Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53890 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Micsoda idő!

stsmork cikke a Művház rovatból, 2007. augusztus 21. kedd, 14:11 | 3 hozzászólás

Panka az ablakban„Ezt a rózsaszín ruhás tündérlánykát Pankának hívják. Az erdő közepén él, egy öreg tölgyfa első emeletén...Panka nyáron szamócalekvárt, cseresznyekompótot szokott enni. A lekvárhoz aztán süt egy kis palacsintát, vagy készít egy nagy tepsi süteményt...” Ennél a résznél szokott bekiabálni a négyéves kislányunk, hogy „Szakasztott, mint Mindurilla!”

Mindurilla egy tündérlány, aki a Wicklow-hegységben lakik, hangabokrok tövében van a háza, biciklivel jár, nyáron áfonyát szed a tőzeglápon és lekvárt főz belőle, esős téli estéken pedig palacsintát süt a barátainak, és házi készítésű lekvárral keni meg. Mindurilla kalandjai feltűnő hasonlatosságot mutatnak Panka és Csiribí kalandjaival, ami azért különös, mert Mindurilla nem dokumentált mesehős, mi találtuk ki őt a történeteivel együtt, a kislányunk szórakoztatására. Berg Judit ugyanúgy nem tudhat a létezéséről, mint ahogyan mi sem tudtunk Pankáról és Csiribíről, egészen addig, amíg a közelmúltban meg nem vettük a Micsoda idő! című meséskönyvet.

Íme, egy újabb kötet, amely megcáfolni látszik Uj Péter tételét a morális válságban vergődő magyar gyerekirodalomról. Bájos figurák, aranyos történetek, ízléses tipográfia, Pásztohy Panka kezét dícsérő, parádés illusztrációkkal. Kezdem azt hinni, hogy szép kiállítású mesekönyvek kategóriában világhatalom vagyunk, csak épp nem tudunk róla.

A szerző webszájtjáról egyébként az is kiderül, hogy eleinte ő is a saját gyerekeinek írta a meséit; lehetséges hogy a világ összes szülője nagyjából ugyanazokat az alakokat és történeteket találja ki, ha a gyerekeinek kell mesélnie? Ezt látszik igazolni az a tény, hogy a Panka és Csiribí újabb kalandjait elmesélő kötetnek Tündér biciklin a címe.

Szakasztott, mint Mindurilla!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

sic, 2007. augusztus 21. kedd, 15:06 (#)

Noosphere? :)

Amugy a linkelt cikket végigolvasva nekem tetszettek az idézett mesekonyv mondatok. Gyereknevelésbol nem sokat tudok, de azt is inkàbb Kalvin és Hobbesbol mint Spockbol és Doltobol, igy ha ràm jut a mesélés kizàrt hogy Jancsi és Juliska hagyja magàt mulyàn elcsàbitgatni koszos fogazatrocsolo mézeskalàcsokért, jobban tetszik az a verzio ahol rugnak és rendorért sivalkodnak.

2

kinga, 2007. augusztus 21. kedd, 21:57 (#)

http://www.bergjudit.hu/szerzo/szerzo_gyerekszaj.html
Ezt pedig olyan olvasni, mintha visszamennék gyerekkoromba! :)

3

Balage, 2007. augusztus 22. szerda, 11:11 (#)

A négyéves kislányod szókincsében szerepel a "szakasztott, mint" kifejezés? Le a kalappal!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork