Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hardcore útbaigazítás

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. március 23. vasárnap, 00:55 | 5 hozzászólás

Avraham TrakhtmanEgy volt izraeli éjjeliőr bebizonyított egy nagyon szép matematikai sejtést, amelynek laikusan megfogalmazott lényege - ha jól értem - a következő: ha megérkezel egy városba, ahol nincsenek utcanevek, mindig lehet olyan útbaigazítást adni, hogy azt követve tetszőleges kiindulópontból odatalálj ugyanarra a helyre.

Nekem már az ötlet is teljesen reménytelennek tűnik, és a sejtés elkövetői sem tudták bizonyítani, viszont most a zsidó öregúr igen. Persze nem volt ő mindig éjjeliőr, és azóta sem az már. Részletek itt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Dr. Minorka, 2008. március 23. vasárnap, 02:14 (#)

Így van az, ha az éjjeliőrök unatkoznak éjszaka...

2

ferenc, 2008. március 23. vasárnap, 05:58 (#)

le a kalappal. Erdős biztos belevette volna az Isten könyvében megtalálhatók közé.

A térképszínezési sejtést nagyon unelegánsan unalmas, hosszú, számítógépes brute force metódussal sikerült bebizonyitani.

kicsit jópont a kelet(közép)európai műszaki értelmiségnek, Szverdlovszk -anno- eléggé hadiipari/mérnöki csomópont volt, úgyhogy az hogy az emigrált korosodó értelmiségi csak éjjeliőri álláshoz jutott az bulvárosan jól hangzik, de talán csak egyik szelete a valóságnak.

3

nyelv-ész, 2008. március 23. vasárnap, 09:43 (#)

Hajaj, már sejtem a jövőt! Elindulok egy ismeretlen városba, bekapcsolom a naigációt a kocsiban, és az színes vonalakat rajzol nekem utcanevek helyett :-)

4

Tamás, 2008. március 23. vasárnap, 09:49 (#)

Kis korrekció a cikkhez: a trükk csak akkor működik, ha a gráf irányított, erősen összefüggő (bárhonnan bárhova el lehet jutni), aperiodikus (nincs olyan k > 1, ami osztja a gráf összes körének hosszát), és minden pont ki-foka ugyanakkora. Ez a legerősebb megkötés, ugyanis azt jelenti, hogy a város összes kereszteződéséből ugyanannyi utca vezet kifelé. Ld. a Wikipediában: http://en.wikipedia.org/wiki/Road_coloring_problem .

5

nyelv-ész, 2008. március 23. vasárnap, 10:17 (#)

Tamás, köszi, épp most értem a cikk végére (nem erősségem az angol), és nem igazán értettem, hogy milyen valós esetre nyújt ez megoldást. Lehet, hogy a saját élethelyzetem a meg nem értés fő oka: én ugyanis egy zsákutcában lakom...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork