Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Füstös interjúk

Tekatana cikke a Művház rovatból, 2008. június 5. csütörtök, 11:58 | 3 hozzászólás

[Ez a cikk Tekatana vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

A felkérést olvasva első gondolatom az volt, hogy hohó, hogy repül az idő, és hogy ez az alkalom valami nagyobb lélegzetvételű posztot érdemel. Aztán lapítottam, mert hamar rájöttem, hogy - bár ötletem volna - erre most úgysem lesz időm. Ráadásul lapzárta előtt egy kiadós áramszünet lepett meg, ami igencsak kibillentett nyugalmamból. Ritka lehangoló látvány a reménytelenül sötétlő monitor.

Maradt a telefonálgatás, mint utolsó kapcsolat a civilizációhoz (közben többször azon kaptam magam, hogy a gép bekapcsológombja felé nyúlok). Az is eszembe jutott, hogy végül is noteszbe is jegyzetelhetnék. De egyrészt nincs noteszom, másrészt... Ez persze e különleges napon teljesen mellékszál, de tényleg kétségbeejtő tapasztalat, amikor nincs net a lakásban. Azt valahogy érezni lehet, egyszerűen benne van a levegőben. Vagyis a hiánya. Hasonlót akkor éreztem, mikor annak idején kikapcsolták nálam a tévét - mármint amikor még rendszeresen néztem, egy jó ideje hónapokkal később se venném észre.

Mike WallaceNemrég viszont újra tévéztem, mert belebotlottam ebbe a gyöngyszembe. Persze a neten és nem real time, ugyanis egy archívumról van szó a tv őskorából. Mike Wallace esti talkshow-ja az ötvenes évek végén indult, olyan nagy nevek fordultak meg nála, mint Dalí, Fromm, Huxley, Wright (és sok számomra ismeretlen híresség).

Korhű, minimál stúdióberendezés, sötét háttér és amolyan "beszélő fejes" interjúk. Wallace, korának tökös riportere - akit később a 60 Minutes hírműsor tett igazán ismertté - direkt kérdéseket szegez a meghívottaknak, néha provokál. Nekem gyakran felszínesnek tűnik, néha egyenesen ostobaságot kérdez, és nem mindig tudom meg, amire kíváncsi volnék. De az egész nem is ezért izgalmas, hanem az időutazás miatt, és mert olyan embereket láthatok beszélni "élőben", akiket csak műveikből ismertem, esetleg fotókról.

Külön Ervinnek ajánlom a korabeli reklámcsemegét, ami innen nézve erősen abszurd és egyedi ízt ad a műsornak. Egyből kiderül, hogy ez nem a sunyi product placement kora: a felvezetés mindjárt egy Philip Morris szpottal indul, miután a műsorvezető rágyújt, őszintén szemünkbe nézve méltatja a best natural smoke-ot ("new taste, new size, new crush-proof box, not too long, not too short, it's maaan size!") és ami még jobb, hogy ezután szinte végigpöfékeli a beszélgetést, néha az interjúalany rezzenéstelen arcába fújva a füstöt. Frank Lloyd Wright-ot még meg is kínálja (a legendás építésszel készített duplainterjú kimondottan tetszett, stílus, éles elme, kifinomult humorérzék). Elképzeltem milyen vicces volna manapság mondjuk Jay Lenoval vagy Fábryval ez a cigipromó...

Elismerés a Ransom Centernek, hogy elérhetővé tette (még ha nem is "engedte szabadon") ezt a gyűjteményt. Apró szépséghiba, hogy tekergetni a látszat ellenére nem nagyon lehet benne, pedig jól jönne, és persze nem letölthető.

Szóval, Boldog Szülinapot, Kispad!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. június 5. csütörtök, 14:19 (#)

A Dalis elég vicces, ahogy egyre kevésbbé leplezetten nézi hülyének a faszit. :D

2

Author Profile Page KoS, 2008. június 5. csütörtök, 17:52 (#)

Koszi Tekatana ezt a kis bemutatot! Orulok hogy lathattam egy interjut az egyik kedvenc festommel, Dalival.
Tetszett. :)

3

tekatana, 2008. június 5. csütörtök, 21:24 (#)

szívesen :)
én is egyből dalit néztem meg, gondolom sokan így vannak vele, de tényleg érdemes mazsolázni a többi között is. a klukluxklános arc mondjuk tök unalmas - egy szánalmas és végtelenül ostoba figura.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork