Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Írás a falon

stsmork cikke a Művház rovatból, 2007. november 7. szerda, 14:52 | 6 hozzászólás

20071107_writing_on_the_wall.jpgWill Hutton Kínáról szóló könyvének mondanivalója a következő: ha Kína szédítő ütemű gazdasági fejlődését nem követi a politikai rendszer nyugati mintájú átszervezése, akkor nagyon nagy bukta van kinézőben. Rejtély, hogy hogyan lehet háromszázötven oldalon át taglalni ez a tézist, én a 156. oldalnál dőltem ki, addig semmi lényegeset nem tett hozzá a fenti kijelentéshez, ebből gondolom hogy a fennmaradó kétszáz oldalon sincs másképp. Ritkán találkozom ilyen dögletesen unalmas könyvvel. Az unalom mellé ráadásul még kisiskolás szinten sulykolja is a felvilágosodás eszméire épült kapitalista gazdasági rendszer felsőbbrendűségét. Nagyon szeretnék már egy részletes, jól megírt és érdekes könyvet olvasni arról, ami ma Kínában történik, de ezek szerint tovább kell keresnem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

joco, 2007. november 7. szerda, 16:10 (#)

Semmiképpen se legyen a következő (és az az utáni sem) a Kína - A nagy falat c. könyv! Rettenetes ugyanis.

2

pblue, 2007. november 8. csütörtök, 10:52 (#)

egyetertek jocoval, az valami elkepesztoen szar konyv, pedig enis baromi lelkesen ultem neki, hogy mostaztan mindent megtudok napjaink kinajarol. ehh :/

3

Author Profile Page ervin, 2007. november 8. csütörtök, 12:08 (#)

Nincs mese, oda kell menni. Kívülállóként ugyan a helyszínen sem fogsz mindent megtudni, de legalább az érzéki döbbenet - hogy ezek hol tartanak (minden irányban) - segít valamennyit az értelmezésben.

4

Author Profile Page NagyGa1, 2007. november 9. péntek, 07:06 (#)

A héten három év után ismét Guangzhouban töltöttem pár napot.

Döbbenet.

A cég irodája az 51-edik emeleten van (ez nem újdonság), onnan nézve ameddig a szem ellát 30-40 emeletes irodaházak végig a horizonton.

A látótávolságnak persze a szmog szab határt.

5

sic, 2007. november 9. péntek, 09:10 (#)

David Zweig, Internationalizing China, Domestic Interests and Global Linkages

A konyv methodologiàja igen érdekes, eloitélet nélkul forràsnak tekint bel- és kulfoldi, nem csak hivatalos és nem csak irott adatokat, ezen kivul nem csak a vezetokre koncentràl, az egész adminisztrativ rendszeren végigfuto valtozàsokat figyelembe veszi a lokàlis burokràcia joindulatàig.
Nem kapaszkodik idegesitoen egytipusu elméletbe, pontosabban a dynamikussabb vàllfajba tartozik.
Ezen kivul, talàn noi mivoltom hogy szeretem a részleteket, és ebbol boven van a konyvben, ami amugy nem egy fejfàjos olvasmàny, relative komplex gondolatmenetken, pontosabban folyamat leiràsokon végigvivisz, zavarba ejtoen konnyedén (persze ilyet csak utàna érez az ember :DD).

6

Guczó, 2007. november 10. szombat, 10:00 (#)

Próbálkozz Krajczár Gyula: A sárkány fészke c. könyvével.
Azt ugyan abból sem fogod megtudni hogy pontosan mi történik Kínában, de aki ilyet állít (mármint hogy ő megmondja a frankót) az úgyis hazudik. Krajczár mester ellenben nagyon jókat mond.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork