Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Föld

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. május 7. szerda, 21:28 | 22 hozzászólás

A Föld

Teljesen véletlen, hogy pont ma láttuk ezt a filmet, és bármeddig keresek, nem találtam volna teljesebb ellenpontot eszpee előző cikkének. Kötelező darab a moziban!

Különleges helyzetben vagyunk mi, ma élő emberek. Komoly valószínűséggel mi vagyunk az egyetlenek, akik a Föld élővilágának elképesztő gazdagságát a maga teljességében, és még valós időben láthatjuk. A dédapáink idejében még sem a technológia, sem az érdeklődés nem volt meg ehhez, a dédunokáinknál pedig - ha így folytatjuk - már az élővilág jelentős része fog hiányozni.

Menjetek hát a moziba, és vigyétek magatokkal a gyerekeiteket, hadd sírjanak és nevessenek ők is. A letöltést, de még a művészmozikat is felejtsétek el, ha jót akartok: ezeket a felvételeket hatalmas vásznon és profi hanggal kell látni.

A felhasznált technológia fantasztikus. Egy-két jelenetet a bevallottan propagandafilmnek készült alkotás weboldalán előre megnézhettek, Patrick Stewart remek narrátorhangját pedig minden sci-fi rajongó fel fogja ismerni.

Értékelés (0-7): 7. Szerintem látni kell.

(Kép: a film linkelt weboldala)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (22)

1

Penálen, 2008. május 8. csütörtök, 11:25 (#)

Egy kérdés: aki látott minden elérhető Attenborough alkotást annak is mutat vmi újat a dolog?

Vagy ez valami tök más?

Amúgy meg: "dédunokáinknál pedig - ha így folytatjuk - már az élővilág jelentős része fog hiányozni." Ez azért kicsit hatásvadász, lássuk be...

2

katmandu, 2008. május 8. csütörtök, 11:30 (#)

Penálen, nem hatás- hanem kommentvadász :)

De miért amúgy? Rémlik valami statisztika, hogy évente/havonta/naponta hány élőlényfaj pusztul ki vagy kerül végveszélybe a Földön -- racionalitása van a dolognak. Nyilván az embereknek ez sokáig nem fog feltűnni, csak amikor kihal teve meg a cápa meg a delfin, szóval a piramis teteje felé, de akkor meg már késő lesz. Aztán majd Trantort csinál az ember a Földből és kész.

3

methan, 2008. május 8. csütörtök, 11:38 (#)

"Rémlik valami statisztika, hogy évente/havonta/naponta hány élőlényfaj pusztul ki vagy kerül végveszélybe a Földön" - nekem olyan is rémlik, hogy hány új fajt fedeznek fel évente; a legutóbbi, amire emlékszem, valami majom borneón.

4

Author Profile Page eszpee, 2008. május 8. csütörtök, 11:51 (#)

A dinoszauruszok is hogy kihaltak!

5

katmandu, 2008. május 8. csütörtök, 12:07 (#)

methan: á, akkor ezzel keverem.

eszpee: na ja, de ők asszem nem az emberi nemtörődömség miatt, hanem a hülye ufók dobálták őket aszteroidákkal, meg elbambultak térdig állva az óceánok partján.

(Bezzeg az óriás tintahalfélék ruleznek ma is. Igazi szörnyek, megelevenedett rémálmok, mindegyik egy rettenet, egy iszonyat, egy Kraken.)

6

Author Profile Page ervin, 2008. május 8. csütörtök, 20:27 (#)

Penálen (1), lehet, hogy hatásvadász, de szerintem praktikusan igaz. Az embereket - na jó, a legtöbbjüket - a jegesmedve, a bálna, az elefánt meg a hasonló nagy dögök nyűgözik le, nem pedig a 100 év múlva is minden bizonnyal jelentős változatosságban rendelkezésre álló őserdő-altalaji mütyürök. És a nagy állatokat szerintem nem sokáig fogjuk már megtűrni magunk mellett, legalábbis szabadon.

Methan (3), ez klassz, lehet, hogy számszakilag még pozitívan jövünk ki, de azért az igazán nagyok közül már csak Nessie van hátra. Biztosan lesz még egy-két majom Borneón meg néhány gigantpatkány Laoszban, de mindenekelőtt új minibékák meg rovarkák lesznek. cserébe viszont már eltüntettük a kínai folyami delfint és tigrist, igazából már nincs mekongi óriáshal, addigra esetleg nem lesz jegesmackó, szóval a lista teteje tűnik el, és inkább az alja gyarapodik. persze lehet, hogy addigra megtanuljuk jobban értékelni az állatvilágot apróban is.

eszpee (4), wtf?

7

Penálen, 2008. május 8. csütörtök, 20:57 (#)

Ervin,

"Penálen (1), lehet, hogy hatásvadász, de szerintem praktikusan igaz. Az embereket - na jó, a legtöbbjüket - a jegesmedve, a bálna, az elefánt meg a hasonló nagy dögök nyűgözik le, nem pedig a 100 év múlva is minden bizonnyal jelentős változatosságban rendelkezésre álló őserdő-altalaji mütyürök."

Ez a "praktikusan igaz" meghatározás mit takar?

8

Author Profile Page ervin, 2008. május 8. csütörtök, 23:33 (#)

Penálen (7), azt, hogy az állításom köznapi értelemben megáll - még akkor is, ha esetleg a ma ismert fajok teljes számát tekintve egy jegesmedve vagy kék bálna kipusztulása nem tekinthető "jelentős résznek".

9

katmandu, 2008. május 8. csütörtök, 23:35 (#)

(Pennie, szerintem a "practically" mutatható ki a módhatározóban, ami "gyakorlatilag" is lehetne, de várjuk meg a végeredményt, mert lehet, hogy ez tök rossz nyom.)

10

Penálen, 2008. május 9. péntek, 07:57 (#)

Köszi, kati.

11

classic cliche, 2008. május 9. péntek, 10:15 (#)

nyugodtan meg lehet nezni a sorozatot is. a filmet meg nem lattam, de a trailer alapjan azt mondom, hogy nagyjabol abbol van osszevagva.

a tobbi Attenborough filmhez kepest annyi a kulonbseg, hogy meg o sem feccolt soha ennyi idot, eroforrast, technikat, penzt egy termeszetfilm(-sorozat) elkeszitesere. es ez nagyon meglatszik. elkepeszto kepeket lathat az ember, neha honapokig filmeztek egy allatot vagy egy kisebb koloniat egy nehany perces etudert. raadasul forgatocsoportok tucatjai tettek ezt egyszerre a vilag szinte tenyleg minden tajan.

a kihalo fajok hatasvadaszatarol meg annyit, hogy a sorozatban lehet latni egy (ha jol emlekszem) sziberai tigrist, amely fajt valoszinuleg ember mar nem fog tobbet latni, mert egyreszt nehany el mar csak belole, masreszt rendkivul elszigetelt videken elnek.

ennel meg egy kicsivel remisztobb amit a jegesmedvekrol mondanak. ok valoszinuleg mar a mi eletunk alatt ki fognak halni a jegmezok eltunese miatt. ugyanis olyan tavolsagokat kell atuszniuk (napokra kell gondolni) az elelemszerzesert, ami alatt teljesen kimerulnek. es a rendelkezesre allo taplalek is joval kevesebb.

a sorozat dvd-n is kaphato, kulfoldon meg akar bluray-en is. de teveben sem kis elmeny, nyilvan ismetelni is fogjak.

12

Author Profile Page ervin, 2008. május 9. péntek, 10:59 (#)

classic cliche (11), valószínűleg nem a szibériai volt, mert az az alfaj viszonylag jól tartja magát ma is. attól függően, hogy mikor készült a sorozat, a dél-kínai, a maláj vagy a jávai alfajról lehetett szó inkább.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tiger#Taxonomy_and_evolution

13

Penálen, 2008. május 9. péntek, 12:36 (#)

Ha a Life On Earth c. sorozatról van szó, amit az m1 is leadott, azt láttam és pont annál a sorozatnál éreztem, hogy na, ennél jobbat nem nagyon tudok elképzelni egy darabig. Pontosan, ahogy classic cliché írta, amennyi időt, vagy "emberanyagot" abba valszín beleraktak, az minimum tiszteletre méltó.

(Mondjuk, pont a jegesmedvés rész miatt érte állytólag a legtöbb kritika, sokan vélték/vélik úgy, hogy egy kicsit eltúlzott volt, bár, hogy igaz, azt senki sem vonja kétségbe. Nemtom, nem értek ehhez sem.)

14

tmnk, 2008. május 14. szerda, 12:53 (#)

#13: igen, az a 11 részes, 'Bolygónk, a Föld' (Planet Earth) c. sorozat a 3 kiegészítő (egyben 'A Föld jövője' (The Future of Planet Earth) c.) résszel együtt zseniális volt (ha ugyanarról beszélünk), a legjobb természetfilm-sorozat, amit életemben láttam, ajánlom mindenkinek, pl az xpress.hu -ról szerintem beszerezhetőek.

Amúgy pont a következő hetekben tervezek felrakni belőlük néhány rövid részt a youtube-ra, előzetesnek meg itt van egy részlet a nem sokkal utána, szintén m1-en adott, 'A Föld éltető erői' (Earth: The Power of Planet) c. ötrészes sorozat harmadik, légkörrel foglalkozó részéből - a leghosszabb szabadesés:
http://www.youtube.com/watch?v=AG_ZcBBf7SI

(+ vicces bónuszként a legelsőnek említett sorozat (azt hiszem) hetedik, Síkvidékek c. részéből néhány morzsa David Attenborough magyar hangja, Végvári Tamás tolmácsolásában:
http://tilos.hu/musorok/bossabomdia/fuvesbolygo.mp3 )

15

tmnk, 2008. május 14. szerda, 12:55 (#)

(ehh, a légkörrel foglalkozó rész a negyedik volt, csak nem sikerült korrekten leírnom :) )

16

tmnk, 2008. május 14. szerda, 13:00 (#)

((hohó, de azt eltaláltam, hogy a Great Plains a hetedik rész volt! :-) (http://blog.tilos.hu/bossabomdia/archives/008171.html )))

17

Penálen, 2008. május 14. szerda, 13:47 (#)

tmnk,
és ezt jogilag megtehető, mármint, hogy felraksz a YouTube-ra részleteket engedély nélkül? Tleg nem tudom, ezért kérdezem.

Vagy van rá engedély?

18

tmnk, 2008. május 15. csütörtök, 12:09 (#)

Hát szerintem alapból nem tehető meg, de eddig én úgy tettem ezt (pl az Át a hídon - Isztambul hangjai c. filmmel, vagy a Brazilectro c. dvd-vel kapcsolatban), hogy felraktam egy-egy rövid részt infókkal és azzal, hogy ajánlom mindenkinek, és ha pl kommentben írta valaki, h "Te, hadd másoljam át ezt a rólad" v. vmi hasonlót, akkor belöktem azt a címet, ahonnan meg lehet rendelni. Szóval én ezt kulturális ajánlónak értelmezem (amit akár hasznos reklámnak is felfoghatnak az alkotók), de hogyha valaki jelezné, h nem szabad, akkor leszedem rögtön egy bocsánatkérés mellett...

19

Penálen, 2008. május 15. csütörtök, 18:30 (#)

Hát pont ez az én dilemmám is, mármint, hogy az egész más tészta, ha valaki egy egész filmet/epizódot felrak - az egyértelműen gáz. De, ha csak amolyan trailer jellegű előzetset, azzal tulképp csak reklámozza a filmet, vagyis semmiképp sem tesz a készítők érdekei ellen.

20

tmnk, 2008. május 15. csütörtök, 20:22 (#)

Szerintem amíg - mindenféle haszonlesési szándék nélkül - csak részletet rak fel az ember amolyan promóként/reklámként és infókkal a filmekről, tehát nem azzal, h mondjuk "2 ft-ért árusítom a lehet téri piacon a kopikat, gyere oda", addig csak nem akkora gond, ill. ha az lenne, akkor csak jelzi valaki, és akkor alázatosan bocsánatot kérve leszedem. De hát a puding próbája az evés (meg végül is feltehetőleg nem titkosnak szánták az ismeretterjesztő anyagokat)... :)

21

tmnk, 2008. május 30. péntek, 18:43 (#)

... szóval most megkockáztattam a dolgot, és az említett sorozatból becsempésztem 31 rövid részletet 4db 9-10 perces videóba ide (rendelős linkkel, stb-vel együtt):
http://www.youtube.com/view_play_list?p=C3DA3A221C3205FA

a Föld éltető erőiből pedig 13 rövid részletet 2db 9 perces videóba ide (egyelőre rendelős link nélkül, mivel eddig nem láttam, h meg lehetne itthon venni):
http://www.youtube.com/view_play_list?p=A3C3AECF8950BA12

(a fentieket egyben meg ide: http://blog.tilos.hu/bossabomdia/archives/008347.html )

Tényleg nagyon jó sorozatok, ajánlom őket mindenkinek, a mozifilmre meg hamarosan még úgy is el fogok menni, hogy amúgy már ronggyá néztem azt a sorozatot, amelyből összevághatták azt. Üdv!

22

tmnk, 2008. október 20. hétfő, 19:07 (#)

holnaptól (kedd, 20h) leadják a sorozatot az Animal Planet-en is (második rész vasárnap 21h-kor, harmadik egy héttel később vasárnap 21h-kor, a többi meg gondolom utána, szintén vasárnaponként)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork