Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tánctanár úr, kérem...

stsmork cikke a Művház rovatból, 2006. szeptember 21. csütörtök, 09:41 | 6 hozzászólás

Ha kezembe kerül a Magyar Narancs, rendszerint első dolgom, hogy az egotrip rovathoz lapozok, hogy megnézzem, Mérő László írt-e valamit; ha nem írt, akkor csalódottan teszem le az újságot. Így azután felcsillant a szemem, amikor a könyvesboltban megláttam a Maga itt a tánctanár? című könyvet.

Az összegyűjtött és könyv alakban kiadott cikkekkel általában az a baj, hogy ami újságcikk korában megállta a helyét, utólag gyakran eléggé szedett-vedettnek tűnik. Szerencsére Mérő tanár úr is tudja ezt, és az előszóban le is írja, hogy a cikkek nagy részét átdolgozta, illetve néhány helyen utólagos kommentárt is írt hozzájuk.

Azon, hogy a rendszerváltás után hirtelen hová tűntek el a politikai viccek, már én is töröm a fejem egy ideje. A Tanár Úrnak van egy tetszetős elmélete, legalábbis ami a rendőrvicceket illeti:

Korábban a társadalom a feladatuk egy jelentős részével nem értett egyet, és ezért a rendőrök eleve hülye helyzetbe kerültek, amelyben nem is tehettek mást, mint hogy hülyén viselkedtek.

Tanár Úr kérem, melyik Magyarországon tetszett élni? Lehet, hogy az ön környezetében mindenki szamizdatokat olvasott és titkon a rendszer megdöntésén munkálkodott, az én generációm azonban beleszületett a kádári diktatúrába, soha nem ismert mást, és mint megváltoztathataltan tényt, elfogadta azt. Szó nem volt holmi „egyet nem értésről”. A hatalomhoz való viszonyunkat nem a dacos ellenálás szelleme hatotta át, hanem az az érzés, hogy „azok ott fönt” mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, nekünk pedig semmilyen eszköz sincs a kezünkben, amivel befolyásolhatnánk a dolgok menetét. Ezt azonban ma is pontosan ugyanígy érzem, akkor mi a különbség? Az, hogy ma az útlevelem a világ összes országára érvényes, és nem kell többet a bank előtt sorbaállnom, hogy kiválthassam az ötven dolláros valutakeretemet?

Nagy élvezettel, és némi kaján kárörömmel olvastam a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos írásokat, ezen a téren én is sok mindent a saját káromon tanultam meg, és jó látni, hogy ezzel más is így van. Mindezek ellenére meglepett, hogy az előzetes projekt-terv készítését Tanár Úr úgy állítja be, mintha az egyedül az amerikaiak fura bolondériája lenne, amiről csak menet közben derült ki, hogy néha jól is jöhet. Nekem ez sokkal inkább a good common sense kategóriába tartozik, amelyet nem csak Amerikában, hanem a világon mindenhol máshol is gyakorolnak, és ezen a téren nem az amerikaiak okosabbak nálunk, hanem sajnos mi vagyunk butábbak mindenki másnál.

A dohányzásról szóló meddő vitát nem áll szándékomban ebben a cikkben újrakezdeni, azért hozom mégis elő, mert Tanár Úr eldicsekszik vele, milyen jól jött ez a rossz szokása, amikor az amerikai partner cégüknél járt látogatóban, és együttcigizés közben mennyi mindent tudott meg a vállalat belső viszonyairól. Ismerem én is ezt a jelenséget – dolgoztam olyan munkahelyen, ahol valamiért mindig csak a dohányosokat léptették elő – csakhogy ezt a gyakorlatot én elfogadhatatlannak tartom. Szomorúan olvasom, hogy éppen Ön, és éppen ezzel próbálja magyarázni a bizonyítványt.

Mindezzel együtt, a könyv átment a vizsgán, elolvasásra érdemesnek találtam. Van amiben egyetértek Önnel, van, ahol vitatom az álláspontját, de mindez nem ez számít, a fontos az, hogy írásaival gondolkodásra késztet. Ez pedig aranyat ér.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Ali, 2006. szeptember 21. csütörtök, 11:18 (#)

Azt hiszem a Tanár Úr nem a "legsötétebb vörös" megyében élt, a főváros messze lazább volt, így természetesen másra emlékszik és még azon is szépít az idő... Volt még egy "enklávé" a legvidámabb barakkban, ez a nyári Balaton. Itt is egy csomó olyan dolog megeshetett büntetlenül, aminek töredékéért életeket tettek tönkre az "iparvárosokban". Így aztán nem véletlen, hogy a fővárosban csodálkoztak azon, amikor az ózdi kisnyugdíjas levelezőlapját a miskolci posta "elfogta", illetve döbbenten pislogtak Karcsi bá' utolsó emlékezetes sportcsarnokbeli beszédekor, '88-ban. "Honnan jött ez?" nézhettek egymásra... Onnan a messzeségből, Vecsésen túl, ahol már csak sárkányok élnek és vademberek jurtákban, a fővárosiak pedig vagy nem tudják, hogy a többség ott él, vagy letagadják, hogy onnan jöttek...

2

Adi, 2006. szeptember 21. csütörtök, 16:02 (#)

"Ha kezembe kerül a Magyar Narancs, rendszerint első dolgom..."

...hogy kitöröljem vele a fenekemet. :)))))

Tudom, nagyon rossz volt, csöndben leszek, leülök. :))

3

geri, 2006. szeptember 21. csütörtök, 16:27 (#)

Lehet, hogy az a magyarázat, hogy a többpárti rendszer megosztotta a társadalmat, és ami az egyik embernek vicces, az a másiknak nem. Egyébként is jellemző, hogy mostanában sokan jóval komolyabban vesznek mindent, ami politikával kapcsolatos, nem szokás csak úgy lazán viccelődni. Kimúlt a laza összekacsintás szokása, lobbanékonyabb a hangulat, de ezt talán szükségtelen pont most fejtegetni... Érdekes, hogy a politikai karikatúra viszont túlélte.

Egyébként az Antall-kormány idejéből még emlékszem két politikai viccre, utána már néma csend. Vagyis még rémlik még egy választási, talán '94-ből, de ennek már van némi offenzív éle.

4

geri, 2006. szeptember 21. csütörtök, 16:30 (#)

... oops, bocsánat, az előbb úgy csaptam bele a közepébe, hogy teljesen leragadtam agyilag a politikai viccekre vonatkozó részletnél, és lehet, hogy ismétlem az említett Mérő-cikket, mert nem olvastam, vagy legalábbis nem emlékszem rá.

5

gargoyle, 2006. szeptember 21. csütörtök, 16:30 (#)

emberekkel regen csak vallasrol nem lehetett dumalni mert azonnal atharaptak a torkodat, par eve a politika is becsatlakozott melle. kivancsi vagyok mi lesz a kovetkezo hitbeli kerdes ami megakadalyozza a velemenycseret (te milyen bongeszot hasznalsz?)

6

katmandu, 2006. szeptember 21. csütörtök, 17:31 (#)

Hm, a böngésző-oprendszer vonal, ebben lehet valami.

"De nekem semmi bajom a Mac/Opera meg Linuz/FFox userekkel, vannak köztük tök rendesek is, mostmá nemongyadmá!"

:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork