Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53901 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sziget: Afrika

ervin cikke a Művház rovatból, 2006. augusztus 13. vasárnap, 12:18 | 23 hozzászólás

Szombatra maradt tehát a nagy döntés: mit csináljunk este 9-kor? Minden színpadon sztárparádé, oly nehéz a választás.

Ha újra nekifuthatnék, már nem is lenne kérdés.

Este értem csak ki, elég későn ahhoz, hogy valószínűleg elfogyjanak már a napijegyek, és ne legyen tömeg a bejáratnál. Rafináltan megterveztem az útvonalat: Balaton grill (a kinevezett hivatalos cateringhelyünk), aztán a Hadag Nachash, onnan a Radiohead, végül hátra Femi Kutiékhoz.

Az izraeli bandát én kiváló funkys számaikról ismerem, ehhez képest a rendelkezésükre álló 15 percben egyáltalán nem tudtak megfogni. Viszonylag szerény hip-hop-szerű valamit adtak elő, harmad sátor előtt.

A Radioheadről egy szempillantás alatt megértettem, miért nevezik megkerülhetetlen együttesnek. Akkora tömeg zsúfolódott a térre, hogy még még nagy ívben sem volt egyszerű túljutni rajtuk.

Ez az együttes valamiért, nem tudom, miért, teljesen kimaradt az életemből, és örültem, hogy most majd pótolom a hiányosságot. Hát, mit mondjak. Százezer szigetelő bizonyára nem tévedhet, meg biztosan elkéstem már vele, mindenesetre semmit nem találtam bennük, amiért maradtam volna. Lehet, hogy lemezen hallgatva ugyenezek a számok ütnek, ott kint háttérzenének épp elment, fel se tűnt (flame-eket a hozzászólásokba kérjük). Irány a világzene.

Ott kellett volna kezdeni.

Azok után, hogy a minap Toumani Diabaté, a másik idei meghívott afrikai nagymester nem tudott a földre teperni, nem vártam sokat. Ehhez képest totális katarzist sikerült összeszedni.

Femi Kuti csapata azt a zenét játszotta, amit otthon egy szám után valószínűleg kivennék a lejátszóból, koncerten viszont őrületes élmény volt. Leginkább persze azért, mert rájöttek a siker titkára: hoztak három táncosnőt.

Amit a három - hivatalos nyugati mércével szemlélve egyaránt túlsúlyosnak tekinthető - afrikai nő a színpadon művelt, azt nem is kísérlem meg leírni. Legyen elég annyi, hogy minden nőnek ajánlom őket, aki úgy gondolja magáról, hogy nem elég sovány, és ezért nem elég kívánatos. A férfiaknak meg csak úgy ajánlom őket, minden kommentár nélkül.

A nők nekiálltak, és testük nagyjából minden négyzetcentiméterét a többitől függetlenül rázni kezdték, aztán ezt folytatták a kétórás koncert alatt végig. Az első sorokból folyamatosan vitték el fellocsolni az elalélt férfirajongókat. A tömeg mögött oldalt, az Afrika-falu felől érkező hastáncoslányok először tátott szájjal figyeltek, később sírva fakadtak, és nemsokára nekiálltak elégetni a felszerelésüket.

Egy idő után madnem mindenki táncolt, ami messze nem nézett ki olyan jól, mint ott fönt a színpadon, de az nem érdekelt senkit. A három nő valami olyan energiát árasztott magából, hogy nem nagyon tűnt föl, hogy mögöttük zenészek is vannak, pedig tíz hatalmas termetű, megamosolyú néger nyomta a bulit erőből.

Egyre kevésbé értettem, mi a poén az eközben a Nagyszínpadon folyó, enervált töketlenkedésben. Aztán véget ért a banzáj, a világszínpados tömeg, egyetlen nagy vigyor és életerő, elindult kifelé. És félúton összetalálkozott a Radioheadről kiballagó fehérarcúakkal. Zongorázni kéne tudni a különbséget, barátaim. Nálam eleddig Femi Kuti a Sziget csúcspontja, vita és komoly verseny nélkül.

Rövid Tudósok-szemle után bekukkantottunk a KFT-re. Na most, két eset lehetséges: vagy még mindig nagyon népszerűek (én speciel szeretem őket), vagy csak haszonélvezői voltak annak, hogy egy koncert utáni, teli Nagyszínpad mellett kezdhettek. Mindenestre lépni alig lehetett a sátrukban, és nemcsak bambult, hanem énekelt-csápolt-táncolt is a közönség.

Amikor Laár belevágott az obligát Afrika gitáralapjába, nekem eszembe jutott egy régi építőtábor, ahová haknizni jött le, és amikor egy csillogó szemű gimnazista lány ezt a számot kérte tőle, akkor elmondta, hogy a többiek nélkül csak ezt a szólamot tudja belőle eljátszani, és meg is mutatta.

Most viszont, Afrika napján remek végszó volt ez. Gyerünk haza, adtam ki az előremutató parancsot, de közben már egy újabb kínzó kérdés borzolta a lelkemet: vajon miért nem lehet a Szigeten igazi magyar cukrászsüteményeket kapni?

Képekben: eszpee | ervin

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (23)

1

Tschöppy, 2006. augusztus 13. vasárnap, 12:54 (#)

Gentlemant ajánlom ma, igaz 16.30-kor van a nagyszínpadon, de nagyon jó (ha a hangosítást is hajlandóak lesznek belőni).

2

kereszt, 2006. augusztus 13. vasárnap, 13:07 (#)

ezek szerint lemaradtál az előttem eddig ismeretlen orange blossom-ról. magasról verték femi kutit is, pedig én nem veszem ki a cd-jüket az első szám után.

3

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 13. vasárnap, 13:45 (#)

kereszt, így van, lemaradtam, sőt nem is hallottam róluk. táncosok voltak? :)

4

tmnk, 2006. augusztus 13. vasárnap, 16:35 (#)

és hogyha még az orvos által a színpadtól eltiltott Femi Kuti is ott lett volna..., ehh :(

de a táncosokról :) és a koncertről szóló leírással teljesen egyetértek, így is nagyon nagy volt, csak én egy még teljesebb katarzisra vártam egész nap!

5

tmnk, 2006. augusztus 13. vasárnap, 16:40 (#)

(... és a családi lejátszó(k) felszabadulása után pillanatokon belül be fogom csempészni a Live at the Shrine CD+DVD-t :) )

6

kereszt, 2006. augusztus 13. vasárnap, 17:21 (#)

ervin, sajnos nem, de leila hangja - hogyismondjam - elmélyültebb kultúrális élményt nyújtott. :)

7

katmandu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 18:22 (#)

Lehet egy teljesen off kérdésem kereszthez?

Szívesen lapozom a képeidet, mert érdek nélkül tetszenek :)
Na most, van ez a két képed:
http://kereszt.hajdok.hu/?image=crw_7649
http://kereszt.hajdok.hu/?image=crw_7657
Nekünk is megvan ugyanez az edényszett, alátéttel, pálcikával stb. de sajnos a mindegyik darabon olvasható 2 írásjel jelentését nem tudom.
Ha te tudod, vagy bárki tudja itt, osszátok meg velem is plíz.

Köszi és elnézést az offolásért.

8

p44, 2006. augusztus 13. vasárnap, 18:48 (#)

legyen ez a következő kvíz. :)
avagy "pekingi tányérgyár"

9

katmandu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:02 (#)

:) Nekem valahogy inkább japánnak tűnnek a cuccok is és az írásjelek is, semmint kínainak, de az itteni szakértőbb kollégák majd megmondják a frankót.

10

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:04 (#)

Ja, japán-amerikai, és azt írja, hogy ne dobd le a földre, mert még eltörhet :)

11

katmandu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:44 (#)

Zuzu: :)
Nem rossz, de ez most igazában nem "kvíz-amire-írjunk-vicceset" akart lenni*, hanem tényleg érdekel, és japán tudásom, főleg ami a jelek olvasását illeti, igencsak hézagos :(


*
Pl. lehetséges jelentések:
"Beleköptem mindegyikbe"
"Minden gaidzsin kretén"
"Hüje aki elolvassa"
"Kutyaetető készlet"

stb. :) de most nem erről van szó...

12

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:48 (#)

Na, igen, de azért Te sem tudtad kihagyni a felsorolást. Bagoly mondja verébnek :)

13

katmandu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 20:54 (#)

Zuzu, szó sincs róla, én csak gyorsan ellőttem pár poént, hogy ezzel Nektek már ne kelljen külön fáradnotok.
:)

De ezzel is aláhúztam, hogy most a tényleges jelentés érdekel.
Anno például a japán repülőkön adott pálcikák csomagolásán a "jó étvágyat" vagy ilyesmi szerepelt, kecses kandzsikkal kikanyarítva (és akkor már alliteráltam is), de hogy ez ugyanaz-e vagy valami más (tudom, tudom: "Vigyázz, mérgező ólomfesték", "Kérem, töltsön fel ismét gilisztákkal" stb. :) ), azt nem tudom.

14

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 13. vasárnap, 21:26 (#)

Curiosity kills the cat.

15

katmandu, 2006. augusztus 14. hétfő, 00:00 (#)

#14/Zuzu:
Dehogy, dehogy. Video az, és a radio start killeli.
:)

16

Gyuri, 2006. augusztus 14. hétfő, 02:52 (#)

Szerintem a jel azt jelenti hogy "hosszu elet" (kinai karakter japanok is hasznaljak..)

17

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 14. hétfő, 03:41 (#)

Hongkongi kollégák szerint a megfejtés határozottan "szusi".

...ráadásul az első képen mintha fejjel lefelé lenne a két bal alsó... :)

18

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 14. hétfő, 03:45 (#)

Kicsit tovább kérdezősködtem:
ha a két jel együtt van akkor "szusi", ha külön nézzük akkor főleg (?) az elsőnek (?) van egy ilyen "hosszú élet" értelme is. (ha jól értettem, sajnos én analfabéta vagyok, a kínai meg amúgy sem egy teljesen egzakt tudomány)

19

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 14. hétfő, 11:35 (#)

hihetetlen, hogy milyen tartalékok rejlenek a kínai karakterekben! :)

20

kereszt, 2006. augusztus 14. hétfő, 12:09 (#)

katmandu, köszi :)
akkor jól értem, hogy a megfejtés: szusi a hosszú élet értelme? ;-)

21

tmnk, 2006. augusztus 14. hétfő, 14:43 (#)

Az afrikanaphoz az én benyomásaim a pénteki és szombati koncertekről:
http://quart.blog.hu/2006/08/14/szigetelj_okosan_harmadik_resz
No megyek pumpálni az afrobeatet a rádióba, utána meg ki a Szigetre újból, a legjobbakat!

22

Zsolt, 2006. augusztus 15. kedd, 15:51 (#)

Szóval Radiohead-ügyben: ha nem ismered őket, nem csodálom az értetlenkedést, mert a hangosítás kritikán aluli volt, vizuálisan pedig nem voltak rémesen izgalmasak. Másrészt minden bennfentes rajongó extázisban volt: parádés fellépés volt, tele meglepetéssel, és a lemezverzióknál kreatívabb hangszereléssel. Én speciel a porban feküdtem utána, annyira volt életreszóló... :-)

23

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 15. kedd, 21:15 (#)

Zsolt, akkor már nem jöttek hiába!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork