Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


The Exorcist, feat. Vatican

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. január 23. szerda, 18:10 | 17 hozzászólás

Johann Hari az egyik kedvenc újságíróm. Egy darabig valamiért nem működött a feedje, most elindult megint. Ennek örömére linkelek egy katolikus ördögűzős cikket, úgyismint Benedek vs Harry:

This December, Father Gabriele Amorth, official exorcist of the Rome Diocese, and friend of the "Holy Father", announced that the Pope will soon undertake a new campaign to unleash a fresh batch of 400 exorcists on the world, in addition to the thousands already in operation. "Thank God," he said, "we have a Pope who has decided to confront the devil head-on." (One representative of this evil, he added, is Harry Potter.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

nyelv-ész, 2008. január 24. csütörtök, 07:14 (#)

Bocs, de kezdek gyanakodni, hogy Ervin azért tartja a sparherton a vallási témákat, mert W. úr nyomdokaiba kíván lépni...

2

Author Profile Page ervin, 2008. január 24. csütörtök, 10:30 (#)

nyelv-ész, érdekel ez a téma. már, ha ez nem túl egyszerű magyarázat. :)

3

Author Profile Page ervin, 2008. január 24. csütörtök, 11:02 (#)

Közben már beindult a lobbi, hogy alkoholfogyasztás után is lehessen ördögöt űzni menni :)

http://index.hu/politika/belfold/bor2415/

A kedvenc mondatom előlegbe: "A katolikus egyház elképzelései szerint a püspökök igazolványt adnak majd az egyházmegyéjükben tevékenykedő papoknak, amivel bizonyíthatják, hogy munkaköri kötelességükből fakadóan fogyasztottak alkoholt"

4

Author Profile Page eszpee, 2008. január 24. csütörtök, 11:21 (#)

Ez jó, ittas karambol esetén rögtön helyben a lelki segítség!

5

Author Profile Page eszpee, 2008. január 24. csütörtök, 11:37 (#)

Ráadásul az indexes cikk alapján úgy tűnik, mintha eddig tolerálva lettek volna az ittasan vezető papok. WTF.

6

pblue, 2008. január 24. csütörtök, 12:32 (#)

nemreg neztem vegig a harry potter filmeket, es nempontosan ertem hogy mi a nagy felhajtas oka. az vilagos, hogy a kicsit mar poros es eleg elavult, ketezer eves sztorihoz kepest ez joval progresszivebb, es sokkal jobban megszolitja a fiatalabb generaciot, mitobb, sokkal konyebben meg is talaljak a lelki menedekuket es vigaszukat benne az elesettebb gyerekek - de csak ennyi? emiatt lenne a satan muve?

7

Author Profile Page ervin, 2008. január 24. csütörtök, 12:35 (#)

ha valaki tudja, hogy itthon milyen katolikus méltóságtól lehetne válasz reményében megkérdezni a harrypotteres kérdést, akkor én szívesen írok neki a kispadról. kutatok én is.

8

Author Profile Page eszpee, 2008. január 24. csütörtök, 13:11 (#)

Ervin, én innen indulnék: http://uj.katolikus.hu/adattar.php?h=6

9

Author Profile Page eszpee, 2008. január 24. csütörtök, 13:15 (#)

harry potter vonalon szerintem rengeteg helyen leírta az egyház, mit gondol, gyors guglizás:

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/010121/1003.html

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2005.07.31/1001.html

stb.

10

Author Profile Page ervin, 2008. január 24. csütörtök, 13:38 (#)

túl gyorsan válaszoltál... :D

11

Author Profile Page ervin, 2008. január 24. csütörtök, 13:43 (#)

... hopp, megnéztem a két linkedet, gyönyörű, ahogy a második rendbe teszi az elsőt, avagy a túlbuzgó vállalati PR-es tragédiája.

12

pblue, 2008. január 24. csütörtök, 13:48 (#)

hat az elso az nagyon bugyuta iras, nem is tudom komolyan venni mint annak az egyhaznak a hivatalos allaspontjat, amely amugymeg neha a vilag legnagyobb tudosainak szervez konferenciakat vatikanban stb. ennyire ok sem hulyek szerintem. a masodik irasbol meg csak annyit vettem ki, hogy a problema a jo es a rossz kozotti nem eleg didaktitus distinkcio a regenyekben. nameg ratzinger arulkodo "kifinomult csabitas" kommentarja. nade ezek miatt 400 ordoguzo?! nem kerultem kozelebb a megoldashoz. vagy tenyleg igaz a feltetelezesem: pitianerek.

13

Dr. Minorka, 2008. január 24. csütörtök, 17:42 (#)

Asszem a katolikus egyház, és más egyházak hülyeségeit, nem Harri elvtárstól fogom megismerni:
Lásd:
"Exorcism, even of children, is being aggressively promoted today by one of the most powerful men in the Western world, Pope Benedict XVI, in only slightly watered-down form. Presidents and Prime Ministers fawn over this man."
"Every day there is a case somewhere of an exorcist taking the Catholic theology seriously but going beyond its fetid rules. To pluck one recent example from hundreds: recently a 23-year-old Romanian nun called Maricica Irina Cornici became convinced she was hearing the voice of Satan."
"Jesus Christ himself performed exorcisms and he called on his followers to copy him, engaging in spiritual trench warfare against Satan. If a Christian is somebody who follows the example of Christ, these people are true and good Christians – and they are also deeply immoral human beings."

14

Author Profile Page ervin, 2008. január 24. csütörtök, 17:44 (#)

Dr. Minorka, lszi fejtsd ki. Nem látom a példamondatok tanulságát.

15

Dr. Minorka, 2008. január 24. csütörtök, 17:58 (#)

Az nem az én problémám! Harri elvtárs elfelejtette bizonyítani. Amíg nincs valami megfogható ténnyel alátámasztva, addig kénytelen vagyok egy ördögűzéssel (mármint Róm. Kat. Egyh.) idejét mulató férfiú hordószónoki teljesítményeként értékelni.

16

ervin, 2008. január 25. péntek, 09:02 (#)

Dr. Minorka, persze, hogy nem a te problémád. Az enyém, ezért kérdeztem rá. A többit nem értem (a "mit?" és a "mi?" kérdésekre nem találom a választ), de az sem a te problémád, majd igyekszem valamit kitalálni.

17

Dr. Minorka, 2008. január 25. péntek, 11:58 (#)

A megjegyzésem annak szólt, hogy ez egy nyilvánvalóan, első ránézésre is végtelenül elfogult irat, jól láthatóan a dühtől fuldokolva odavágva a nagyközönségnek (nem elfelejtve, hogy a bigottság persze anyagilag is előnyös). Ugyanakkor a megjegyzésem annak a hozzáállásnak is szólt, amely a kritikai gondolkodást szelektíve alkalmazza.

Kezdésnek: Nehezen értem, hogy ezt a tételt: "Every day there is a case somewhere of an exorcist taking the Catholic theology seriously but going beyond its fetid rules." mennyiben bizonyítja egy román apáca ügye. Mondom ROMÁN, azaz nem katolikus! Nálunk is lehetett egyébként olvasni az ügyről az újságokban... Továbbá nekem nem nyilvánvaló, hogy ez utóbbi esetben mennyire van szó a görög keleti teológia langymeleg szabályainak elvetéséről Jézus igazi üzenetének szellemében, szemben egy adott ország sajátos viszonyairól. Továbbá, bár kerestem, de nem leltem a cikkben ennek bizonyítékát :"being aggressively promoted today by ... Pope Benedict XVI,". (Retorikai szánalom kihagyva). Ezt a sort még lehet folytatni!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork