunottabb arcú bőgőse kíséri: a basszer blazírtabb arcot vág, mint annak idején Pege Ali bácsi, amikor egy nagy szoftvercég karácsonyi buliján a zsenije iránti tiszteletből a bejárati ajtó mögé száműzték zenélni.

Az élményeken felbuzdulva mindenesetre elkattintok GPA honlapjára is, de a Mágikus zene és magyarság aloldal a cikk írásának időpontjában épp nem elérhető; lehet, hogy a hozzám a hasonlóan fellelkesült rajongók leterhelték a szervert.

Mobilon szemmel tartjuk a Kispadot is, ahol ari kommentje időközben felfedi a rigó titkát. Ennek fényében az történhetett, hogy a Dreher saját szponzori árlistáinak kihelyezésekor nem tájékoztatta a pultosokat, hogy azon egy "rigó" nevű tétel is szerepel, azok meg maguktól nem tudják, mi az. Bizonyára nem járnak annyit jófej kiskocsmákba, mint a megfejtőnk.

A hír beérkezésekor azért rögvest a legközelebbi pulthoz rontunk, és definíciót mellékelünk a rigóhoz. Meg is kapjuk a korsó keveréket, és jól is esik a porban gyaloglás után.

Új felfedezésem a szigeti trükkök sorában: a domboldalra felvert sátor. A 45 fokos lejtőn álló sátor elsőre bizarrnak hat. A tulajdonosa nyilván valami lúzer, gondolom magamban, akinek már az óvodai homokozóban sem jutott lapát, a suliban mindig a kapuban állt a focimeccseken, itt meg minden normális sátorhelyet elhappoltak előle. De azután többet is látok ugyanebből a műfajból, és némelyikből olyan harcedzett arcok kászálódnak elő, akiknél a szigeti rutin nem is lehet kérdéses.

Lassan jövök rá a megfejtésre. Az segít, hogy észreveszem: a ferde sátrakon mindig lefelé néz az ajtó. Gondoljunk bele: egy szigorúbb éjszakai elhajlás után másnap déltájban 45 fokból fölkelni még csak-csak sikerül, míg vízszintes helyzetből esetleg reménytelen vállalkozás lehet.

A katonai sátortáborban a honvédséget igyekeznek népszerűsíteni, a szakágra jellemző kreativitással. Névre szóló szigetes dögcédula, repülőszimulátor, rodeós műbika. Műbika?! "Biztosan az a terv, hogy megszálljuk Texast", avat be eszpee a világpolitika meghökkentő lehetőségeibe.

Ezúttal kinézünk a Hammer Worldbe is. A metálparadicsomot alaposan elszigetelték a többi helyszíntől. Néhány sör után mintegy félnapi járóföldre van a Nagyszínpadtól. Teljesen önellátó, minden megtalálható helyben, a fekete ruhás bólogatósok még egy külön Tescót meg kajáldasort is kaptak, nehogy eszükbe jusson a többi látogató közé keveredni.

A koncertsátorban épp beállás van, a Blind Myself zenészei unott arccal álldogálnak és röfögtetik a gitárjaikat. Aztán amikor néhány perc múlva beszólnak nekik, hogy mostantól élesben megy, akkor mintha hirtelen rákapcsolták volna őket a váltóáramra: cikázni kezdenek színpadon, és minden erejükkel igyekeznek eljátszani az őszinte rockereket. Sokan hajlandóak is bevenni nekik.

Este a kedvenc standunknál szert teszünk a tegnap kinézett csülökre - remélhetőleg persze nem ugyanarra - majd irány a Nagyszínpad: Jovanotti.

Lorenzo megint végigfitnesskedi a koncertet, nem is rossz ez, miért lenne az, de nekem mégis kevésbé tetszik, mint a múltkor, amikor egy nagy nemzetközi zenekarral állt fel. A mostani program jó része abból áll, hogy a régi szövegeit új alapokra énekli, amelyek szerintem jóval gyengébbek, mint az eredetiek voltak. Két számnál is melléénekel a zenének. A közönség hálás a viszonylag érintetlenül hagyott nagy slágerekért, meg hát jó fej ez a lakli olasz, megint megpróbál magyarul beszélni és összetéveszti a kezeket a lábakkal, szóval összességében nincs vele gond.

Holnap napközben támadunk.

Képekben: eszpee | ervin

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 11. péntek, 03:34 (#)

Egész jók a képek, persze ahhoz képest hogy telefonnal csináltátok.

2

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 11. péntek, 09:51 (#)

Na ahhoz képest lennének csak igazán jók! :)

3

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 11. péntek, 10:43 (#)

Ervin, ha már megemlítetted igazán készíthettél volna egy szemléltető képet a piros Kis Mukk cipőről.

4

Lam, 2006. augusztus 11. péntek, 11:28 (#)

Zuzu: http://galeria.szigetblog.hu/main.php?g2_itemId=885

5

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 11. péntek, 12:12 (#)

Köszönöm szépen!!! Zseniális!

6

qnadam, 2006. augusztus 11. péntek, 13:57 (#)

jovanotti nem igazán jött be, ez ízlés dolga, de amikor a ledfalon aljasul megmutatták a súgógépet...

7

Author Profile Page PAStheLoD, 2006. augusztus 11. péntek, 14:36 (#)

"Az eddigi gyakorlattól eltérően italt (alkoholt és alkoholmenteset egyaránt) semmilyen mennyiségben [...] nem lehet behozni a rendezvény területére!"

végül is.. a 6,5K-s napijegy ígyis túl olcsó [, bazdmeg].

talán nem is baj, hogy nem mentem. ill nino elmaradt, legalább nem fájdítja a szívemet :]

8

edhellon, 2006. augusztus 11. péntek, 15:21 (#)

En a hazamenos/ottalvos hetijegynel sokalltam be. Ha vennek, hazamenoset vennek, de mi van, ha valamelyik ejszaka csak ottaludnek valamely okbol? Es allitolag ellenorzik is a jegyeket a "kemping" terulet bejaratanal...

Mondjuk iden biztosan nem megyek, igy az egesz kerdes koltoive alakul, de mi lesz jovore?


9

katmandu, 2006. augusztus 11. péntek, 18:54 (#)

Fantasztikus, hogy napi 6 és fél K-t spórolok.
:)

10

Syntax Error, 2006. augusztus 13. vasárnap, 18:22 (#)

a lejtőre rakott sátornak van még egy előnye: ha esik nem folyik be a sátorba a víz.

11

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:50 (#)

Nekem erről a müncheni Octoberfest-en látott hányódomb jut az eszembe.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork