Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Jesus Camp

eszpee cikke a Művház rovatból, 2008. április 15. kedd, 12:33 | 12 hozzászólás

jézustáborEgy ideje nagyon megszerettem a dokumentumfilmeket. Talán a Háború Ködében óta, nem tudom. Ez meg valahogy idekerült, 2006-os darab, még az is lehet, hogy Ervin ajánlotta, tényleg nem emlékszem. Pár napja előszedtük, hogy mi is ez, hogy is néz ki a biblikus-jelenség (egész pontosan egy pünkösdista gyerektábor) Amerikában.

Jelentem, ijesztő. Kevés dologgal lehet nagyon elszomorítani, de a gyerekek tudatos bántása közéjük tartozik - és az agymosást én nem tudom másnak értelmezni. Amikor az egyik fő térítő lelkiismeretfurdalás nélkül "usable"-nek, használhatónak nevezi a kicsiket korukból fakadó nyitottságuk miatt; amikor kisiskolásokat látok leragsztott szájjal abortusz ellen tüntetni; amikor nyíltan, őszintén kimondja a vezetőjük, hogy csak a választott hitben különböznek az "ő gyerekei" és a muzulmán terroristák által használtak, akkor nagyon, nagyon el tudok keseredni. Itt egy idézet tőle a filmből:

It's no wonder, with that kind of intense training and discipling, that those young people are ready to kill themselves for the cause of Islam. I wanna see young people who are as committed to the cause of Jesus Christ as the young people are to the cause of Islam. I wanna see them as radically laying down their lives for the Gospel as they are over in Pakistan and Israel and Palestine and all those different places, you know, because we have... excuse me, but we have the truth!

Értékelés (0-7): 6, egyedül a Bushos részek lógtak ki nekem kicsit, szerintem nélküle is egész, koherens sztori lehetett volna.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

geri, 2008. április 15. kedd, 12:50 (#)

Már régen letöltöttem, de még nem tudtam megnézni... már a trailer alapján is atomot nekik...

2

Author Profile Page eszpee, 2008. április 15. kedd, 12:53 (#)

Hát ha nem is atomtól, de félnek:

"In October 2006, Fischer announced that she would be shutting down the camp indefinitely due to negative reaction to the film. According to Fischer's website, the owners of the property used for the camp shown in the film were concerned about vandalism to the premises following the film's release and thus will not allow it to be used for any future camps. Fischer has said that the camp will be indefinitely postponed until other suitable premises can be found, but it will be back."

http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_camp

3

Boca, 2008. április 15. kedd, 13:01 (#)

Azt hiszem én is csak egy trailerig jutottam.

4

lipilee, 2008. április 15. kedd, 13:18 (#)

én a trailerig se, de gondolom Bush(-wacka)-t azért vitték bele a filmbe, mert oda való: ideát nehezen értelmezhető, hogy mennyire durva vonulata van odaát a vallási radikalizálódásnak egész magas szinteken. Ezzel együtt mindjárt lerántom a torrent, aztán formálok egy informáltabb véleményt :)

5

Author Profile Page eszpee, 2008. április 15. kedd, 13:24 (#)

lipilee, persze, gondolom, de ez egy önmagában is vizsgálható, teljesen más jelenség. Engem például már az is megdöbbent, hogy fel se merülhet, hogy ateista politikus bármelyik oldalról jöjjön is, komolyabb politikai karriert érjen el.

Illetve bocsánat, most hirtelen egyet találtam, Culbert Olson, Kalifornia kormányzója volt 39 és 43 között.

http://en.wikipedia.org/wiki/Culbert_Olson

Ennyi. Mindenki más hisz.

6

methan, 2008. április 15. kedd, 13:35 (#)

eszpee, legalábbis papíron/deklaráltan. a hatásmechanizmusa ennek szerintem elég egyszerű: a nem-hívők többségének mindegy, hogy akire szavaz, az hisz, a hívők többségének meg nem mindegy. akár még több is lehet a nem-hívő, statisztikailag megéri hinni. ettől az egész közeg álszent jellege még gyomorforgatóbb.

7

Author Profile Page eszpee, 2008. április 15. kedd, 13:37 (#)

methan, persze, ez is benne van. mondom, megér egy külön filmet! :)

8

Author Profile Page ervin, 2008. április 15. kedd, 16:42 (#)

ervin ajánlotta, igen, de ő még mindig nem nézte meg, pedig itt van a gépén. ezen a helyzeten javítani kell.

9

Author Profile Page eszpee, 2008. április 15. kedd, 17:47 (#)

ervin, köszi, ez mindenesetre akkor egy váratlan fontos információ az ajánlásaidat illetően a jövre nézve. :)

10

wice, 2008. április 15. kedd, 18:43 (#)

btw, a youtube-on megnezheto a trailer, meg reszletek a filmbol, akinek nincs kedve letolteni a filmet, v akarmi. nem linkelek, mindenki tudja, hogyan kell hasznalni a search-ot.

11

rof, 2008. április 15. kedd, 22:48 (#)

Nem ez az a film amelyikben szerepel a Ted Haggard nevu egyhazkozsegalpito pap, aki a filmben melysegesen elitelo hangnemben kel ki a csunya homoszexualisok ellen, azutan a film megjelenese utan 2 honappal kiderult, hogy eveken keresztul (gondolom a filmszerplese idejen is) rendszeresen egy homoszexualis prostitualttal hetyegett meg drogozott? El is ismerte (persze miutan mar elokerultek a bizonyitekok, tobbek kozt a partner elbeszelesei), tehat nem csak valami ragalomkampanyrol van szo.
Ennyit az alszentsegrol.
Ehhez kepest, az hogy egy politikus ugy tesz mint aki hisz, kozben meg nem is, csak apro fullentes.

12

Author Profile Page ervin, 2008. április 16. szerda, 07:27 (#)

rof, de igen. pontsan. visszatekintve ez a film egyik legnagyobb poénja, amiről ráadásul az alkotók akkor még nem is tudhattak.

tegnap megnéztem végre én is, és elég ijesztő. azzal se tudtam mit kezdeni, hogy azon kaptam magam: rokonszenvezek a főszereplő lelkésznővel. egyáltalán nem értek egyet vele, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy ő nem a haggardi szélhámos-vonalat viszi, hanem tényleg őszintén, szívvel-lélekkel benne van az ügyben. fájdalmas volt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork