Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Halak

ervin cikke a Művház rovatból, 2007. február 28. szerda, 07:27 | 8 hozzászólás

HalakA személyes ismerőseim között is akad olyan, aki a saját meggyőződése szerint több éve tudományként tanulja az asztrológiát, és fontos találkozókra indulva lehetőség szerint a csillagokkal egyeztetett időpontban szeret kilépni a lakásból. A következőkben mégsem az antik babonaságok modern kori túléléséről fogunk értekezni; ehelyett a halak jegyét, aminek többek között e sorok szerzőjét is köszönheti a világ, ürügyül használjuk föl arra, hogy néhány vidám bulvárérdekességgel szolgáljunk e nagyszerű állatok világából.

A jéghal: meghűl benne a vér

HalakA sarki vizekben halnak lenni viszonylag kellemetlen életpálya. Nálam felkészültebb emberek mérései szerint a halak szövetei körülbelül -0,17 fokon fagynak, ami azért kínos, mert a sóban gazdag sarki vizek viszont csak -2 fok körül. Ebből az következik, hogy a hal elvileg a még folyékony vízben is halálra fagyhat; ez a fejlemény adott esetben nyilván váratlanul éri őt és a saját szempontjából meglehetősen méltánytalannak is tűnik.

A jéghal evolúciós technológiája kettős megoldással szolgál a problémára. Egyfelől, a szervezete természetes jégoldót gyárt, amely megakadályozza, hogy a szövetek az egyébként elvárt hőmérsékleten beálljanak. Másfelől, eltekint a vörös vérsejtek és ezzel összefüggésben a hemoglobin alkalmazásától, hiszen az alacsony hőmérsékleten amúgy is rossz hatékonysággal szállítja az oxigént; ehelyett közvetlenül a színtelen vérében feloldva viszi az izmaiba az energiát, a hígabb vér könnyebben is keringethető, a költségoldalon jelentkező vérszegény arckifejezés pedig viszonylag keveseket zavar az antarktiszi tengerfenéken.

A rózsahal nyelvpótléka

HalakA halak szája és végtagjai kevéssé alkalmasak saját egyéb testtájaik elérésére, ezért a paraziták viszonylag nagy szabadsággal garázdálkodhatnak rajtuk. Van egy rákszerű héjas állatka, az egyszerűség kedvéért nevezzük talán dögnek, aki meglehetősen szájbarágós módon demonstrálja a felmerülő lehetőségeket. Bemászik a rózsahal szájába, mellső három lábának karmaival belekapaszkodik a nyelvének tövébe, és addig szívja belőle a vért, amíg az izom belesorvad és elpusztul. Ekkor az élősködő félig-meddig közreműködő módra vált; elkezdi helyettesíteni a kiirtott szervet, azaz onnantól ő maga működik a hal nyelvprotéziseként, persze fáradozásáért mindig méltányos jutalékot szed a hal által elfogott zsákmányból.

A fogpiszkálóhal: egy tökös kis vámpír

Ha igaz a szóbeszéd, akkor az Amazonas mentén élő népek legendáiban nem a piranha a leginkább rettegett hal, hanem a candirú, amelynek egyik angol neve fogpiszkálóhal. Ennek az alig észrevehető, áttetsző kis állatnak az a fene szokása van, hogy beleúszik más halak kopoltyújába, ott kimereszti hegyes tüskéit, és az így felsértett erekből táplálkozik.

A bennszülötteket persze mindez még nem zavarná különösképpen, annál inkább a hal állítólagos másik szokása, amelyről az egyik helyi nevét kapta. Ez így hangzik: fütyihal. Férfiolvasóink talán már elkezdtek fészkelődni a számítógép előtt, és valóban: a hal állítólag képes arra, hogy a vizelet vagy vér aromáját követve megtalálja a vízben fedetlenül hagyott emberi altestet, és annak nyílásain át behatolva ugyanazt a merevítést előadja, amit a kopoltyúk esetében. A hatás minden bizonnyal leírhatatlan, ezért meg sem kíséreljük leírni.

A hír olvastán villámgyorsan zsugorodó férfitársaimban reményteli kétséget ébreszthet azonban az a körülmény, hogy soha sehol nem sikerült még hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a fogpiszkáló halnak valóban az emberi húgyvezetékre fájna a foga. Legalábbis ezt olvassuk a Wikipedia szócikkében. Ugyanakkor másutt már ismerni vélik az első orvosilag bizonyított emberi esetet is, amelyről a YouTube-on is van egy hatásvadász videó:

Hogy mi az igazság, én nem tudom megítélni, mindenesetre az Amazon végigúszásával éppen ezekben a hónapokban próbálkozó szlovén maratonúszó - saját blogjának tanúsága szerint - jobbnak látta, ha úszás közben inkább a saját védőruhájába pisil. A módszer eleganciája talán vitatható, ám a videó megtekintése után meg tudom érteni a biztonságra törekvést.

(Forrás és képek: BBC, Wikipedia, Damn Interesting, ICE FISH Cruise, 2004, Gulf of Maine Research Institute, The Straight Dope)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Stapke, 2007. február 28. szerda, 10:57 (#)

A +3 fokon megfagyó víztartalmú anyagról beszélo" emberek felkészültsége kétesnek tu"nik.
A víz fagyáspontja csökken, ha valamit (pl. halvér) oldanak benne, vagy nagy nyomás alá (néhány m vízoszlop) helyezik.

Nem -3 volt az? Igaz, akkor kevésbé lenne izgalmas a dolog.

2

birka, 2007. február 28. szerda, 11:02 (#)

Ervin, talán vasárnap éjjel volt egy műsor a Discovery-n a parazitákról (galandféreg és társai) és bizony a fütyihalról készült röntgen, az endoszkópos felvételek és a kihúzás fotói (jááááj!) elég meggyőzőek voltak.

3

Author Profile Page ervin, 2007. február 28. szerda, 11:05 (#)

Stapke,

Jogos az észrevétel, javítottam. (A Fahrenheit érték elejét sikerült otthagynom és utána nem észrevennem.) Köszi!

4

Author Profile Page mami, 2007. február 28. szerda, 13:58 (#)

Hirtelen megijedtem a cím láttán.
Ugyanis ha valakinek az lenne a fixa ideája, hogy engem kikergessen a kispadról, annak elég volna írnia egy méltató cikket az asztrológiáról.

5

Ali, 2007. február 28. szerda, 14:06 (#)

Ami késik, nem múlik. :) De rám ne lőj, mert az Bak-lövés lenne. :D

6

Dr. Minorka, 2007. február 28. szerda, 14:10 (#)

Ahogy Fülig James, a neves szkeptikus, megjegyezte ő nem hisz az ilyen hülyeségekben, mert aki háromszor átköpött egy kavicson kelet felé, azt nem érheti jaj.

7

katmandu, 2007. február 28. szerda, 17:04 (#)

Csak a kekeckedés kedvéért: "aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás" :) de ettől még mély igazság :)

8

kfgyk, 2007. március 1. csütörtök, 13:43 (#)

A jéghalról (és más bioérdekességekről) itt olvashattok bulvárontúli izgalmas dolgokat: http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2007/01/10/Fagyos_lett_a_szive/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork