Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Next

ervin cikke a Művház rovatból, 2007. július 22. vasárnap, 00:15 | 2 hozzászólás

Előrebocsátom, hogy jó eséllyel érdemein felül kedveltem ezt a filmet, amely kis híján elsuhant a radarunk alatt. No de nem sikerült neki, és ez jó dolog, végtére is egy újabb Philip K. Dick novella megfilmesítéséről van szó.

Next

Ha azt mondanám, hogy minden valamirevaló sci-fi mozi forgatókönyvét egy Philip K. Dick novellából írták, akkor túloznék. De nem nagyon. Van, amelyiket regényből csinálták. A hosszú sorból elsőként a Szárnyas fejvadászt illik említeni, mi legutóbb A scanner darklyról írtunk.

A Nextben az a jó, hogy van benne néhány eltalált jelenet, egy gyönyörű nő, Jessica Biel, egy (amúgy) jó színésznő, Julianne Moore, továbbá megnyugodhatunk, hogy Nicholas Cage még mindig él, mi több, még emlékszik a Leaving Las Vegasban nyújtott lúzerarcra, és azt a Con Air kedvéért megformált felsőtesttel is képes kombinálni. A hangulat - szerintem - időnként jól hozza a Dick-féle melankolikus, kicsit negatív világlátást, és alkalmat ad arra, hogy eltöprengjünk az író szokás szerint zseniális ötletein.

Sohasem gondoltam volna például, pedig utólag már triviális, hogy a jövőbe látás képessége konkrét előnyt jelent a közelharcban; vagy hogy a kizárólag személyre szabott és időben korlátos látnoki tehetség sokkal izgalmasabb tud lenni, mint ha egy újabb Heroes-hőst köszönthetnénk a maga korlátlan képességeivel. A mindezt együtt felvonultató harci jelenet a film egyértelmű csúcspontja, amelyet az sem tud elrontani, hogy a végére eléggé túlspilázzák a dolgot. Magának a filmnek a vége viszont nem tetszett.

Értékelés (0-7): 5. A filmtörténeti panteonban ugyan nem követel helyet magának az alkotás, de a sci-fik és Philip. K. Dick kedvelőinek azért bátran merem ajánlani.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

wice, 2007. július 22. vasárnap, 21:18 (#)

azert ebben az esetben eros tulzas "egy pkd novella megfilmesitesenek" nevezni a filmet. a jovobe latas kepessege az egyetlen, ami osszekoti a filmet a novellaval ("az aranyember" - magyarul megjelent a "lenn a sivar foldon" c kotetben). dehat jovobelatos sci-fi volt mar jonehany dick elott is, a novella lenyeget pont az adja, h mit kezd ezzel dick, es foleg, h milyen vegkovetkeztetest von le. a film ehhez kepest nem tobb egy turhetoen megrendezett, atlagos akcio-sci-finel.
3/7, monnyuk.

2

Deansdale, 2007. július 26. csütörtök, 12:15 (#)

Kár, hogy a vége ellentmond az egész filmnek, tulajdonképpen hiteltelenné teszi.
Egyébként nem rossz, az 5/7 belefér.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork