Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Primavera és a Sziget összehasonlító elemzése

eszpee cikke a Művház rovatból, 2007. június 6. szerda, 19:18 | 13 hozzászólás

primavera_cimlapra.jpgMint ahogy azt itt is követhettétek, az elmúlt napokban többedmagammal ismét meglátogattuk a barcelonai Primavera Sound fesztivált. A kintről küldött mobilpostok értelemszerűen elég rövidek voltak, maradt még bennem pár dolog, amit most egy kézenfekvő összehasonlítás keretében meg is osztok veletek. Nézzük.

Tér, idő, pénz

Az egyhetes Szigetre 30.000 forint a belépő, a bő három napos Primaverára 125 euró, tehát nagyjából ugyanannyi - persze minden fesztiválon töltött perc így vagy kétszer annyiba fog kerülni kint, mint itthon, plusz még a szállás is. Az itthoni helyszín a kicsit hippis "vissza a természetbe", ehhez képest a katalánok egy szinte teljesen leaszfaltozott külvárosi tengerpartra szervezik már néhány éve a koncerteket - a korai darabok még a Poble Espanyolban voltak, pár fokkal viccesebb volt öt éve a Stereo Totalt vagy Aphex Twint egy középkori polgári ház belsejében hallgatni. Azért az új helyszín se rossz, engem mindig is izgalommal töltenek el a hatalmas, de teljességgel funkciótlan acél-üveg-beton konstrukciók.

primavera_1.jpg

Kaja, pia

Körülbelüli sörindex (forint/deci): Sziget: 50, Primavera: 250. Ezzen nincs mit ragozni. Ételekkel sincs nagyon elkényeztetve a katalán fesztivállátogató: sültkrumpli, churro, kebab, burrito, hotdog. Árban a komplikáltabbak simán elmennek 8-10 euróig is, ízben - bár nem mondhatnám, hogy végigettem az étlapot - nem nyújtanak maradandó élményt, ami pár szigetes mellényúlásra emlékezve akár pozitívumnak is tekinthető. Bort és szénsavmentes üdítőt viszont egyáltalán nem találtunk, ami azért elég meglepő. Itt azt hiszem egyértelmű győztes a Sziget, bármennyire is abszurdul hangzik hazánk elsősége egy vendéglátóipari összehasonlításban.

Szervezés

primavera_4.jpgElmesélem, hogy zajlott első nap a bejutásunk:

  1. Sorbanállás az első csomagvizsgálathoz: 5 perc
  2. Sorbanállás az interneten megvett jegy papíralakú manifesztációjának megszerzésére (irigy pillantásokkal a helyszínen vásárló maximum tucatnyi emberre): 60 perc
  3. Sorbanállás a papírjegy karkötőre és vonalkódos plasztikkártyára cserélésére (a kettő persze csak együtt érvényes, valamint kilépéskor ha nem rögzítettek, aznap már nem mehetsz vissza): 15 perc, köszönve annak, hogy két csapatban egyszerre álltunk sorba, valójában ez is egy közel órás sor lett volna
  4. Sorbanállás a második csomagvizsgálathoz: 10 perc
  5. Sorbanállás a fesztivál tényleges helyszínére történő végre tényleges bejutáshoz: 5 perc
  6. Sorbanállás játékpénzekért (egy eurós egységekben, ezekért lehetett aztán italt vásárolni, hogy a pultosnak ne kelljen a visszajáróval meg általában pénzzel szórakoznia - ráadásul az aznap fel nem használt egységeket másnap csak visszaváltani lehet, így az alkoholfogyasztás még soha nem látott megtervezésére van szükség már koradélután): 30 perc

Lehet, hogy néhol már túlzok, de mellbevágó élmény volt - évről évre több a szívás, és legalább ekkora küzdelem a visszavergődés a városközpontba: bár távolságban nagyjából ugyanannyira vagyunk, mint a Sziget esetében, a fesztiválbuszra viszont szinte lehetetlen feljutni, kevés van belőle, az éjszakai szintén dugig, taxikból pedig tízpercenként ha egy, látszólag teljesen szervezetlenül. Azért ez erősen perspektívába helyez egy szombat esti szigetlátogatással járó panaszáradatot.

primavera_2.jpg

Programok

A Primavera egy zenei fesztivál, így más nagyon nincs, csak koncertek, partik. Annyival cizelláltabb a dolog, hogy van egy külön koncerttermük a szó klasszikus értelmében, kényelmes széksorokkal, kiváló akusztikával - itt idén csendesülős dolgokat tartottak, de két éve például a Tortoise okozott szinte katartikus élményt. Nincs viszont irodalom, film, színház, komolyzene és délutáni rekreációs csokoládébírkózás sem - vannak viszont kis helyi kiadók kitelepült cd- és pólóboltjai, ami príma kikapcsolódást jelent két koncert között.

primavera_3.jpg

Emberek

primavera_5.jpgNehéz erről általánosítások nélkül, píszí módon beszélni, de hát ez van: egyszerűen szebbek, stílusosabbak, színesebbek a Primavera látogatói. Nincs tarháló punk, akinek ha adsz is, inkább te veszed ki a dobozból a cigit, nincsenek legalább kettővel ezelőtti divat szerint öltözködő wanabe pornósztárok és stricik, zokniszandálos "jófej a Géza bá, szereti a Tankcsapdát is" matek-számítástechnika tanárok és koleszos alkoholisták, vicceskedő pólók - és megnyugtatóan kevés az antiglobalista hippi is. Nagyon úgy tűnik, hogy a Primaverára leginkább zenét hallgatni jönnek az emberek.

Zene

OK, nem kerülöm meg, végül is csak erről szól a fesztivál. Viszont sok szót nem is vesztegetnék rá, a nevek magukért beszélnek, nézzétek meg a két fesztivál fellépőinek listáját. A Szigetről annyira süt a biztosra menés, a - vélt vagy valós, tök mindegy - közizlés kiszolgálására tett kényszeres igyekezet, hogy tényleg kár ezt ragozni. Még egy érdekesség, és mennyire szépen jellemzi a különbségeket is: a Primaverán a színpadok nem zenei stílusok szerint vannak kategorizálva: a kisebbeken is ugyanúgy minden mehet, mint a nagyobbakon, nincs ilyen metálos-diszkós (depeses-kjúros) leválogatás.

Összességében mindenképpen ajánlom a zeneértő közönségnek, hogy ha teheti, látogassa meg legközelebb a Primavera fesztivált, ha másért nem is, hát mert Barcelona a világ egyik legjobb városa. Ha kihagytam volna valamit, kérdések jöhetnek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Author Profile Page gergoke, 2007. június 7. csütörtök, 05:37 (#)

Nem inkább depeses - nyúkicces? Annak idején az is nagyon ment. :)

2

Author Profile Page ervin, 2007. június 7. csütörtök, 07:41 (#)

gergoke, inkább maradj a webmail terminológiánál; a DM-Cure cezúra volt a valós, az általad felállított spektrum gyakorlatilag deinfíciószinten elképzelhetetlen volt ;)

3

veron, 2007. június 7. csütörtök, 07:49 (#)

tudsz arról, hogy mekkora a különbség a látogatók számában? Jó érzés lenne, ha egy ilyen nem-biztosra-menős lineup-ról is kiderülne, hogy nagy tömegeket vonz.

4

Author Profile Page eszpee, 2007. június 7. csütörtök, 10:06 (#)

veron, látogatószámban nem hiszem, hogy erős különbség lenne: a szigeten többen vannak, de az többet is bír felvenni. A Sonic Youth-on például durván tele volt a Primavera is.

Van viszont egy fontos tényező: úgy érzem, hogy a Primavera esetében ez a biztosra-menős lineup, és anyagi bukta lenne egy szigetes program. De lehet, hogy csak én érzem így.

5

HH, 2007. június 7. csütörtök, 11:27 (#)

Re: A Primavera és a Sziget összehasonlító elemzése
http://hirbehozo.blog.hu/2007/06/07/re_a_primavera_es_a_sziget_osszehasonlit

6

Holland, 2007. június 7. csütörtök, 13:50 (#)

Ez mind igaz, én akkor is ott fogok nyomorogni idén is, és rongyosra ugrálom a lábam az Unkle koncerten, ha a legredvásabb punk szotyizik is a hátamra!
Jó volt az írás, szívemből szólt.

7

methan, 2007. június 7. csütörtök, 16:46 (#)

nem csak te érzed így, eszpee, magam is akartam utalni rá, megelőztél. pont ez a különbség budapest és barcelona között.

8

wice, 2007. június 7. csütörtök, 18:25 (#)

eszpee, mondd, h nem hagytad ki a slintet!

9

wice, 2007. június 7. csütörtök, 18:28 (#)

8: hmm, ahogy nezem, vele egyidoben volt a melvins, szerintem kihagytad. nehez dontes.

ja, amugy mit ertenek az alatt, h pl sonic youth performing daydream nation? eljatszottak az egesz lemezt?

10

Author Profile Page eszpee, 2007. június 7. csütörtök, 18:34 (#)

8, a melvinsről pont lekéstünk a hosszas sorbanállás miatt, a slint végébe belehallgattunk, de elég vicces volt a ragyogó napsütésben a tengerparton. bocs. :)

(daydream nation lásd: http://kispad.hu/muvhaz/200706/primavera-sonic-youth.html#c3 )

11

sztahanov, 2007. június 12. kedd, 15:49 (#)

Mar bocs, tejfolosszajuak, de Cure vs Bros! Ez ment honapokig az IM-ben.

12

Author Profile Page ervin, 2007. június 12. kedd, 19:18 (#)

sztahanov, lehet, hogy volt olyan is, de akkor te tuti a bros oldalán nyomtad, mert egy ilyen szembenállásról a cure-osok tudomást se vettek volna.

de nem baj, azért még szeretünk.

13

Longhand, 2007. június 15. péntek, 19:23 (#)

"látogatószámban nem hiszem, hogy erős különbség lenne: a szigeten többen vannak, de az többet is bír felvenni. "

Primavera egy tavaszi fesztivál (ahogy a nevében is), a Sziget meg mégicsak egy nyári ahova többen ráérnek elmenni azért ez elég nagy különbségeket tud produkálni látogatók tekintetében.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork