Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Harry Potter and the Deathly Hallows

Kispad cikke a Művház rovatból, 2007. július 22. vasárnap, 11:17 | 7 hozzászólás

A Guardianhoz hasonlóan (akik a New York Times kritikáját hozták le) mi is hozott anyagból dolgozunk, és egy szerkesztőséghez közel álló Harry Potter-rajongó kritikáját közöljük a hetedik kötetről. (Nyugodtan kattinthattok, nem derül ki a vége.)

Harry utolsó nyarát tölti Dursley-éknél. Néhány nap múlva nagykorú lesz – és akkor megtörik a családi hajlék nyújtotta védelem. Közben végre kell hajtania a küldetést, amit Dumbledore hagyott rá: meg kell találnia és megsemmisítenie a fennmaradó, Voldemort lelkének darabjait őrző horcruxokat. Ha ez nem lenne elég teher egy tinédzsernek, emlékezzünk a jóslatra: kettejük közül egyik sem élhet a másik halála nélkül.

Alig hatszáz oldalával a sorozat utolsó kötete jóval rövidebb, mint az előző kettő. Ez a javára vált: a cselekmény sokkal pörgősebb, kevesebb az unalmas kitérő (én különösen Hagrid féltestvérének a történetét untam az előző részekben). Ugyanakkor már az ötvenedik oldal tájékán elkezdenek gyűlni a hullák, és a történet lendületében nincs is nagyon időnk meggyászolni őket.

A kötet végére összefutnak a szálak. Az előző kötetekben egy félmondatban megemlített tárgyaknak vagy eseményeknek hirtelen nagyon fontos szerep jut. Sokat tudunk meg Dumbledore-ról, kiderül, kinek a játszmáját játszotta Piton professzor, és természetesen megtudjuk azt is, mik azok a halálos ereklyék (vagy szentek – ezt a két fordítást olvastam eddig).

A könyvek hangulata a történet előrehaladtával egyre sötétül, ez nem meglepetés. Ugyanakkor a sorozat bájához eddig is sokat tettek hozzá JK Rowling kikacsintásai a lapok közül: az ötödik kötetben hangosan nevettem Umbridge professzor oktatási stílusán, ami tökéletesen visszaadta a multinál töltött évek gyorstalpaló tréningjeinek világát; most egy Magyarországon, de különösen előző lakhelyemen, Írországban is aktuális probléma említésére röhögtem fel hangosan. Az is kiderül, hogy a tinédzserek udvarlási problémáira a varázsvilágban is hasonló megoldásokat lehet találni, mint nálunk, mugliknál.

És hogy mi van a rengeteg, évek óta az interneten keringő találgatással? Nos, elmondhatom, hogy a saját ötleteim közül hányat láttam igazolódni: egy könnyen kitalálható dolog bejött, egy nagyon valószínűnek látszó is beigazolódott – igaz, másképp, mint ahogy én képzeltem – a harmadik pedig, amire majdnem biztosan számítottam, nem történt meg. Amire a legjobban kíváncsi voltam, és nem tudtam eldönteni, hogy széna vagy szalma… nos, az is eldőlt. De mivel nem tudtam magamban eldönteni, így a megoldás sem lepett meg. Az ellenkezőjét is ugyanígy fogadtam volna.

Mónika

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

monika, 2007. július 22. vasárnap, 11:34 (#)

Nem azért mondom, de ebben a pillanatban (11:33) sem az Index, sem az Origo nem hozott még saját HP-kritikát ;-).

2

Asszem, 2007. július 22. vasárnap, 19:22 (#)

Számomra a katarzis elmaradt... és nagyon sokszor eszembe jutott a Gyűrűk Ura. Egy jó fantasy sorozat zárult le, de a varázslat számomra a 4. rész után megtört.

3

Zsolt, 2007. július 22. vasárnap, 22:51 (#)

Ha ti nem írjátok meg a végét, akkor majd én, nesze nektek überspoiler: a komornyik a gyilkos!
:-)

4

nz, 2007. július 24. kedd, 02:35 (#)

A Bécs-Oslo járaton egy undorító angol olvasta mellettem. Nem is tudtam, hogy ez az új rész.

5

monika, 2007. július 24. kedd, 13:55 (#)

Aki már elolvasta, az viszont élvezni fogja ezt a zanzásított változatot: http://books.guardian.co.uk/digestedread/story/0,,2133299,00.html

6

nati, 2007. szeptember 21. péntek, 21:15 (#)

(nati)
elolvastam a harry potter 7. részét és megmondom öszintém még a hátam is beleborzongott ami történt.
7 éven keresztül éltük át együtt harry potter kalandjait, hogy az unalmas napok melöl elmeneküljünk
és asszem ez az utolsó rész volt "hab a tortán".
Bár meg kell mondjam én 1 kicsit máshogy képzeltem el volna (mind minden más olvasó)de ez az író szemszöge és tisztelnünk kell még ha mást is csináltuk volna mint ő.
De 1 vmi biztos:érdemes volt várni a köteteire

ui:még vmi.(a könyvhöz kapcs.)senki se csalódjon senkibe

7

boros1124, 2010. december 2. csütörtök, 12:54 (#)

Sziasztok!
Szerintem a film nagyon jól sikerült. Kár hogy kettészedték. Amúgy szerintem a könyv még jobb. sokmindent kihagytak, vagy másképpen oldottak meg a filmben mint ahogyan az a könyv szerint van. Ha össze kéne vetnem a könyvet a filmmel, akkor a könyvre voksolnék. Nem bántam meg, hogy elolvastam, és szerintem más se bánná meg. :)
http://harrypotterkonyv.hu/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork