Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Not Quite World's End

stsmork cikke a Művház rovatból, 2008. február 13. szerda, 18:16 | 1 hozzászólás

John Simpson, kalóz álruhábanEz az a könyv, amire az Mad World, My Masters óta várok! John Simpson újra a kalandjairól mesél: különös, érdekes vagy szörnyűséges emberekről, országokról és ételekről, finom angol humorral fűszerezve mindezt. Én ugyan íróként és utazóként tartom őt számon, az angol sajtóban mégsem erről híres, hanem újságírói haditetteiről, ahogy rendre a vetélytársak előtt jut el egy-egy fontos helyszínre, rendszerint az utolsó pillanatban érkezve. Ehhez időnként álruhát kell öltenie – Afganisztánba például burkába burkolva csempészték be a Talibán uralmának végnapjai alatt – , legutóbbi akciója után a Guardian master of disguise-nak csúfolta ki.

Két ok is van, amiért jobban szeretek könyveket olvasni a közelmúlt eseményeiről ahelyett, hogy megnézném a tévében az erről szóló tudósításokat. Egyrészt egy könyv szerzőjének mindig több helye és ideje van rá, hogy a mondanivalóját közölje, mint egy másodpercre kiszámolt tévéműsor szerkesztőjének, másrészt mire a könyv nyomdába kerül, rendszerint fény derül egy csomó apró, de fontos részletre is, amelyek a tévériport készítésekor még nem voltak ismertek. Egy könyvnek ezért mindig nagyobb a rálátása a témára, mint egy tévériportnak. Amikor John Simpson a legújabb könyvét írta, már teljesen egyértelmű volt, hogy igen, az amerikaiak tényleg rémesen dilettáns módon fogtak hozzá Irak újjáépítéséhez, Tony Blair pedig tényleg félrevezette a brit parlamentet, és kész csoda, hogy ebbe mégsem bukott bele. Érdekesek a párhuzamok is, amelyeket különböző országok között húz (Irak és Dél-Afrika, illetve Irak és Észak-Írország), főleg hogy mind a három országot közelebbről is ismeri és így személyes élményeivel is színesíti a képet.

Egyetlen egyszer vontam csak össze a szemöldökömet: annál a résznél, ahol leírja, hogyan költöztek vissza a feleségével együtt Írországból Angliába, és itt Dalkey-t mint "halászfalu Dublin közelében" említi. James Joyce idejében lehet, hogy tényleg az volt, manapság azonban Dublin egyik külvárosa, méghozzá a legdrágábbak és legelegánsabbak közül való. Egy tengerre néző lakás Dakley-ban (a könyvből elég pontosan kiderül, hogy hol laktak) Budapesti viszonylatban egy rózsadombi villának felel meg, a II. kerület valamelyik frekventáltabb részén, és ezt alighanem maga John Simpson is tudja, nem egészen értem hát, hogy mit akart ezzel a Dublin környéki halászfaluval mondani. Ipi-apacs John Simpson, lelepleztelek!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

Penálen, 2008. február 13. szerda, 20:12 (#)

A master of disguise miért csúfolás?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork