Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53891 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


IPM magazin...

ervin cikke a Művház rovatból, 2007. július 30. hétfő, 06:29 | 16 hozzászólás

Gyerekkoromban igazi csemegének számított ez az újság, emlékszem, mekkora pillanat volt mindig, amikor a szüleim hazahozták a friss példányt. Azután a század végén - vagy mikor - a kiadvány eltűnt, majd az újkorban kávéházi lapként láttam viszont, és azóta mindig csak efféle helyeken találkozom vele.

Keveset tudok a magazin újjáéledéséről. Ha minden igaz, néhány magánember fogott össze az érdekében, lehet, hogy ők is rajongói voltak az őskori verziónak. Tiszteletem nekik.

Ha pedig itt van megint, akkor már csak nosztalgiából is belelapozok időnként a kapucíner mellett. És egyre jobban érzem, hogy mi zavar benne. Két dolog.

Egyfelől, a cikkek jó részét úgy fogalmazza a szerző - akinek a neve gyakorta nincs is föltüntetve -, mintha általános iskolai fogalmazás-paródia lenne a megcélzott műfaj. Szépek, kerekek, kicsit mesterkéltek és hamvasan naivak a mondatok, az emberből előbújik a tanár, és buksisimogató hangulata támad, amikor elolvassa őket.

Nagyobb baj a bizonytalanság. Az IPM magazin újságírói szinte semmit nem mernek kijelenteni. Elismerem, hogy nem végeztem statisztikailag megalapozott összehasonlító elemzést, ennek ellenére lefogadom, hogy valamennyi magyar sajtótermék közül ebben a legnagyobb a három ponttal befejezett mondatok egy oldalra jutó átlagos száma. Elképesztő, komolyan. A mondat végén elhelyezett három pont persze soha semmit nem ad hozzá a tartalomhoz, viszont azt sugallja, hogy a szerző nem tudott mit kezdeni az előtte álló fogalmazási feladattal, ezért inkább félúton otthagyta az egészet.

Azon morfondíroztam, hogy vajon honnan ez a bizarr, szerkesztőségi szintű lelkesedés a hárompontozás iránt, amikor véletlenül a főszerkesztői bevezetőre tévedt a tekintetem. Dr. Mezővári Gyula így indítja az újság reinkarnációjának ötödik születésnapját ön-ünneplő cikkét:

Úgy döntöttem, hogy visszaveszem a helyem... mármint itt, az ötödik oldalon, de nem maradok sokáig... a jövő hónap már ismét az akadémiai díjas ifjú tudósoké...

Azt hiszem, már mindent értek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

sic, 2007. július 30. hétfő, 06:53 (#)

A legtobb iro leszolja a 3 pontot, tobbnyire lustasàgot vagy fantàzia hiànyt làtva benne.

En tobbnyire kifullado lélegzetnek, agoniànak olvasom, és ettol van valami kellemesen végrendelet szeru hangulata a mondatoknak. Màrmint ha nem tart tul sokàig.

2

birka, 2007. július 30. hétfő, 08:11 (#)

Ervin, azt nem vetted észre, hogy korrektort sem találtak? (Vagy igen és akkor javult a helyzet). Azért hagytam abba az olvasását, mert bosszantóan sok a hiba benne, egy ilyen újság esetében (ahol a szerkesztőbizottságban Dr. Csányi Vilmos és Dr. Czeizel Endre szintű nevek fordulnak elő) ez szerintem megengedhetetlen.

3

Author Profile Page ervin, 2007. július 30. hétfő, 09:00 (#)

birka,

persze nem tudhatom, hogy neked mi a bosszantóan sok hiba, de ha mondjuk index-szintű hibamennyiségre gondolsz, akkor ilyet nem vettem észre. lehet, hogy azon a fronton javítottak.

4

karaj, 2007. július 30. hétfő, 10:35 (#)

Régebben (egy-két éve) vonatozáshoz vettem IPM-et, vagy ha sokat kellett várakozzak valahol. Nem hagyott maradandó nyomot bennem akkor sem, pedig az volt a szlogenje, hogy a gondolkodó ember lapja (azt hiszem, ezért is vettem meg, hogy ne idióta bulvárhíreket olvassak). Persze az is lehet, hogy nem voltam eléggé "gondolkodó ember".

5

Penálen, 2007. július 30. hétfő, 12:41 (#)

Ha jól emléxem, olyan 6-7 éve jelent meg újra az IPM (nagymamámnak vittem egyszer a kórházba látogatáskor, ahonnan már nem jött ki szegény...), akkoriban én is beleolvastam, de nekem is az az érzésem támadt, hogy vagy annyira szerettékl néhányan azt a lapot (mármint az eredetit, még a 70-80-as évekből), hogy mindenáron fel akarták támasztani és csak ilyen nívón sikerült, vagy a rosszabb eset, hogy egy már, ha mégoly régen is bejáratott "márkanév" alatt akarják egyesek egy új termék bevezetését, megismertetését (erre biztos van egy jó szó a közgazdaságtanban) megúszni.
Akkor úgy gondoltam, hogy sebaj, majd belejönnek... Még abban is reménykedtem, hogy esetleg gyerekkorom bibliája, a Vatera állandó sztárja, az Alfa IPM is újjáéled vele esetleg.
Sajna egyik várakozásom sem jött be ezek szerint.

6

..., 2007. július 30. hétfő, 13:07 (#)

...

7

ant, 2007. július 30. hétfő, 16:21 (#)

Hat, ez tutira nem Alf IPM - inkabb IPM beta... (csak hogy a pontokkal is eljek ;-)

8

Penálen, 2007. július 30. hétfő, 16:28 (#)

A szóviccet vettem :), de remélem, tudod, mi volt az Alfa IPM (ha a 80as években voltál tini :).

9

ant, 2007. július 30. hétfő, 18:07 (#)

A 80-as evekben meg csak altalanos isis voltam, de azert emlekszem a konyvtarban az ilyen ujsagokra.

10

Penálen, 2007. július 30. hétfő, 21:07 (#)

Akkor nagyjából egykorúak lehetünk, úgyhogy csak könyvtárakból ismerni az Alfát valami elemi kulturálatlanságnak minősítem :DDD

11

suze, 2007. augusztus 3. péntek, 01:15 (#)

az ipm ebben az ujraelesztett formajaban nekem is nagy szivfajdalmam. annyira orultem neki, mikor meghallottam, h ujraindul, majdnem elo is fizettem ra azonnal, aztan megvettem az elsot... a masodikat... a harmadikat... es bar a harompontozas nem tunt fel, de ugyanazt ereztem, mint amit te irsz. readersdigestezodott.

12

Penálen, 2007. augusztus 3. péntek, 21:28 (#)

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy Readers Digest volt már az akkoriban is, csak akkor még nem tudtuk mihez hasonlítani... Volt azért abban is szó (meg még képis...) partra vetett, frissen kimúlt dinoszaurusztetmről pölö...

13

csokinyul, 2008. január 25. péntek, 00:15 (#)

fiúk! én okos lány olvasom. meg a barátnőim is... ez nem a cosmo vagy a story magazin. ide ész is kell, nem csak három pont. érettségizett cégvezetőknek valóban a natgeo ajánlott, sok kép, stlizált szöveg. az ipm-et olvasni szokták. ez a magazin nem kijelentő módban készül, hanem a gondolkodó emberhez méltón kérdőjelekkel, és háropm pontokkal ...

14

Author Profile Page ervin, 2008. január 25. péntek, 08:08 (#)

csokinyul, ez szép. :) viszont némely olvasóban az is fölötlik, tudod, hogy rendben, én majd szíves-örömest elgondolkodom a mélyenszántó cikkek olvastán, de azért azt szeretném, hogy az újságíró inkább mégiscsak előre tudja, hogy mit tervez írni, még mielőtt billentyűzetet ragad - ne a mondatok közben kelljen elgondolkodnia neki is, hogy tulajdonképpen mit akar mondani, és mennyire határozottan.

15

Zs, 2008. január 25. péntek, 15:22 (#)

A 3 pontot a mondat végén a Spanyolország utikönyvet böngészve utáltam meg. Szerintem kb. a könyv 10%-t teszi ki a hárompontok száma.

16

vegyeskazetta, 2008. január 27. vasárnap, 21:51 (#)

A NatGeo se jó. Modoros, szépelgő, túlírt mondatok. Műalkotás és fogalom akar lenni, nem egy jó magazin.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork