Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nem a te napod

ervin cikke a Művház rovatból, 2006. szeptember 25. hétfő, 17:13 | 33 hozzászólás

Sváby AndrásMegérdemelten van tele ezzel a sajtó. Ezzel együtt és a nyilvánvaló politikai jelleg ellenére sem tudom kihagyni, mert kommunikációs szempontból gyönyörűnek találom.

Nem emlékszem, hogy valaha is láttam olyan súlyos padlótörlést magyar médiumban, mint amit Orbán Viktor mutatott be Sváby Andrással. Külön bónusz, hogy Sváby ráadásul ziccerben volt és tudta magát, és ehhez mérten óriási arcot öltött az alkalomra, ami csak élvezetesebbé teszi a látványt. Orbán még a saját bakijából is gólt lőtt. Sváby zárszavát pedig el se mondom, komolyan, az egész úgy, ahogy van, kötelező anyag annak, aki nem látta.

Ne politikai műsorként, hanem kommunikációs helyzetgyakorlatként nézzétek meg a jelenetet, itt van egy teljes verzió, ha már a TV2 hogy, hogy nem, kivételesen nem tette föl a műsort a saját oldalára, bár mindig föl szokta.

Kapcsolódó anyagok:

- a comment:com cikke ugyanerről
- a mi korábbi cikkünk valóban tökös riporterekről, ellenpéldaként
- szintén mostanában történt: Bill Clinton vs Fox News (közvetlen link a .mov fájlra)
- és ugye ez is: Gyurcsány vs CNN

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

Bulcsu, 2006. szeptember 25. hétfő, 17:51 (#)

Sziasztok!
Orban vs CNN interjurol nincs egy linketek?

2

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 25. hétfő, 17:55 (#)

nem láttam, de ha neked van, tedd be ide.

3

Ali, 2006. szeptember 25. hétfő, 18:10 (#)

Nekem eddig erről a nagyszüleim generációjának világháborús médiavicce jut eszembe. Összeomlóban a keleti front, amit a birodalmi rádió úgy vezet fel, hogy "a helyzet komoly, de nem reménytelen", míg a magyar úgy, hogy "a helyzet reménytelen... de nem komoly". :)

Akkorára hízik ez a médiapók, hogy nem győzi az ember archiválni...

Emlékszik még valaki a Postabank-pánikra? Annak is megvoltak a maga tanulságai. Akkor indult meg a nagy népi sorállást, amikor az akkori pénzügyminiszter, akiből később bukott m.e. lett, bejelentette, hogy nincs ok a pánikra...
http://kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/story/mor/bank.html

Tényleg, vajon mikor lesz nálunk legalább önbeégés ellen szaktudással biztosított média? Mert ez is olyan, mint a foci: könyörgik bele a pénzt, de a minőség még csak közelébe se próbál érni a nemzetközi minimumnak...

BTW Tony B Liar számára írtak egy jó Gy.F. stílusú "lemondó" beszédet. Belinkelitek azt is? Vagy az a TWIO-ba megy? :D

Bizalom, találkozunk-e még veled?

4

Bulcsu, 2006. szeptember 25. hétfő, 18:28 (#)

31:20-nal:
Orban: "Idezzen egy olyan szakertoi velemenyt, amelyik azt mondja, kevesebb kiadascsokkentes kell es tobb adoemeles."
Svaby: "Orommel."

Ezutan Orban arckifejezese: PRICELESS.

5

gargoyle, 2006. szeptember 25. hétfő, 18:33 (#)

najo de ezutan idezni kell habozas nelkul, ha eloben vagy... nem kotoraszni

nyilvanvalo volt aki utso 10 evben latott nalunk interjut hogy BARMI az allitas arra az elso reakcio a hatarozott tagadas, akarmifele vita csak az ezen tullepes utan kezdodhet. erre nem felkeszulni tragikus baki

6

wice, 2006. szeptember 25. hétfő, 18:42 (#)

"najo de ezutan idezni kell habozas nelkul, ha eloben vagy... nem kotoraszni"

nem. svaby mar ott elbaszta, h "orommel". amit orban mondott, az non sequitur, erre kellett volna ramutatnia. es rakerdezni, h kik azok a "nemzetkozi szakertok", es hol mondjak, amit szerinte mondanak. es, h egyaltan mi az a "nemzetkozi szakerto"? olyan mint az "amerikai tudosok"?

7

Dr. Minorka, 2006. szeptember 25. hétfő, 18:52 (#)

A Gvárgyián paródiája:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/story/0,,1878441,00.html

8

gargoyle, 2006. szeptember 25. hétfő, 19:43 (#)

wice bocs de azok az ausztral tudosok es a brit kutatointezet amire te gondolsz :D

9

nyelv-ész, 2006. szeptember 25. hétfő, 20:26 (#)

Szerintem ebben a riportban az a legsiralmasabb, hogy a magyar média bármily jeles képviselője egy ilyen interjúra:

-nem készül fel
-sztereotip marhaságokat ismétel "kemény kérdés" gyanánt

Még ennél is siralmasabb, hogy a média egyik fele azt a mantrát mormolja, hogy gyurcsánymindmorálisanmindgazdaságilagtönkretette... stb; a másik fele meg azt, hogy orbánafelelősazavargásokértésvonjavisszaazembereitazuccáról.

Miért nem arról beszélnek, hogy mi verte ki az embereknél a biztosítékot? Nem a gyurcsányi konfessió, nem a "kurvaország" meg a "hazudtunkreggelestemegéjjel".

Nem.

A dolgozót az b#szta fel agyilag, hogy nagy reménnyel elhitte az emeszpéi hitvallást, miszerint csak akkor jöhet el az aranykor, ha ők nyerik a választásokat. Behúzta nagy bátran az X-et, és most erre cserébe mit kap az arcába: romló életszínvonalat és megszorító intézkedéseket. Ha nem derül fény a gyurcsányi beszédre, akkor valami más lett volna az utolsó csepp a pohárban.

Miért nem lehet mindezt ma a magyar médiában higgadtan megbeszélni?
Miért kell másik süket újságírók cikkeiből idézgetni, hogy deazisaztmondtahogy-blablabla...
Miért kell a kamerák elé citálni olyan pártmunkásokat "független szakértő" szerepben, akik mind ugyanazt hajtogatják?

Miért nem készíttet a nagyokos sajtó tényleg független szakemberekkel korrekt gazdasági elemzést mindkét oldal koncepciójáról? Talán azért, mert nincsenek független gazdasági szakemberek ma Magyarországon? Mindannyian Gogol, azazhogy Marx Károly köpönyegéből bújtak ki?


10

nyelv-ész, 2006. szeptember 25. hétfő, 20:33 (#)

Egy jó kis bejegyzés a kommentkom-ról:

"A legszebb, mikor a végén csarlszbronzoni sziszegéssel asszongya: Ezek kemény kérdések voltak... Mint a Gyaloggalopp kéz és láb nélküli lovagja aki ki akar egyezni döntetlenben."

11

nyelv-ész, 2006. szeptember 25. hétfő, 20:59 (#)

Ezt is érdemes elolvasni, micsoda kézivezérlésű média működik mifelénk:

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=375660&rvt=155

12

Ali, 2006. szeptember 25. hétfő, 21:34 (#)

#9-re: Azt nem tudom, vannak-e független gazdasági szakemberek, pártoktól független talán egy-két multinál elrejtve még akadhat. :) Azt viszont pl. tudom, hogy más területeken vannak függetlenek, csak épp faltól-falig ki van tapétázva a terep, ezek meg szerencsétlenek alákerültek, mert a szakmát előbbre gondolták tartani, mint a vakon való elkötelezettséget. Akkor látod őket, ha már szakad lefelé...

De tessék, az itt is jól ismert példa: _minden_ párt ígéri a négyes metrót és ebből nem bírnak kihátrálni. Számít ezek után, hogy esetleg vannak szakemberek, akik egymás közt megbeszélik, vagy egy félreeső weblapon leírják, hogy "itten nagy elkúrás készülődik"?

Autópálya ügyben is minden módon meg volt magyarázva, hogy azt csak annyiért lehet építeni. A horvát pályák délibábok, az nem is úgy van és nem is annyi. Aztán jött egy gyenge hang, hogy akkor talán építhetünk kicsivel keskenyebb leállósávval olcsóbban "fapadosat" mi is, de az illetőnek gyorsan ráültek a szájára...

Van ennek egy elszomorító olvasata, látva, hogy a tehetséges szakemberek továbbra is leginkább külföldön találhatják meg a számításukat és itthon nem is hallani róluk, "nincsenek jelen" a társadalomban. A kontraszelekció továbbra is gondoskodni fog az ország alacsony hatékonyságú működéséről, mert az ebben érdekeltek a "jobb szegény országban gazdagnak lenni, mint gazdag országban szegénynek" elv alapján szervezik kapcsolataikat. Ha nem tetszik, "el lehet menni".

13

Adi, 2006. szeptember 25. hétfő, 23:23 (#)

Nincs valahol meg az interjú szöveges formátumban? TV-m nincs lassan 7 éve, ergo nem is nézek, a netes videókhoz sincs kedvem. :) Tudom, pofátlan vagyok. :))

14

mr. ngr, 2006. szeptember 26. kedd, 01:07 (#)

hát én vasárnap du. már úgy voltam vele, hogy történjék bármi, mostmár leszarom, nem törődök semmivel se jövő vasárnapig, amikoris elmegyek majd ikszelni aztán nézek és várok. aztán jött ez a tankönyvbe illő interjú és nem lehet nem erről beszélni...

pedig lenne miről már egy hete, higgadtan, korrekten. csak tényleg szóba kéne állni egymással, hahó, ti ott a parlamentben. köszi.

ps: ja és gratula a címhez, 10pont;)

15

angelday true, 2006. szeptember 26. kedd, 08:20 (#)

Megvan valakinek a standalone verzió?

16

Ali, 2006. szeptember 26. kedd, 08:30 (#)

Le lehet tölteni "stand alone" a megadott címről. (A CNN internyulat is szeretném így levadászni, de arra még nem jöttem rá, hogyan kellene. :( )

17

Ali, 2006. szeptember 26. kedd, 08:42 (#)

Van egy súlyos paranoiám: Sváby egy korábbi "szavazós" adásban a "le kell-e mondania" kérdést tette fel. Miután tévét csak tüntetések, zavargások, háborúindítások és keményebb katasztrófák idején szoktam indítani (de akkor aztán ugrálok a BBC-től a HírTV-ig), nem tudom, szokásos-e, amit tapasztaltam? Azt láttam, hogy kb. 80:20 arányban voltak kezdetben az igen szavazatok, a számláló pedig nagyjából másodpercenként kettőt ugrott és már ötjegyű volt. Aztán persze jöttek a vágóképek, meg a drámai svábyzmusok és a "nem" aránya növekedni kezdett.

Az egyik ilyen bejátszásból visszaadva a képet azt látom, hogy a számláló százas és ezres számjegyei ugrálnak előre pár másodpercig, majd gyorsan visszaállt a megszokott egyesével való számolás. A végén már "csak" 72:28 volt a lemondást szorgalmazók aránya.

Jó lenne újra megnézni, hogy nem álmodtam-e...

18

gargoyle, 2006. szeptember 26. kedd, 09:55 (#)

13/adi: aaa egyaltalan nem. esetleg ha a fustjeleket szereted megprobalhatjak abban is (:

19

négydé, 2006. szeptember 26. kedd, 10:42 (#)

leszedették a felvételt onnan is, amelyik linre ti utaltok!
nincs egy másik?:)
... én csak élőben láttam egy részletet de azért nem néztem tovább mert sajnáltam a Sváby-t, annak ellenére, hogy nem érdemli meg.
Az Orbánból megint előjött a verbálágyú,.. lehet, hogy sokat meditált előtte.

20

Varanusz, 2006. szeptember 26. kedd, 11:03 (#)

Svábynak nem csak nem ez volt a napja, de az egész hét nem volt az ővé. Hétfő este pl nem különösebben józanul adott helyszíni tudósítást a TV elől.

Valami ilyesmit mondott:
"Körülbelül 2000 ember körülbelül itt a bejárat előtt körülbelül. A rendőr... bejáratnál, körülbelül 2000 ..."

http://varanusz.blogspot.com/2006/09/szalacsi-kelemen-svby.html

21

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 26. kedd, 11:05 (#)

négydé, állítólag nem leszedték, hanem erősen terhelt a szerverük... a cikkünkben linkelt comment:com oldalon vannak más linkek is, próbálkozz - bár nekem úgy tűnt, hogy ez a legteljesebb.

22

négydé, 2006. szeptember 26. kedd, 11:53 (#)

idézet a site-ról:

"A Sváby-Orbán riportot a TV2 levetette az oldalamról!"
http://tdyweb.wbteam.com/Utolag.php

... de máshol még megvan:)
és meg is néztem újra, ... Sváby-nak lehet, hogy most jót tenne egy szanatórium, h. egy picit levegőzzön az agya .... (persze az Orbánnak is)

23

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 26. kedd, 12:02 (#)

hoppá, ez új, köszi!

24

négydé, 2006. szeptember 26. kedd, 12:15 (#)

nincsmit

25

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 26. kedd, 13:03 (#)

Nehogy azt higgyétek ám, hogy itt több van véletlen egybeesésnél: a TV2 természetesen csak a copyright védelmében járt el. :)

Bár nem először látok ilyet, nehezen hiszem el, hogy ennyire törvényszerű, hogy egy ekkora buktát még ilyen hülyeségekkel is súlyosbítanak.

Ezek szerint a TV2 komolyan azt gondolja, hogy 2006-ban el lehet dugni egy ilyen filmecskét a világ elől. Tovább kéne lépniük, erre itt küzdenek. Fun.

26

Ali, 2006. szeptember 26. kedd, 13:07 (#)

TV2 a copyright bajnoka, ROTFL!
http://kispad.hu/netszuret/200508/szerintem-pihenje-ki-magat-szerintem.html

27

edhellon, 2006. szeptember 26. kedd, 13:29 (#)

#22-#25: Ahhoz kepest hogy leszedtek az oldalrol, a http://tdyweb.wbteam.com/Temp/OrbanSvaby_20060924.wmv URL nalam mukodni latszik... de fennvan az orbanviktor.hu-n is, en onnan toltottem le, mert annak volt a legjobb kulfoldi savszele. :-) (Mondjuk eleg szar minosegu a kep es a hang is, de meg igy is elvezetes volt megnezni.)

#16 Ali: a Gyurcsany vs. CNN linkje fent van a cikkben google videon, onnan le is lehet tolteni.

28

Author Profile Page NagyGa1, 2006. szeptember 26. kedd, 16:12 (#)

Most volt alkalmam megnézni, húúúúúúúúúú, ez jobb mint a rádiókabaré!

Kicsit féltem hogy átjönnek a szomszédok úgy röhögtem!

29

Penálen, 2006. szeptember 26. kedd, 17:02 (#)

edhellon,
nekem nagyon nem akar működni a #27-ben adott linked. Én vagyok nagyon láma, vagy már nem él a link?

30

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 26. kedd, 17:05 (#)

Penálen, próbáld jobb gomb save as-zel lementeni.

31

Penálen, 2006. szeptember 26. kedd, 17:43 (#)

eszpee,
köszi, meg is próbálom izibe.

(Sajna nem vagyok egy cybermanó :(

32

Ali, 2007. február 14. szerda, 11:06 (#)

Beérett?

Sváby szakít a hírújságírással
http://index.hu/velvet/celeb/svaby0212/

33

Dr. Minorka, 2007. február 14. szerda, 12:39 (#)

Eddig politikai újságírást művelt?

Részeltek egy tahó önvallomásából:
"Ha nem adatokra épül az emberek műveltsége, akkor mire?
A tájékozottságra. A műsorban nekem nem kell okosabbnak lennem saját magamnál. A felkészültség alapja manapság a tévé. Az emberek elsősorban televíziót néznek, ezért például vannak kérdések, amelyek a sorozatokkal kapcsolatosak. Sok kérdés meg az internetes műveltségre alapoz, és ez megint más típusú tájékozottság, mint a klasszikus lexikális tudás."
"A tájékozottság alatt ma a világban való jelenlétet értjük. Lehet, egy matematikus professzor ebben azért marad alul, mert bezárkózik az irodájába, és a reciprokokkal foglalkozik egész életében. Közben nem tudja, hogy a Jóbarátokban mi történik."


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork