Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A cseh légió

stsmork cikke a Művház rovatból, 2007. január 13. szombat, 20:47 | 9 hozzászólás

Történetünk 1918-ban kezdődik; az Osztrák-Magyar Monarchia éppen utolsó nagy offenzívájára készül a Piave folyó mentén, Oroszországban azonban Trockij már aláírta a breszt-litovszki békét, és a szibériai táborokból özönlenek a foglyok hazafelé. Hazafelé? Nem mindenki.


Képek: The Czech Legion Project

A cseh hadifoglyok egy része ugyanis csatlakozik a háború alatt felállított cseh légióhoz, amely Csehszlovákiáért harcol. Becslések szerint úgy hatvan-nyolcvanezren lehetnek. Mivel nekik egyelőre nincs hová hazamenniük, hazájuk ugyanis egyelőre csak papíron létezik, úgy döntenek, hogy a nyugati fronton fognak bekapcsolódni a harcokba. Mármint a francia oldalon. De van egy bökkenő: ehhez előbb el kell jutni Franciaországba. Az Osztrák-Magyar Monarchián keresztül bajos lesz, a fekete-tengeri kikötők nem biztonságosak, az egyetlen út tehát a másik irányba vezet: a transzszibériai expresszel Vlagyivosztokig, onnan pedig hajóval tovább Franciaországba. Tiszta szerencse, hogy a föld gömbölyű!

20060113_legio_katonak.png

A már eddig is kissé bizarr történet azonban csakhamar szürreális fordulatot vesz. Több verzió is van, az egyik szerint egy magyar hadifoglyokat szállító vonatból az egyik állomáson kidobtak valamit az ott veszteglő cseh katonákra. Ezek válaszul megállították a vonatot és dulakodni kezdtek hazánkfiaival, akik gondolom nem nagyon hagyták magukat, mert végül az állomást felügyelő vöröskatonáknak kellett helyreállítaniuk a rendet, akik ezt néhány cseh légiós letartóztatásával érték el. Másnap a csehek megrohamozták a vasútállomást, hogy kiszabadítsák fogva tartott társaikat, majd, ha már így lendületbe jöttek, az egész városból elzavarták a bolsevikokat. A másik verzió szerint Trockij eredetileg szabad elvonulást ígért a légiónak, német nyomásra azonban később visszavonta a szavát, és a vöröskatonáknak meghagyta, hogy szép csendben fegyverezzék le a cseheket. Akármi is volt a kiváltó ok, a légióslázadás következtében a transzszibériai vasútvonal a Volgától egészen Vlagyivosztokig cseh kézbe került.

20060113_legio_pancelauto.png

Időközben politikai vonalon is történt némi változás; az antant országai, akiket eddig nem érdekelt különösebben, hogy Lenin elvtárs hogyan rendezi be Oroszországot, lassanként rájöttek, hogy a bolsevizmus ellen jobb lesz katonákat küldeni. Mivel a csehek már amúgy is ott voltak a helyszínen, prímán fel is lehetett használni őket erre a célra. És cseh légió sikert sikerre halmoz: sorra veri szét a frissen felállított Vörös Hadsereg akkor még meglehetősen rosszul szervezett egységeit. Egy ilyen hadművelet során a fogságukba kerül egy magyar hadifogolyból vöröskatonává avanzsált kaposvári ipari tanuló is, aki azonban hamarosan megszökik és később majd fényes karriert fut be, hogy aztán negyven év múlva, Magyarország miniszterelnökeként, akasztófán fejezze be életét.

A sok dicső haditett közül is kiemelkedik a Bajkál tavi ütközet, amelyet a helyszínen összetákolt tutajokra szerelt tábori ágyúk segítségével vívtak. Ez volt a csehszlovák haditengerészet egyetlen csatája. De ez már annyira abszurd, mintha Jaroslav Hašek írta volna a Švejkben. (Hašek egyébként maga is harcolt a cseh légióban, de aztán átszökött a Vörös Hadseregbe, és onnan keveredett haza a háború után.)

20060113_legio_tutaj.png

Közben eltelik egy év, a háború szép csendben véget ér, és a légiónak kezd erős hazamehetnékje támadni. Időközben az oroszok is elkezdtek nagyon sokan lenni, az intervenciós hadsereget pedig felduzzasztották mindenféle szedett-vedett csapatokkal, akik olyasmiket műveltek, amelyekre leginkább az „atrocitások” szót használják a történelemkönyvek. Egy szó mint száz, a csehek haza szerettek volna menni. És itt most ismét regénybe illő fordulat következik.

20060113_legio_behajozas.png

Egy korábbi hadművelet során a légió kezébe került nyolc vagon aranyrúd. Szabad elvonulásuk fejében átadnak a bolsevikoknak ebből a nyolc vagonból hetet, és ráadásként még Kolcsak admirálist is, az intervenciós hadsereg főparancsnokát. A nyolcadik vagonból finanszírozzák a hazautat, az út végén pedig még marad visszajáró apró, hogy abból otthon bankot alapítsanak. Az egykori Legionářská banka épülete Prágában most is megvan, és ha egyszer arra jártok és közelebbről is megnézitek, látni fogjátok, hogy a legendás cseh légió haditetteit megörökítő domborművek díszítik a homlokzatát.

20060113_legio_dombormu.png

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Dr. Minorka, 2007. január 13. szombat, 21:47 (#)

A magyarok kétszer harcoltak a Cseh Légióval. Először Szibériában. (A magyar hadifoglyok zöme a Vörös Hadseregben harcolt. Nemzetiségi összetételt tekintve az orosz után a magyar a volt a második legnépesebb kontingens.)
Másodszor a Felvidéken 1919-ben a Magyar Vörös Hadsereg került velük szembe.

2

Penálen, 2007. január 14. vasárnap, 00:10 (#)

Ez nagyon jó.

3

Author Profile Page ervin, 2007. január 14. vasárnap, 09:55 (#)

Az! :)

4

Ali, 2007. január 14. vasárnap, 20:40 (#)

Nekem erről most valamiért Benyovszky Móric jutott eszembe. :)

Elképesztő dolgok vannak és szerencsére itt ezt tálalják nekünk. Köszi!

5

lmolnar, 2007. január 15. hétfő, 01:10 (#)

Lenyugozo tortenet!

6

Ali, 2007. február 20. kedd, 12:20 (#)

Most sem ijedősek a csehek:
http://index.hu/politika/kulfold/poketa4469/

7

varég, 2011. szeptember 11. vasárnap, 21:37 (#)

Kolcsak elárulásáról is van a bankon emlékmű ? Elárulták a monarchiát, a fehéreket, a II. világégés alatt ódzkodnak mindenféle fegyveres fellépéstől ( visszalő az ellen), meg a III. birodalom hadianyag beszállítójaként a profit sem utolsó, mikor a - korábban annyira gyűlölt vörösök megközelítik Prágát- Vlaszov kutyáival együtt hátbaszurják a fritzeket...

Ezek a dicső fickók mindig csak a döglődő oroszlánnal voltak kemények... Csehül nem fogok megtanulni soha az biztos.....

8

kenderes, 2012. január 30. hétfő, 16:48 (#)

a csehszlovák légió még 1920-ban is szibériában vesztegelt. a magyar vöröskatonák a legális csehszlovák hadsereggel kerültek szembe a felvidéken 1919-ben.

9

alvi, 2013. február 4. hétfő, 14:43 (#)

A Légió valójában 3 hadsereget vagy seregrészt jelentett. Masaryk is azon bánkódott, hogy 3 hadsereg parancsnoka és az amerikaiak kutyába sem veszik. A Franciaországban és az Olaszországban szerveződött Légió '19-ben már otthon volt. A Felvidék megszállásában tehát már részt vehetett.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork