Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


VÁMazon

eszpee cikke a Művház rovatból, 2006. november 13. hétfő, 14:05 | 19 hozzászólás

Egy hosszú sztorit rövidre vágva a tanulság Amazonos rendeléseknél: ha nem csak könyvet hozatsz, hanem esetleg cdt, dvdt is, akkor célszerű egy eu-s Amazon siteról leadni a rendelést, mert különben úgy jársz, mint Mr. Double B júliusban, vagy én most - mehetek az Orczy térre vámot fizetni. Még sose jártam ott ilyen ügyben, gyanítom az is postérett lesz - meglátjuk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Zsolt, 2006. november 13. hétfő, 14:19 (#)

én 4-5 éve vámoltattam utoljára ott. kb 3 óra ügyintézés, egy rakás unatkozó alkalmazott, sok apró tétellel lenyúlás. brrr.
Remélem sok minden változott azóta.

2

Author Profile Page eszpee, 2006. november 13. hétfő, 15:06 (#)

Három óra?! Dzsízasz.

3

gargoyle, 2006. november 13. hétfő, 15:38 (#)

vigyel pumpalos shotgunt is mint az Osszeomlasban :D

4

Author Profile Page ststofi, 2006. november 13. hétfő, 15:43 (#)

igen, valóban sokáig tud tartani és az állapotok a 80-as éveket idézik.
sokat segít a vám "megúszásában" ha gift-ként rendeled (kéred) a küldeményt.
az ügyintézés gördülékenyebbé teszi (ha nem akarsz megúszni) az internetes rendelés kinyomtatott változatának magaddal cipelése.
olvasnivalót feltétlenük vigyél. :)

5

mami, 2006. november 13. hétfő, 15:56 (#)

#2 / eszpee:
Miért aggódsz? Vidd magaddal a szonierikszont és posztolgassál. Ha nincs szerencséd, legfeljebb még egy tartós teszt lesz belőle :)

6

gaba, 2006. november 13. hétfő, 16:13 (#)

Hasonló tapasztalatok:

http://gaba.lenard.hu/2006/05/02/bruttositottak-az-amazon-rendelesemet/

http://gaba.lenard.hu/2006/09/15/hogyan-usszuk-meg-amerikai-dvd-ink-vamolasat/

Én egyébként bementem kora reggel, és azonnal megcsinálták, 10 perc alatt végigmentem három ablakon, és kész volt.

7

Author Profile Page eszpee, 2006. november 13. hétfő, 16:33 (#)

köszi, gaba!

utólag jobban megnézve a formalevelet tényleg nem is tettek a dobozra vámot (pedig van benne cd is), csak áfát.

8

Penálen, 2006. november 13. hétfő, 21:51 (#)

Már többször rendeltünk tanár kollegákkal összefogva a .com-ról, volt benne CD is, DVD is, és nem tudok róla, hogy kellett volna vámügyintézni...

(Ja, kicsit idetartozik: azért sztem egy picinyt érdekes az, haa egy Németországban kiiadott CD-t a .com-ról köbö feleannyiért lehet megrendelni, mint a .de-ről, nem? És nem egy ilyet találtam...)

9

sic, 2006. november 13. hétfő, 22:46 (#)

Teljesen idetartozik, ugy tudom emiatt regionalizàltàk a lejàtszokat is stb.

10

Penálen, 2006. november 13. hétfő, 23:41 (#)

Hát,ha a .com-os, (nmegyszer nem kicsivel olcsóbb) CD-t lejátssza a gépem (márpedig eddig mindegyiket lejátszotta), akkor tőlem reginalizálhatnak napestig :)

11

Dr. Minorka, 2006. november 14. kedd, 00:00 (#)

DVD-re gondolt.

12

tekatana, 2006. november 14. kedd, 01:23 (#)

amennyire én tudom, akkor vámoltatják, ha kiszúrják és éppen úgy tartja kedvük. mi rendszeresen rendelünk elég nagy mennyiségben (ráadásul kereskedelmi célból, igaz leginkább könyvet), de már nem is tudom mikor kellett utoljára vámolással vesződni. a könyv ugye vámmentes termék, de ettől még ha jól emlékszem nem feltétlenül kivétel a vámkezelési procedúra alól (áfa + vámilleték), csak kevésbé érdekli őket. (régebben főleg azért akadt fent egy csomag a hálójukon, mert volt benne cd-mellékletes könyv, ami nekik szoftvert jelentett)

13

Dr. Minorka, 2006. november 14. kedd, 01:39 (#)

Meg kellene nézni az ÁFA-törvényt! Régebben, amikor könyvet importáltam mindig vám, és ÁFA nékül sikerült (csak mindig volt egy 30 perce jogértelmezési szeminárium a vámosokkal). Akkor még úgy volt, hogy amin nincs vám, azon nincs ÁFA, se vámilleték. El kellett vámoltatni, de csak a vámügynökségnek fizetett az ember az okmányok kitöltéséért.Az uniós csatlakozás valószínűleg mindent megváltoztatott. Eszpee-nek úgyis szüksége lesz egy vámügynökségre, azok majd pontosan tudják.

14

winnie, 2006. november 14. kedd, 08:03 (#)

nem kell bemenni az orczyra.

elég, ha visszafaxolod a papírt, amit adtak és kiküldeted a postával és a vámdíjat utánvéttel fizeted. (ln így csinálom, mostanában minden pakkomat vámolják...)

a múltkor ráadásul tőlem kérdezték meg kvázi, hogy mennyi legyen a vám.

http://sorozatjunkie.freeblog.hu/archives/2006/10/08/Amazon_Race/

15

a_petri, 2006. november 14. kedd, 12:43 (#)

#12: nekem is volt anno (vagy 12 éve) egy extra esetem: ingyenes firmware upgrade egy öreg 3Com routerhez - de mivel öreg router, tehát még floppylemezen érkezett postán (így került a vámosok kezébe). Mellékelve a 3Com Germany GmbH által mindenféle bizonylat, melyeken mind 0.00USD, ill. 0.00DEM volt feltüntetve értékként (ingyenes firmware upgrade, ugye).

Ez pedig simán deadlockba kergette a vámügyintézőt: ha szoftver (ezt nem tudtam letagadni, az ügyintéző képes volt detektálni a mágikus 'SOFTWARE' szimbólumsorozatot a papírokon), akkor vámköteles, viszont a hivatalos számlán az értéke 0.00, és ebből ő nem tud vámértéket számolni. Megjegyzésemre, miszerint ha az érték nulla, akkor matematice a vámnak is tán annyinak kéne lennie, hisztérikus felkiáltással reagált: "Ember! Olyan nincs, hogy vámköteles árura maga ne fizessen vámot!!!"

Végül abban egyeztünk ki, hogy ez 2 db üres 1.44 MB-os floppylemez ;-)))

16

Penálen, 2006. november 14. kedd, 13:48 (#)

Dr. Minorka (#11),
persze, tudtam, akkora láma még tán én se vagyok, hogy ne hallottam volna a DVD régiókódokról, humorizálni próbáltam, de, sajna, elég ügyetlenül, ez tény :(

17

Author Profile Page stsmork, 2006. november 15. szerda, 15:48 (#)

Nektek tényleg meg is jönnek az amazontól rendelt cuccok? Magyarországról én még sose mertem rendelni, mert rossz tapasztalataim vannak a Magyar Postával, ezért inkább valamelyik külföldi ismerős címére küldetem a cuccot, és elhozatom valakivel, aki legközelebb arra jár. A dolog így persze meglehetősen nehézkes és sok szervezést igényel. Szerintetek felesleges az aggodalmam?

18

Author Profile Page eszpee, 2006. november 15. szerda, 15:56 (#)

stsmork, szerintem igen. (mondom ezt mindössze 3-4 csomaggal a hátam mögött, de azokkal nem volt - ennek az egynek a bruttósításán kívül - gond.)

19

sic, 2006. november 15. szerda, 16:52 (#)

Posta szempontbol itt is érdekes a helyzet. A privàtmodellre àtgyurmàzott vàllalat jovedelmének jelentos része vàllalatokbol jon, a kis magànszemélyek meg csak annyiban keltik fel érdeklodésuket hogy foleg geomarketingre és mailingre specializàlt leànyvàllalatànak koteles minden postàs rendszeresen spiclit jàtszania. Euh, ez amugy itt sem koztudott.
Néha megkapom a szomszédok levelét, rontgenjét, vagy tokismeretlenek fontosabb dolgait, ha tudom kézbesitem. Néha olyan érzésem van idegen neveket olvasva levéllàdàmbol kijovo dolgokon mintha oda vetné nekem a postàs "Ennyi pénzért mit akarsz?"
Sokat javitott a szolgàltatàson hogy elment nyugdijba az a néni akinél levelet postàzva érkezése bizonytalan volt vagy vissza jott bélyeg nélkul, de csak a tobbieknek, engem csipett, postàzhattam nyugodtan. Gyerekként is igy volt, a kozértben adtak el nekem pult alol sonkàt. Voltaképpen jokat nosztalgiàztam, nevetgéltem, csak a velem élo szegény nyugati ember, illetve szomszédaim, nem fogékonyak erre a sàrmra.

Tobbszor làttam a hàzam elol szo szerint elmenekulni, a kovetett, 24 ora alatt leszàllitando csomag kézbesitojét, mert ha csak bedob hozzàm egy értesitést, azért ugyan annyi pénzt kap mint ha àt veszem a csomagot, és ez utobbi eltelhet pàr percbe, csomag meg sok van. Ezen kivul, leszàmitva ha direkt kicseszésbol érte megyek aznap este, ezt még el lehet jàtszani akàr hàrom napig is, ami ido alatt egy normàl modon postàzott kuldemény is célba ér, de ez meg màr nem érdekel senkit, a management a régi maradt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork