Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A medve bőre

sic cikke a Művház rovatból, 2007. január 27. szombat, 19:57 | 5 hozzászólás

Vannak néha gyönyörű időszakok egy város életében, amikor vonzóvá válik és messzire sugárzik, számomra a huszadik század elejei Párizs ilyen. Mikor felidézzük, gyakran csak egy rakás hiressé vált művészre gondolunk, vagy Josephine Baker-re és a pezsgő éjszakai életre.

Pedig ha ezek a művészek alkotni tudtak, az hála sok más névtelen, elfeledett kortársnak, akik szerepe ezeregy apróságbol állt össze redkivül fontossá. Ilyen például a La Rotonde, La Coupole stb kávéházak tulajai, akik utasították a felszolgálokat hogy ha a művészek elalszanak az asztalnàl nem szabad őket felkelteni, egyikuk pénz hijàn még krokikat is elfogadott fizetég fejében.
Tanguy bàcsi màr ismertebb valamivel, Van Gogh egyik elso csodàloja volt. Egy tanulatlan, hatalmas lelku és és tehetség érzékelo szin-àrus, ki maga morzsolta festékeit, és igen is, mindennek ellenében hitt egy Cézanne nevu éhenkoràszban és elfogadta képeit fizetségul, és az akkor még Montmartre-on élo festészek kozul sokak alkottak a bàcsi jo szivének és lelkesedésének hàla. A Clauzel utca 14 alatt lévo ici pici boltja kirakataba egyszerre csak egy festot tudott kiàllitani, naponta cserélodott ott Sisley, Renoir, Pissaro, Monet, Tanguy bàcsinàl minden az akkor még lenézett pingàszokat dicsoitette és tàmogatta.

Ilyesmi kortàrs a Medve bore is. Nem arról az összegről beszélek amit eliszunk, hanem ma màr feledésbe merült emberekről, és bár rengeteg jelző eszembe jut róluk, a történetük még szebben elmeséli őket.

Hol volt hol nem volt, pontosabban volt a huszadik szàzad legelején Pàrizsban egyesek szerint majd husz ember, màsok szerint csak egy tucat, kulonosebben nem voltak tehetosek, a kellemes kozéposztàly, de ugy gondoltàk megtàmogatjàk a muvészetet.

Tàrsulatba tomorultek melyet elneveztek "a medve bőré"-nek, és elnökukkel André Level-lel màr az 1904-es alapitàsnàl elhatàroztàk hogy egy véges idotartamu kalandrol lesz szo. Késobbi spekulànsokkal ellentétben, akkortàjt még névtelen, éhenkoràsz festok képeit vàsàroltàk, Van Dongen, Picasso, Braque, Van Gogh, Matisse, Friesz életét anyagi lehetoségukhoz képest megtàmogattàk némi képekért cserébe.
A tàrsulat a vàsàrolt képeket egymàs kozt idonként cserélgette, igy lehetoséguk volt tobb képben gyonyorkodni mintha egymagukban vàsàroltak volna.
Telt mult az ido, a festok kiforrottabbak lettek de gazdagabbak nem. Majdnem egy évtizeddel késobb 1914 màrciusàban a "La Peau de l'Ours" tàrsasàg kiàllitotta és elàrverezte hosszas gyujtogetésuk eredményét mely alkalombol a presztizses "Hôtel Drouot" felfigyelt a festokre. A hasznot (egyesek szerint a felét, màsok szerint csak negyedét) pedig egyszeruen visszaadtàk a festoknek, akik akkor tàjt még erre igen csak rà voltak szorulva. Ennek a Montmartre-i muvész kornek Montparnasse és màs korulmények felé valo migràciojàt ez az anyagi fellendulés is segitette.

A Medve bore tàrsulatrol mindenki màshogy emlékezik meg, bàr tobbnyire senki sehogy, remélem érdekességnek itt is megteszi.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

kinga, 2007. január 28. vasárnap, 10:29 (#)

Jaj, ez a mese nagyon tetszett! :)

2

methan, 2007. január 28. vasárnap, 23:16 (#)

nekem is, különösen, hogy ezzel a klauzál utcával olyan békebeli, belső-hetedik kerületi feelingje lett. klauzál gábornak van valami köze clauzel-ékhez?

3

Wyfli, 2007. január 29. hétfő, 11:01 (#)

Jaaaa, hogy ez az a kroki amivel fiyetni lehetett?! :)

4

Wyfli, 2007. január 29. hétfő, 11:20 (#)

Marmint _ez_ a kroki ..... http://www.kislexikon.hu/kroki.html

5

sic, 2007. január 31. szerda, 22:10 (#)

Methan, fogalmam sincs, de valoszinuleg csak annyi kozuk van egymàshoz mint Kovàcs urnak Mr Smith-hez. Viszont irodalmi szempontbol lehet valami hasonlosàg, most fejezem be az "Ordoggorcs"-ot, és nagyon beszédes az a részlet mikor a mezei buszvezeto odébb értelmezi a megàllot Karinthy iro ur kedvéért. Abbol a tul kevésbol amit tudok, néhàny szerényen és buszkén éhen halt kivétellel Budapest teljesen képes volt eltartani muvészeit.

Wyfli, talàn a skicc szo alkalmasabb lett volna, de linked alapjàn a kroki is bejon.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork