Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53890 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Flintstone-stílus

ervin cikke a Művház rovatból, 2007. október 23. kedd, 16:56

Az elmúlt napokat javarészt az Andaman-tenger thai részre eső partján töltöttük, ahol annak idején a tsunami komoly pusztítást végzett. A dombosabb részekre építkezők egy része megúszta a dolgot, a part menti sík területek turista-infrastruktúrája és az oda épült falvak azonban esetenként teljesen megsemmisültek.

Mindezt a könyvekből tudjuk, mert az azóta eltelt nem egész három év alatt már szinte mindent újjáépítettek, ami pedig eltűnt, annak alig látjuk nyomát. Voltaképpen a gyors újjáépítés előtti kacsintós tiszteletadás ez a rövid cikkecske is.

A thaiok laza fickók, de nem hülyék: fölöslegesen nemcsak gyalogolni nem szeretnek, hanem kockáztatni se. Így aztán bármerre jártunk a tsunami által érintett területen, az újjáépítés mindenhol brutális mennyiségű betonon alapult. Még a szigetekre is hatalmas teherhajókkal viszik a sódert, és nem sajnálják, keverik-töltik az anyagot mindenhova.

Talán ez, talán más ihlette a szállodák és resortok bejáratánál alkalmazott szobrászati technika elterjedését. Ezt neveztük el Flintstone-stílusnak. Lényege, hogy mindent betonból alkotnak: először hatalmas, ormótlan tömböket emelnek, majd ebből faragnak, vagy pedig előre gyártott - szoborgyári - elemekből építkeznek. Ettől aztán minden kicsit finomítatlan, kicsit bumfordi lesz - pont mint a Flintstone-rajzfilmben. A betoncsodák Frankenstein-szerűsége egyébként gyakorta éles ellentétben áll a szállodaépületek kecses, elegáns, igazán szép megjelenésével.

Két példát is mutatok a stílus gyakorlati alkalmazására: az egyik a saját helyünk, a Banana, a másik a Happy Lagoon, mindkettő Khao Lakban található.

Flintstone

Flintstone

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork