Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Michelin Guide

eszpee cikke a Művház rovatból, 2008. június 12. csütörtök, 19:09 | 14 hozzászólás

Michelin Guide France - 2008Pár hétre rá, hogy kiköltöztünk Lyonba, egy áruház könyvosztályán megláttam a sokat emlegetett "piros michelin" 2008-as kiadását. A könyv, ahonnan a csillagok jönnek! Huhú! Elsőre persze azonnal visszatettem a polcra, a 24 eurós árat látván többszörösen is indokolatlannak éreztem az erősen szűkre szabott pénztárcánk terhelését. Egy hónap múlva viszont még mindig nem ment ki a bogár a fülemből, plusz le is vitték az árát 20 euróra, megvan az ürügy is, beadtam a derekam.

Amit találtam, az viszont felülmúlta minden várakozásomat, és ezt meg is osztom veletek. Íme a világ egyik leghíresebb gasztronómiai kalauza!

Kezdek rögtön egy pontosítással: bár én is csak a csillagokról ismertem a Michelin Guide-ot, a könyv valójában jóval több, mint egy elitvendéglő-gyűjtemény. A dolog 1900-ban még úgy indult, hogy az autógumis Michelin azt tervezte, hogy ha sokan járnak gépkocsikkal kirándulni, akkor nyilván több gumira is lesz szükség, ezért ingyen osztogatta füzetkéjét, amiben a benzinkutak, szervizek címe mellett szállások, éttermek is megjelentek. Később aztán rájött, hogy ami ingyen van, azt nem is veszik komolyan, elkezdte pénzért árulni a folyamatosan hízó kötetet.

1931 óta a borító is ugyanolyan piros minden évben, lévén van "zöld michelin" is, ami inkább turisztikai kiadvány (kékek pedig általában a Michelin térképek). Kereszthivatkoznak is egymásra szépen, sőt, a csillagozási rendszert a zöldek át is vették, csak éttermek helyett látványosságokra használják.

Röviden a csillagokról, végülis ez a legismertebb információ. Egy étterem konyhája - és nem a személyzete, kiszolgálása, elhelyezkedése, ára, akármije, csak a konyhája - maximum három csillagot kaphat, ezek jelentése:

 • egy csillag: nagyon jó étterem
 • két csillag: kiváló étterem, megéri letérni a tervezett útról miatta
 • három csillag: kivételes konyha, megéri külön utat is szervezni rá

Ennyi az, amit nagyjából sejtettem eddig a könyvről, a megvételt követő másfél óra önfeledt lapozgatás viszont feltárta, mennyi mindent tudnak még. Elnézést, ha száraz vagy hosszú lennék, de engem végtelenül lenyűgöz az információ ilyen szinten sűrű, rendezett előfordulása. Biztos a szász vér.

Tehát, nézzük először az előrelátóan angolra is lefordított, könyvjelzőként kivehető jelmagyarázatot:

 • Minden egyes helyszínt (éttermet vagy szállást) rangsorolnak kényelem szempontjából, ez nagyjából a teljes élményt jelenti - a csillagok ugye csak az ételre magára vonatkoznak. Egytől ötig kaphat kés-villát egy étterem, vagy házikót egy szálloda. Ezek globális értékelések, simán lehet, hogy egy városban nincs is ötházikós szálloda. A hely legjobb választását piros hátterű ikonok jelzik. Kis házikó a vendégház, nyilván más műfaj - és ennek is lehet piros háttere.
 • Külön kiemelik az olcsón jó kaját (bib gourmand) vagy szállást (bib hotel) biztosító helyeket, ezeket jóllakott napközisre emlékeztető Bibendum-fejek jelezik. Minden évben pontosan megadják, mit jelent az alacsony ár: idén ez éttermeknél 28 euró (Párizsban 35), szállodáknál 72 (nagyobb városokban 88).
 • Kiemelkedő jellemzőkért jár még külön ikon: hintaszék a csendes szállodáért (piros háttérrel nagyon csendes), a térképeken megszokott kilátó-jelzés az érdekes látványért (piros háttérrel nagyon érdekes), szőlőfürt azoknak az éttermeknek, ahol kiemelkedő borlista van.
 • Külön jelzik az éttermeknél és szállodáknál többek között ha kert, park vagy tengerpart tartozik hozzájuk, teraszon is étkezhetünk, külső vagy belső uszodájuk, fürdőjük van, teniszezni lehet, kerekesszékkel megközelíthetőek, lifttel rendelkeznek, légkondicionáltak, nemdohányzóak, internet-elérést biztosítanak, konferenciatermük van, külső, udvari, vagy garázsos parkolóval rendelkeznek.
 • Minden egyes helyszínnél természetesen feltüntetik az árakat is. Szállodáknál a legalacsonyabbat és a legmagasabbat is egy- vagy kétágyas szobára, külön a reggeli és a félpanzió árát is; éttermeknél a hétvégi és hétköznapi menüárakat, valamint egy kétfogásos hétköznapi ebéd átlagos árát is. Külön ikon jelzi, ha a menüben ital is van, illetve ha a menü 18 euró alatti.

Ezek tehát az összes helynél előforduló rangsorolások, ikonok. A könyvben ABC sorrendben szerepelnek a települések, azon belül pedig az említésre méltó szállások, éttermek. Már a Michelinbe kerülni is dicsőség persze, de az igazi elismerést az egyéb rangok adják. Nem minden településnek sikerül felmutatnia legalább egy helyet, de az "üresek" is benne vannak a könyvben, alapinformációkkal. A helységekről a következő adatok szerpelhetnek a kalauzban:

 • Megye és körzetszám, irányítószám.
 • Referencia, hogy hányas számú Michelin térképen milyen koordináták alatt található a hely - nagyobbakat a könyv végén található térképeken is jelölnek, ezt természetesen itt a listában is feltüntetik.
 • Tengerszint feletti magasság, lakosok száma.
 • Melyik zöld Michelin könyben írnak a helyről.
 • Turisztikai információk: távolság és megközelítés nagy városokból, turista iroda címe, helyi nevezetességek, golfpályák, stb.
 • Közepes és nagyobb városokról külön listázott utcaneves várostérkép egyirányú utcákkal, postahivatalokkal, templomokkal, stb.
 • Látnivalók listája a zöld guide csillagai szerint csoportosítva.

Ezentúl minden egyes étterem vagy szálloda tartalmazza a fentieken kívül a hely nevét, címét, telefonszámát, nyitvatartását, emailcímét, koordinátáit a várostérképen, és egy két-három mondatos leírást is - ez utóbbi különösen mellbevágó egy szinte gasztronómiai telefonkönyvtől.

A könyv ezeken túl hat nyelven (francia, angol, olasz, német, spanyol, japán) ír a használatról, egyéb tudnivalókról, és a következő kiegészítőkkel teszi teljessé az élményt:

 • Országtérkép és régiótérképek a csillagos étteremmel rendelkező helyekről.
 • A háromcsillagos, kétcsillagos és egycsillagos éttermek listája, település szerint csoportosítva, plusz egy lista a "csillag-várományosok"ról, minden listában kiemelve azok, akik nemrég kerültek az itt szereplő magasabb osztályba, és azok is, akik érdemesek lehetnek továbblépésre.
 • Lista a bib gourmand és bib hotel helyekről, itt is külön kiemelve az újak.
 • Lista a "kényelmes" helyekről, házak illetve kés-villák száma és települések szerint csoportosítva.
 • Az egyes régiók bor- és egyéb gasztronómiai specialitásai.
 • Évjárat-kalauz 1995-től a különböző borvidékek szőlőterméséről, "melyik év hol mennyire volt jó".
 • Borjavaslat-táblázat a fogyasztott étel és a régió függvényében.
 • Párizs esetében ételkülönlegesség-alapján rendezett étteremajánló (csigától kezdve a tibeti konyháig), "mit hol érdemes enni".
 • Szintén Párizsnál külön listák a bisztrókról, brasserie-kről, teraszos éttermekről, késő este és vasárnap is nyitvatartó helyekről, bérelhető különtermes vendéglátókról, olcsó szállodákról és éttermekről.
 • Megye-térképek, a nagyobb városok környékének kiemelésével, az összes csillagos, házikós, hintaágyas, kés-villás, bib gourmand és bib hotel hely jelölésével.
 • Kilométertáblázat a főbb városok közötti távolság jelzésére.
 • Végül pár jegyzeteknek fenntartott lap - ez már akár iróniaként is értelmezhető.

Több, mint 5000 szálloda és 3600 étterem, 430 részletes várostérkép. Több, mint 2000 sűrűn szedett leheletvékony oldal. És mindegyikről lerí, hogy több, mint száz éve folyamatosan tökéletesítik.

Saját bevallásuk szerint legalább 18 havonta az összes értékelt helyet újra felkeresik, és közben folyamatosan figyelik az újakat, kimaradtakat - az idei kiadás 600 új címet tartalmaz.

Lehet, hogy nem a legjobb, de mindenképpen a legalaposabb, leginformációdúsabb francia útikalauz. Boldogan mosolyog a bennem lakó geek.

(Forrás: leginkább Wikipédia, meg persze maga a könyv)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Bártházi András, 2008. június 12. csütörtök, 19:52 (#)

Csak utaltál rá, miszerint mind az öt kontinensről vannak benne infók. Magyarországról milyen települések kerültek be?

2

Author Profile Page eszpee, 2008. június 12. csütörtök, 20:00 (#)

Köszönöm a kérdést. :)

Ez a kötet ugye csak Franciaországgal foglalkozik, de van Európai kötet is. Magyarországnak viszont nincs csillagos étterme, kb másfél tucat hely szerepel egyáltalán a könyvben. Bővebben itt: http://index.hu/kultur/eletmod/michelin339/

3

katmandu, 2008. június 12. csütörtök, 21:10 (#)

Még mindig nem egyértelmű (nekem), hogy akkor most Michelin-csillagot csak étterem kaphat, vagy kaphat ember (pl. séf) is?

Időnként idehaza körül szoktak lihegni "Michelin-csillagos sztárszakácsokat" (sic), némelyiket szerződtetik frissen megnyitott posh éttermekbe marketing device szerepkörbe. Akkor ők most tényleg csillagosok, katonák, vagy ez valami másféle csillag vagy öblös kamuzások történnek vagy mi?

Tisztázzuk végre a helyzetet, emberek :)

4

Author Profile Page eszpee, 2008. június 12. csütörtök, 21:21 (#)

Csak étterem kaphat csillagot, ha egy séfnél szerepel az, hogy michelin csillagos szakács, akkor nyilván az azt jelenti, hogy a vezetése alatt az étterem csillagos volt.

5

ern0, 2008. június 12. csütörtök, 22:14 (#)

Azt jól gondolom, ha pl. Amerikában valaki kitalálja, hogy átruccan egy kicsit Európába, ezt a könyvet kapja elő, azaz komoly üzleti előny benne szerepelni?

(Talán egy ereje teljében lévő Moldova lenne alkalmas arra, hogy megírja, milyen lenne a magyar verzió, csak pár sarokpont: Geszti Péter írna bele vicces előszót, meg persze az aktuális miniszter(elnök) egy komolyat, egy nagy hotellánc támogatná, a fele reklám lenne, a legjobb borok mindig ugyanabból a pincészetből kerülnének ki, csak MOL kutak lennének a térképen, és persze kettő lenne belőle, egy MTRT-s meg egy "EuroInfo 2000 Bt"-s.)

6

dincsi, 2008. június 12. csütörtök, 22:21 (#)

Hé ezt azonnal skenneld be :-D

7

Author Profile Page eszpee, 2008. június 12. csütörtök, 22:26 (#)

ern0, azt hiszem franciák utaznak legtöbbet belföldön, csak nem találok most adatot erre. A lényeg, hogy már csak az itthoniakat nézve is hatalmas forgalomnövekedés a jó szereplés a könyvben - a csillagokról nem is beszélve.

(Moldova lol, bár készült egy állítólag jó magyar próbálkozás, többé-kevésbbé ennek a mintájára, bár az csak éttermekkel és borokkal foglalkozik: http://buvosszakacs.blog.hu/2008/04/26/megjelent_az_etteremkalauz )

8

Orosz Péter, 2008. június 13. péntek, 15:32 (#)

Mennyire érdekes, hogy ezt az információt könyvben jelenítik meg.

Kicsit olyan, mint az Evo magazin végén a „The Knowledge” című rovat, ami úgy 15–20 oldalon az összes sport- és sportos autó összes érdekes adata, pici számokkal, sorvégi vidám, kétszavas értékelésekkel. Minden számban.

Annyival, de annyival egyszerűbb lenne mindkettőt egy adatbázisból publikálni iPhone-ra, így viszont: vagány.

9

Author Profile Page eszpee, 2008. június 13. péntek, 15:38 (#)

Péter, nem csak vagány, üzletileg egyelőre még kifizetődőbb is. :)

10

zsombor, 2008. június 13. péntek, 17:27 (#)

ern0, eszpee,
Moldovát konkrétan láttam a héten egyik reggel a tőle kicsit idegennek képzelt Centrál kávéházban. akkor nem értettem, de ezek szerint valószínűleg a feladatra melegít a piros sarokban...

11

a_petri, 2008. június 17. kedd, 21:26 (#)

#5:

ern0, emlékszel a "Kelly hősei" elejére, hogy mit mondott Bazi Joe, amikor a német hírszerzőtiszt nem tudott semmi érdemlegeset mondani arról, hogy milyen a nancy-i Hotel Majestic? (Mondjuk ők akkor más okból ruccantak át, de hogy mit kaptak elő egyből, az sokatmondó...)

eszpee: csak a poén kedvéért megnéznéd, hogy mit ír erről a hotelről (már ha még megvan, persze...) a 2008-as kiadás?

12

Author Profile Page eszpee, 2008. június 17. kedd, 22:05 (#)

Sajnos nincs Nancy-ben ilyen nevű hely listázva.

13

Penálen, 2008. június 17. kedd, 22:59 (#)

Akkor szar, kidobni :D

14

a_petri, 2008. június 22. vasárnap, 18:33 (#)

#13: nem biztos - egy filmbeli szállodának nem feltétlenül muszáj létezőnek lennie :-)

Az is lehet persze, hogy a Kelly-ék által tanulmányozott - 1944 előtti - kiadásban még benne volt. (Bár ha jól emlékszem, akkor azt olvasták benne, hogy "három csillag, kés és villa", és ez mintha nem lenne teljesen konzisztens a fenti értékelési sémával.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork