Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Zongorajáték hozott anyagból

ervin cikke a Művház rovatból, 2007. február 21. szerda, 18:55

Simon LászlóJoyce Hatto brit zongoraművésznő ugyan már a hetvenes években visszavonult a koncertezéstől, ám szinte a haláláig folytatta a lemezek kiadását. Képünkön azonban nyilvánvalóan nem ő látható; hanem Simon László, aki ugyan szintén zenész, viszont egyrészt nem brit, másrészt nem nő.

Harmadrészt pedig nem ő adta ki Hatto játékát a sajátjaként, és bukott el ezen a halála után.

Nem is oly rég történt, hogy a nagy hírű Gramophone magazin egyik kritikusa Hatto egyik lemezét készült lejátszani a számítógépén, amikor az iTunes váratlan ötlettel állt elő: a szóban forgó Liszt-darabot egy bizonyos László Simon műveként ismerte föl.

Lám, lám, a magyarokon megint nem sikerült kifogni!

Innentől kezdve egyre gyorsult a lavina. A Pristine Classical vájtfülű technikusai egymás után górcső alá vették Hatto állítólagos kései darabjait, és a honlapjuk tanúsága szerint a következő eredményre jutottak:

We have yet to investigate a Hatto recording that has not proved to be a hoax.

Kiderült az is, hogy nem Simon volt az egyetlen áldozat, hanem a jelek szerint más művészek széles csoportjától lopkodott az illusztris előadó. Az egyébként tavaly elhunyt művésznő férje, aki a kérdéses lemezek producere volt, teljesen meglepő módon nem tud választ adni az egyezésekre. A Wikipedia pedig szokás szerint gyors, és folyamatosan frissítik a Hattóról szóló cikket.
(Forrás: J-Walk, kép: Pristine Classical)

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork