Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Egyszervolt

stsmork cikke a Művház rovatból, 2007. február 2. péntek, 22:16 | 15 hozzászólás

címlapUj Pétertől tudjuk, hogy a gyerekirodalom morális válságban van, ez a könyv viszont azt bizonyítja, hogy akadnak azért kivételek. A gyönyörű kiállítású könyv tizenkét klasszikus és tizenkét mai mesét tartalmaz, mindegyiket más-más illusztrátor rajzai díszítik. (Többek között Szegedi Katalinéi, de a többieké is legalább olyan profi.) Gyönyörű kiállítású, színvonalas kiadvány ez, néhány porszemmel a gépezetben.

Az első tizenkét mesével nincs is semmi gikszer, ugyan Esze Dóra, aki e könyv számára átdolgozta őket, itt-ott belevitt a szövegbe némi felnőttes iróniát, amin a meseolvasó apukák és anyukák nagyon jól szórakoznak, de a gyerekek (ők a célcsoport, nem?) többnyire elsiklanak efelett.

A második tucat mese már nem annyira egyöntetű, mint a tizenkét klasszikus. Vannak benne jópofák, átlagosak, gyengécskék, és olyanok is, amit alighanem a „gyopár-eke” kifejezéssel illetne egy napirajz-képregény Tibije.

Érezni lehet a szerzők (helyenként izzadtságszagú) próbálkozását, hogy a hagyományos mese kereteit szétfeszítsék, és valami újszerűt alkossanak, ami sajnos nem mindig sikerül. Én személy szerint betegre röhögtem magam a Levélforma mese című darabon, de azt nem sikerült eldöntenem, hogy akkor ez most a szülőnek vagy a gyerekének szól? A történetnek egy mesemondó a főszereplője, aki a favágókat szórakoztatja este munka után a meséivel. Itt egy idézet, amiből mindjárt megértitek, hogy mi okozza a dilemmám:

Azonkívül észrevette, hogy amióta mesél, a favágók jóval kevesebb sört, kannás bort, unikumot és szilvapálinkát fogyasztanak, mint azelőtt, nem verekszenek, nem csavarognak el, nem kívánják felebarátjuknak sem ökrét, sem szamarát, és így másnap jobban oda tudnak figyelni a munkájukra.

Tanácstalan vagyok, hogyan magyarázzam meg a négyéves kislányomnak, hogy mi az a kannás bor, a favágó bácsik miért pont ezt isszák és hogy az miért baj; szerencsére eddig még nem kérdezte meg, de nem is nagyon szokta kérni, hogy ezt a mesét mondjuk el neki. Megmarad inkább a klasszikus Csipkerózsikánál.

Aminek egyébként van egy hipertoleráns változata is a modern mesék szekcióban, Csipke Józsika a címe, és meleg és leszbikus tündérek szerepelnek benne. A liberális szemlélet kialakítását nem lehet elég korán kezdeni.

Egyetlen modern mese lóg csak ki a sorból, a tizenkettedik. A csodapipa a címe, és az a Jónás Tamás írta, akire a Cigányidők című regénye óta felnézek, és aki most megmutatja nekünk, hogy a klasszikus meseforma mégsem avult el egészen, és blikfangos ötletek meg felnőtt olvasóknak elszórt poénok nélkül is lehet szép és megkapó mesét írni. Ahogy a Hófehérke és a hét törpe mese tükre mondaná a kötet tizenegy modern meséjének: „szépek vagytok, de a Csodapipa mese mellett beálhattok Süveges Jankó bujdosócsapatába!”

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

nyelv-ész, 2007. február 3. szombat, 10:58 (#)

Mai zavart világunkra jellemzőek az ilyen csipkejózsika-szerű képződmények. OK, hogy a rasszizmusnak és az intoleranciának el kell tűnnie az emberiség szótárából, de talán mégsem a homoszexualitás gyermekmesében tálalása az ehhez vezető helyes út.

2

methan, 2007. február 3. szombat, 11:22 (#)

az én világom mai, de nem zavart.

3

Dr. Minorka, 2007. február 3. szombat, 14:41 (#)

Csipke Józsika?
Nem elég, hogy lihegő buzgómócsingok, de sikerült olyan címet adniuk, ami első ránézésre inkább egy homofób kabarétréfa címe.

4

Penálen, 2007. február 4. vasárnap, 00:37 (#)

stsmork,
a kannás bor még hagyján, annak örülj, hogy azt nem kell megmagyaráznod a gyerekednek, hogy

"nem kívánják felebarátjuknak sem ökrét, sem szamarát"...

5

monika, 2007. február 5. hétfő, 15:40 (#)

Dr Minorka: nem a Csipke Józsika mese mondanivalójával van igazán baj, hanem a szájbarágós mesélési módszerrel. Így, ahogy ez le van írva, a gyerekek nem tudják feldolgozni.

6

Dr. Minorka, 2007. február 5. hétfő, 18:37 (#)

Csak kiváncsiskodom, mi annak a mesének a mondanivalója?

7

monika, 2007. február 6. kedd, 22:53 (#)

Dr. Minorka: Arról, hogy úgy is lehet boldogan élni, ha az apuka főz és takarít és az anyuka is dolgozik, valamint ha a tündérek azonos nemű párt választanak maguknak, annak is örülni kell. Tényleg ideje már olyan meséket is a gyerekek kezébe adni, amik nem arról szólnak, hogy a lányok várják, hogy egy fehér lovon érkező királyfi megmentse őket (habár éppen a Csipke Józsikában van egy ilyen motívum, ha már itt tartunk :-) ), de egy gyerek leginkább izgalmas mesét szeretne hallani, nem egy sematikus, szájbarágós történetet.

8

Dr. Minorka, 2007. február 6. kedd, 23:15 (#)

Nehezen látom be, hogy miért kell örülni annak, hogy a tündérek azonos nemű párt választanak maguknak.
Nem hiszem, egyébként, hogy a mese tartalmának túl sok hatása lenne a gyerek későbbi nézeteire.

9

methan, 2007. február 6. kedd, 23:34 (#)

#8: doktor úr, közelítsünk a túloldalról: miért n e m kell örülni annak, ha a tündérek azonos nemű párt választanak maguknak?

10

nyelv-ész, 2007. február 6. kedd, 23:37 (#)

Dehogynem, az én világnézetemet például a "Bucó, Szetti, Tacsi" című rajzos mesekönyv nagymértékben befolyásolta.

11

Dr. Minorka, 2007. február 6. kedd, 23:37 (#)

Sorjában haladjunk!

12

Dr. Minorka, 2007. február 6. kedd, 23:40 (#)

De nem szeretnék kitérni:) Egyből örülni fogok, amint két azonos nemű tündérnek a dolgok szokásos módján gyermeke születik.

13

nyelv-ész, 2007. február 6. kedd, 23:52 (#)

#12: ez bizony nagyon is elképzelhető... merthogy a tündérek harmatcseppből születnek, ez köztudott.

14

Dr. Minorka, 2007. február 6. kedd, 23:59 (#)

Ach, so! Esetleg olyanok, mint az angyalok?

15

gargoyle, 2007. február 7. szerda, 00:36 (#)

hat a nagy brehmben tuti nem szerepelnek 12 centis szitakotoszarnyas bikinis lanyok...


a termeszet rendjet szamonkerni egy mesen kisse weird nem? ennek ellenere alairom hogy a leiras alapjan nyogvenyelos jopofizasnak hangzanak a "modern" meseotletek tobbsegeben, szerepmintakent viszont kb 0% hatekonysaguak (jo illetve rossz ertelemben is)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork