Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Na de kicsoda az az Annie Oakley?

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. április 14. hétfő, 12:41 | 2 hozzászólás

Aki követi valamennyire az amerikai demokratikus jelöltek vitáját, az talán szintén hallotta ezt a talányos utalást a minap. Amikor Hillary Clinton a verseny hevében arra próbált utalni, hogy ő tulajdonképpen lelkes vadász és fegyverpártoló, akkor Barack Obama a következővel válaszolt (itt egy hosszabb videó, amelyben elhangzik a mondat):

...she's talking like she's Annie Oakley!

Ezért szépek a kultúrscpecifikus referenciák: hiába tanul meg az ember egy másik nyelvet tisztességesen, mindig előfordulnak esetek, amikor a tartalom miatt nem ért meg valamit, ami egy bennszülöttnek teljesen egyértelmű. Ha magyar párhuzamot akarnék mondani, akkor ott van például a Müszi egykori ujjpattintós reklámja: egy bizonyos életkor-kategóriában szinte mindannyiunk számára azonnal beugrik, viszont mindenki más értetlenül néz, ha valaki társaságban előadja.

Na jó, de mégis ki az az Annie Oakley? Hát nem akárki.

Ms Oakley a Wikipedia szócikke szerint (mert hol máshol kezdtük volna a keresést) talán az első női szupersztár volt Amerikában. Lövésztudományáról elképesztő legendák keringtek, és amennyire utánaolvasgattam, úgy tűnik, hogy ezek közül elég sok valóságosnak bizonyult. Csak egy kunsztot mutatóba: 27 méterről kettélőtt egy élével feléje fordított kártyalapot, és utána még fél tucat lyukat lőtt bele, mire az elérte a földet.

Hát nekem ez science fiction vagy legalábbis Industrial Light and Magic. A hölgy élete során ráadásul egyre jobban lőtt, és még hatvan éves kora fölött is rekordokkal harcolt, és bemutatókat tartott. Az obamai párhuzam tehát ügyes, és persze szándékosan karikíroz.

Sikamlós terület ezt a fegyverkérdés. Nem is volt olyan rég, hogy az akkor még reményteljes konzervatív jelöltet, Mitt Romneyt is rajtakapták, hogy igyekezett eltúlozni a saját puskás pedigréjét, le is égették vele. A kegyetlen Onion pedig saját elhíresült, teátrális mondatának parafrázisával búcsúztatta a napokban meghalt Charlton Hestont, aki filmes karrierje után élete végéig a fegyverpártiak ikonikus alakja maradt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Penálen, 2008. április 14. hétfő, 14:35 (#)

Látszik, hogy nem Vajda tanár úrhoz jártál Amerikanisztikára a JATE-re - akkor tudtad volna :)))

2

Penálen, 2008. április 17. csütörtök, 21:38 (#)

Most néztem a tegnapelőtti Tonight Show Leno-monológjját, ő is kitért erre a dologra és nem magyarázta, ki a nő, a poén mégis ült, ehhez viszont tudni kellett, hogy ő régebben élt - úgyhogy arrafelé valszín ismert név.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork