Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fal

eszpee cikke a Művház rovatból, 2008. április 28. hétfő, 22:58 | 10 hozzászólás

Simone Bitton, marokkói születésű, félig arab, félig zsidó rendezőnő 2004-es filmje az izraeli falról, a Sundance is díjazta dokumentum kategóriában, én meg kicsit zavarban vagyok, hogy mit is kezdjek most vele. Egyrészt nem nagyon lehetne azzal vádolni, hogy patikamérlegen adagolja a véleményeket a teljes elfogulatlanság érdekében: összesen egy darab tábornokot sikerült megszólaltatni, aki maradéktalanul támogatja a falat, na meg a munkásokat, akik épp most építik. Ezen túl viszont van bőven zsidó is meg arab is, akinek nagyon elege van ebből az elválasztósdiból. Megoldása persze senkinek sincs, egyik oldalról sem, csak többé-kevésbé csendes panasz. Nem is nagyon lehet ezt megoldani, az nagyon jól lejön a filmről, hogy alaposan és hosszútávra tönkre van menve az ott élők élete. Kicsit a Halál Gázábanra emlékeztetett, az után is úgy álltam fel, hogy valahogy az összes problémám kicsinyes nyavalygás ezekhez képest, legyenek bármelyik oldalon is.

fal.jpg

A film egyébként a téma kezelésétől függetlenül jó, nagyon érdekes lassú részekkel van tele, amik kiváló alkalmat adnak egyrészt a kamera körül álldogáló helyiek által elmondottak emésztésére, másrészt néha prímán építenek egy megfoghatatlan, nyugtalanító feszültséget, ami látszólag bármelyik pillanatban robbanhat. Még szinte az is átérződik rajta, ahogy a szerző igyekszik minden múltja és véleménye ellenére távol maradni az ítélkezéstől - de ezt lehet, hogy már csak én láttam bele.

Értékelés (0-7): 6, szinte tökéletes.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Penálen, 2008. április 29. kedd, 00:53 (#)

"úgy álltam fel, hogy valahogy az összes problémám kicsinyes nyavajgás ezekhez képest, legyenek bármelyik oldalon is."

És ebben valószínűleg tökéletesen igazad is van. És nem csak rád igaz ez valószínűleg, hanem mindenkire, aki pölö ezt a blogot olvassa. Rám, pölö, egész biztosan, holott életemben nem volt még annyi, megoldhatatlannak tűnő és megkerülhetetlen problémám, és ezekből kifolyólag még sosem voltam olyan rossz helyzetben, mint mostanában. Mégse cserélnék velük.

2

Penálen, 2008. április 29. kedd, 01:00 (#)

(OFF, de érdekes dolog ez: én úgy gondolnám, hogy nyavaLYog, de azért csak nem bízok magamban tutira, csekkoltam. A gugli a ly-s változatra kétszer annyi találatot ad, mint a j-sre, voszont a Google Hejesírás nevű siteon a j-s változatnál 91% szerepel (nemtom, minek a 91%-a), ellenben a ly-vel, amire csak 8%. Mondjuk, ez az oldal nem tűnik annyira mérvadónak, mert ellenpróbaként a nyavalyát is megnéztem, ugyanaz a tő, tehát nyilván ugyanúgy kell jól írni, és, mit ad isten, itt már a ly-változatnál van 75% és a j-snál 25...

Úgyhogy én továbbra is azt mondanám, hogy nyavaLYog :))

3

Author Profile Page ervin, 2008. április 29. kedd, 07:05 (#)

az "ly" játszik.

4

Author Profile Page eszpee, 2008. április 29. kedd, 09:43 (#)

eh, javítottam ezt is meg a többi elgépelést is, elnézést, legközelebb igyekszem nem film után rögtön kritikát írni. :)

5

katmandu, 2008. április 29. kedd, 09:47 (#)

Engem minden ilyen határvédelmi objektum a berlini falra emlékeztet, hiába (bár a berlini fal ennél sokkal kisebb volt).

Érdekes dolog ez az elhatárolás. Anno a berlini falat is hivatalosan védelmi rendszernek nevezték, és kifejezetten az "imperialista gyújtogatók beszivárgásának megakadályozása" volt a hivatalos célja -- persze aki vethetett egy pillantást a teljes határsávra és az ott levő eszközökre, azonnal láthatta, hogy a kifelé irányuló mozgást akadályozta, nem fordítva.

A beszivárgás megakadályozása persze lehet valós cél, az izraeli falnál is bejátszhatnak ilyesmik. NEM LENNE TELJES ez a cikk, ha nem tennénk melléje az EU hasonlóképpen ijesztő, kegyetlen (és talán mégis szükséges) határvédelmi objektumait, az általam már korábban is citált kerítéseket CEUTA és MELILLA határain.
Bővebben lásd:
http://en.wikipedia.org/wiki/Melilla_border_fence
http://en.wikipedia.org/wiki/Ceuta_border_fence

De akár így, akár úgy: a határvédelmi rendszerek védenek ÉS elválasztanak. A kérdés csak ezen intézkedéseknek az alanyaikra gyakorol hatása, illetve ezeknek a hatásoknak az egymáshoz viszonyított aránya.

6

Author Profile Page eszpee, 2008. április 29. kedd, 09:57 (#)

Katmandu, ez egy nagyon konkrét film kritikája volt, amivel kapcsolatban nehezen értelmezhető a csupa nagybetűs "nem lenne teljes ez a cikk".

Kerítésekről általában írtunk már, mint arra talán aktív hozzászólóként emlékszel is, itt: http://kispad.hu/blog/200701/keritesek.html - a kommentek továbbra is nyitva vannak.

Egyébként az általad említett spanyol enklávékról szólt többek között az Európa Erőd, erről is írtunk anno: http://kispad.hu/muvhaz/200504/titanic-europa-erod.html

7

Penálen, 2008. április 29. kedd, 16:28 (#)

Bocs a szőrszálhasogatásért, de Ceuta és Melilla spanyol szemszögből exklávék, nem enklávék :)

8

katmandu, 2008. április 30. szerda, 18:09 (#)

Eszpee: szövegemet és a postot újraolvasva szerintem igazad van :) (a nagybetűs szövegkiemelést tagadom, megcsúszott a CapsLock stb. :) )

9

Author Profile Page ervin, 2008. április 30. szerda, 18:44 (#)

katmandu, tudod mit, bevállalom a capslockot, ha már ilyen korrekt vagy :)

10

Author Profile Page eszpee, 2008. április 30. szerda, 18:45 (#)

világbéke! :D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork