Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Houdini harca

eszpee cikke a Művház rovatból, 2007. január 25. csütörtök, 18:37 | 17 hozzászólás

szelleműzésÍrtam már Houdiniről pár hónapja, de az akkori felfedezésem annyira fellelkesített, hogy rögtön megrendeltem a témában írt A Magician Among the Spirits című könyvét. Azóta nagynehezen megjött, kicsit pihent, elolvastam, és akkor már recenzálom is.

A könyv 1924-ben jelent meg először, az én 2002-ben készült kiadásom pedig az 1972-es darab újranyomása. Mindez szépen látszik a tördelésen is: klasszikus, szép, vastag Times jellegű karakterek, csupa nagybetűs címek, tiszta időutazás. Pláne a tartalom: a mondatok, kifejezések, fordulatok mind egy olyan korból származnak, amikor könyvet írni nagy, tiszteletteljes feladat volt. Az igyekezet érződik is a szerzőn, valószínűleg élőszóban egészen máshogy fejezte volna ki magát, ráadásul az egész mögött ott van Houdini maximális elkötelezettsége az ügy mellett - az agitációhoz pedig már akkor is jól jött a szenzáció igérete. Az eredmény egy érdekes keverék, amiben ott van a bulvársajtó színes sztorizása és a szakdolgozatok kényszeres alapossága is.

Pár szó az "ügyről" - mert ennyi év után nekem nehéz volt valós problémaként elképzelni azt, ami ellen Houdini élete utolsó éveiben harcolt -, a spiritiszták leleplezéséről. Bár az általuk elért hatás majdnem ugyanaz, Houdini mégis egy hatalmas különbséget von a spiritiszták és a mágusok közt (innen a cím is): a mágusok profi szórakoztatók, soha nem állítják, hogy mutatványaikhoz természetfeletti erők segítségét vennék igénybe. A spiritiszták ezzel szemben ugyanazokkal az eszközökkel az emberek hiszékenységére építve csapják be őket, jobb esetben csak hamis illúziókba, rosszabb esetben anyagi csődbe hajszolva őket.

Az "ismerd meg ellenséged" jegyében részletesen leírja a spiritualizmus alapjait, kezdve a Fox nővérektől és a Davenport fivérektől egészen a szerző napjaiig, majd egy rakás esetet sorol fel, ahol konkrét bűncselekmények zajlottak a spiritualizmus leple alatt. Közben - bár a jó mágus sírba viszi titkait - fellebbent azért egy-két trükköt is, de ezekből elég kevés van, egy google keresés jobb eredményeket hoz az erre kíváncsiaknak. Végül pontos irányelveket ad arra nézve, hogyan ellenőrizzük spiritiszták mutatványait - már ha hagyják, általában nem szokott menni -, és aztán vége is az egésznek, sok ismétléssel és sulykolással, nagyon haragudhatott rájuk.

Értékelés (0-7): 5, leginkább az egész időutazás-hangulata fogott meg.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

Pocakos, 2007. január 25. csütörtök, 19:45 (#)

A napokban olvastam Helen Duncan-ről, akit 1944-ben "boszorkányság miatt" zártak börtönbe Nagy-Britanniában. Állítólag (még 1941-ben) a szülők kérésére megidézett egy matrózt. Mivel csak halottakat lehet szellemként megidézni, a srác elmondta, hogy elsülyedt az a hajó, amin szolgált. A britek azonban titokban akarták tartani, mert a lehallgatott német jelentésekben nem szerepelt. Mivel nem tudták, hogy a spiritiszta nő honnan jutott az info-hoz, és féltek, hogy előre megmondja, mikor lesz a partraszállás, inkább bevarrták szegényt, méghozzá egy többszáz éves "boszorkány törvény" alapján. A törvényt 1951-ben helyezték hatályon kivül, az asszonyt viszont a mai napig nem rehabilitálták. A Google-ban sok anyag van róla.

2

Hibapont, 2007. január 25. csütörtök, 21:27 (#)

Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes megteremtője
a képen Houdini mellett.Bár kezdetben jóban voltak, idővel sokat vitatkoztak, mert Conan Doyle kiállt a spiritizmus mellett.
Az említett könyvben Houdini egy teljes fejezetet szentel neki, mint egykori barátjának, akitől eltávolodott, mert átlátott a spiritiszták baromságain.
A Kaufmann and Greenberg kiadó 1996-ban megjelentette a könyv kéziratának fakszimile változatát, mely tartalmazta Houdini kézzel írott jegyzeteit és javításait.

3

Author Profile Page ervin, 2007. január 25. csütörtök, 21:54 (#)

"Pár szó az "ügyről" - mert ennyi év után nekem nehéz volt valós problémaként elképzelni azt, ami ellen Houdini élete utolsó éveiben harcolt -, a spiritiszták leleplezéséről."

Ha ez nem lenne ma is ugyanolyan szomorúan elterjedt jelenség, ugyanannyi balek befogadóval, akkor érteném, mit nem értesz rajta. :) De sajnos az, ma is hajlanak a kanalak, ma is táncol az asztal, ma is életinformációt visz a víz.

4

Author Profile Page eszpee, 2007. január 25. csütörtök, 21:58 (#)

ervin, nem tudom, én ezekre olyan Gyurcsok szinten tekintek, tehát számomra - vessetek meg - inkább szórakoztató, hogy képesek hinni benne emberek. Nem nagyon tudok olyan történeteket elképzelni, hogy frissen megözvegyült hölgynek egy hirtelen kerekedett spiritiszta tanácsadója közvetíti a megboldogult ura utolsó utáni akaratát, miszerint adja oda a médiumnak az összes pénzét...

5

Penálen, 2007. január 26. péntek, 00:15 (#)

Én anno Sir Arthur Conan Doyle-ról olvastam egy jó terjedelmes életrajzot (könyvnek azért nem nevezném, inkább egy jó vastag füzetnek), még az egyetemen - abban "a másikoldalról" írtak Houdini és Doyle találkozásáról (ha jól lám, ők ketten vannak a cikk teteji képen). Akkor engem eléggé megdöbbentett, hogy Doyle, aki a talpig racionális ember mintapéldányának számító Sherlock Holmest adta a világnak, milyen mély és tántoríthatatlan okkulthívő volt...

6

Author Profile Page eszpee, 2007. január 26. péntek, 09:51 (#)

Doyle vonalról szólt az első cikkem anno:

http://kispad.hu/blog/200609/harry-houdini-vs-sir-arthur-conan-doyle.html

(bár linkeltem ebből is)

Ők vannak a képen (és a könyvborítón is).

7

gargoyle, 2007. január 26. péntek, 10:59 (#)

eszpee: hat igen ez kinos hogy nalunk meg az okkultistak is benak. ugy ertem, hogy a neves gyurcsok jozsef meg mindig szoszos puloverben varazsol a budapest tvben X ev utan is, eleg nehez igy profi csalonak latni.

mashol mar minden kozepes jos/energiakereso vett volna egy kastelyt wisconsinban es alvarazslok gondoznak a nepek energiagocait, mig a 20 eves alvarazslonok ot kenyeztetik

8

Author Profile Page eszpee, 2007. január 26. péntek, 13:33 (#)

A slusszpoént persze kifelejtettem a cikkből, miután megkaptam a könyvet, pár hétre rá az Amazon megtalált a következő üzenetével:

"As someone who has purchased books on religion and spirituality from Amazon.com, you might like to know about our new Bible Store."

yeah, sure. :D

9

sic, 2007. január 26. péntek, 15:30 (#)

Izé, a "szorakoztato" zavar egy kicsit. Teljesen jol el tudom fogadni hogy ha valakivel megesik az hogy elveszit egy szeretett embert, (férjet, gyermeket,) és az az elfogadhatatlan, irracionàlis helyzet merul fel hogy hatalmas érzelmek maradnak egyedul, és ezen egy irracionàlis elfoglaltsàg segiteni tud: euh, miért is ne? Persze ha nem jàr kifosztàssal.

10

gargoyle, 2007. január 26. péntek, 15:42 (#)

ilyen alapon az is elfogadhato, ha hasonloan rosszul erzem magam (elveszettem valakit, kirugtak stb) es ezert az eros drogokhoz menekulok?

a tudatmodositas az tudatmodositas akar kemikai akar pszichikai. kulonbseg max a hatas erossegeben es a mellekhatasokban van, ebben az esetben mielott heroint emlegettek kerdezzetek meg magatokat nem karosabb-e a hatasa az emberre egy "felmegyunk az ustokosre" szektanak...

11

sic, 2007. január 26. péntek, 15:57 (#)

#10 Gargoyle: izé. A psychikai és fizikai hatàrvonal szàmomra kàbé ott van hogy bàrmikor abba lehet hagyni. Azt nem tekintem szektànak amibol bàrmelyik tag màrol holnapra mindenféle korlàtok legyozése nélkul simàn kisétàlhat.
Amugy a #9es hozzàszolàst irva alkoholos alternativàra gondoltam :)

12

gargoyle, 2007. január 26. péntek, 17:43 (#)

hat ritka az a vallas ahonnan barki barmikor kisetal. aranyaiban ugyanannyi a "ma abbagyom a fuvet" mint a "ma kisetalok a templombol es sosem jovok vissza". ugyanez kemenyebben is igaz, csak kisebb %okban

13

sic, 2007. január 26. péntek, 17:51 (#)

#12 Khem talàn nem vallàs kérdése amit mondasz, inkàbb ritka az az ember aki alapokban megvàltoztatja a vilàgnézetét. De amennyiben ez az egyetlen korlàt az elhagyàsàhoz (màrmint a személyes vilàgnézet megvàltoztatàsa), legyen szo vallàsos vagy vallàstalan, de vilàgnézeti alapon gyulekezo kozosségrol, szàmomra az nem szekta.

14

Author Profile Page eszpee, 2007. január 26. péntek, 19:10 (#)

Hogy összezavarjam az eszmecserét: Houdini hívő volt, idézek a könyv bevezetőjéből:

"Not only educated men and women with emotional longings for some assurance of the continued existence of departed loved ones, but people of all phases and conditions of life, have completely surrendered themselves to belief in the most monstrous fiction, vouched for by only a single witnessof the so-called phenomenon, and that too when the medium, through whom the phenomenon was supposed to have presented itself, had been caught cheating time and again.

I believe in a Hereafter and no greater blessing could be bestowed upon me than the opportunity, once again, to speak to my sainted Mother who awaits me with open arms to press me to her heart in welcome, just as she did when I entered this mundane sphere."

15

Author Profile Page ervin, 2007. január 26. péntek, 19:16 (#)

még a nagy Houdini sem lehetett mindenben tökéletes :)

16

Penálen, 2007. január 26. péntek, 20:28 (#)

sic,

"A psychikai és fizikai hatàrvonal szàmomra kàbé ott van hogy bàrmikor abba lehet hagyni."

Hát, kíváncsi vagyok, mi lenne erről azon nő hozzátartozóinak véleménye, aki annyira a Darnell-tréning függőjévé vált anno, hogy először is otthagyta a munkáját, hogy minden előadásra elkísérhesse a Mestert, majd otthagyta a családját is, végül, amikor elfogyott a pénze, eladta a házát, hogy továbbra is mehessen... Ő is bármikor abbahagyhatta volna.

17

sic, 2007. január 27. szombat, 19:25 (#)

#16 Penàlen, ezt a spiritiszta dolgot inkàbb mint korabeli esti mulatsàgot, elfoglaltàgot, tàrsasàgi titokzatossàgot làtom, sok esetben vigaszként. Es mint bàrhol, ebben is elofordulhat némi extremitàs, de nem hiszem hogy ez jellemzi, annak ellenére hogy sokan ezt szeretik tudni rola.
Amennyiben a spiritizmusban hivoknek vagy muveloinek van olyan jellegzetességuk hogy nagy részuk konnyen tonkre megy e fixa ideàja érdekében, természetesen telejesen egyet értek veled. Ha egyedi, vagy ritka eset, akkor pedig izé, cak kivàncsi vagy.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork