Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tízszer ennyi

Madbal cikke a Művház rovatból, 2008. június 3. kedd, 19:59 | 13 hozzászólás

080523-prince.jpg[Ez a cikk Madbal vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

Na és, a Prince meg tízszer ennyi lesz szombaton. Igaz, ötven felett is csuda jó előadók vannak, Tina Turner Beyoncét is rendesen kiosztotta a Grammyn nőiességből, Picasso nyolcvan felett is dugszizott, de az ötven az ötven, apósom és anyósom korosztálya. Prince is tuti, hogy néha hátfájással ébred.

Persze, fura, hogy hogyan lehetett, hogy Prince még nem ötven. A 89-es Batman lemeze óta van velem, még ha második sorban is, de ott van nálam, a permanens retro-future funkkal. Talán, ha pár éve tudatosult bennem, mennyire is Prince, amikor megrendeltem azt az öt kislemezt és feltettem a Kisst, a New Power Generationt, a Soft and Wet-et és mindegyikre egyenként toltam egy simisumit. Vagy amikor hajnalban megnéztem végig a Purple Rain klipjét.

Mondom, a Batmannel kezdődött, a Batdance-től frászt kaptam, de a Partyman. Aztán ott volt gimisen rögtön a fless, hogy a Chaka Khan és a Pointer Sisters lemezem dalairól is ő tehet, meg a TomJonest és SineadOConnort is ő írta, az MTV Greatest Hitsében mindig lement valami Prince klip, a Purple Rain néha egészben, azt akkor még nem kedveltem, az Alphabet Street előjött a Zenebutikos tudatalattiból, meg a Magyar Televízió MTVpluszban állandóan lenyomott IWISHUheaven és akkor kijött a Diamonds and Pearls, krómos kazettára véve, az ordítós get off, a cream, az egészet kívülről tudtam, és pont ráfért az REM Out Of Time másik oldalára. Innentől követtem és visszafele is bányásztam az életművet.

Prince-t csodáltam, hogy hogyan bír ennyire pasi maradni a kiskosztümök ellenére, és persze minden jó nőt megkapott, ugye, ott a Cream videója, amit rongyosra néztünk 92-ben, azzal a két szipiszupi táncosnővel. Csúcspont a 95-ös balhéig, amikor posztszimbólumként eltűnt a primer vonalból, innentől figyelni kellett rá, a nagyon B class klipekkel kísért late90'st, majd a keményen újrapozícionáló Musicologyt.

Jó, nem mondom, nem hallgattam egyetlen prince lemezt sem annyit, mint a Thrillert, Jackson a két lemezével annyit tett le, (amiből még rombolt is sokat) amivel Prince életműve csak versenyezni tud, lekörözni talán, pedig Prince új lemezére legrosszabb esetben is mindig csak két évet kell várni. Harminc év alatt 24 stúdiólemez. Mindig van közöttük meglepetés, most éppen a szokásosnál gitárosabb a tavalyi filléres korongja, kincsesbánya. Ha valaha még játszik, meg kell néznem, mint 98-ban James Brownt, nem bénázhatom el, mint azt a tavalyi 21 koncertet az O2-ben, amit kihagytam.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Penálen, 2008. június 3. kedd, 20:13 (#)

"Prince-t csodáltam, hogy hogyan bír ennyire pasi maradni a kiskosztümök ellenére"

Mondjuk, sehogy? :)

2

katmandu, 2008. június 3. kedd, 20:17 (#)

Ööö, az a "dugszizott" az miaz?
(doogsie? dougsy? wtf?)

3

wice, 2008. június 3. kedd, 20:56 (#)

dugszizott = megkurta
simisumi = faszveres

4

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 20:57 (#)

Na végre, madbal!

Prince egy zeneisten, és mindaddig turbulencia mutatkozott az Erőben, amíg ezt föl nem ismerted. De már nem.

Welcome to the club.

5

Author Profile Page eszpee, 2008. június 3. kedd, 21:20 (#)

Madbal az semmi, de én is kezdem felismerni. Félelmetes!

6

Author Profile Page ervin, 2008. június 3. kedd, 21:51 (#)

Ja, kifelejtettem: csak utólag jöttem rá, hogy semmi mást nem kellett volna tennem, minthogy meghallgatom Prince legelső lemezének legelső számát (For you / For you (1978)). Abban az egy percben már ott van minden, pedig se funky, se popzene nincs benne, de még hangszer se nagyon.

Jó, elismerem, lehet, hogy a kóruszenét célszerű szeretni hozzá. :)

7

Author Profile Page PAStheLoD, 2008. június 3. kedd, 22:31 (#)

"Tina Turner Beyoncét is rendesen kiosztotta a Grammyn nőiességből,.. " Mármint? Megnéztem a linkelt videót, de valahogy csak fentmaradt a tantusz :)

8

katmandu, 2008. június 3. kedd, 23:18 (#)

#3/wice:
off (explicit lyrics ahead):
Á kösz. Még ha dugsizott lett volna, s-sel (a gügyögős cüccögést mindig is a plázapicsák stílusának tartottam). A simisumi viccesen hangzik. Persze ettől még a másikkal együtt álszemérmes, hiszen ha már elég fontos a kúrás, pláne a faszverés ahhoz, hogy az illető megossza másokkal, akkor írja ki bátran, ne becézze, mint valami szende szűzkurva :)

9

Author Profile Page ervin, 2008. június 4. szerda, 07:39 (#)

katmandu (8), te most azt kompenzálod, hogy nem tudtad, és rákérdeztél. :)

10

wice, 2008. június 4. szerda, 08:51 (#)

SPOILER: amikor madbal azt irja, h "feltettem a Kisst, a New Power Generationt, a Soft and Wet-et és mindegyikre egyenként toltam egy simisumit", egyebkent valszleg arra gondol, h tancikalt ra, csak viccbol irtam, h a simisumi faszverest jelent.

11

wice, 2008. június 4. szerda, 08:55 (#)

a "dugszizni" kifejezest a magyar alternativ/fuves/kerekparos alertelmiseg koreben superman (erdelyi zsolt) terjesztette el kb 5-6 eve, a tilos radio "ez a jövő, egyétek" c musoraban.

12

katmandu, 2008. június 4. szerda, 10:22 (#)

#9/ervin:
off:
Így is lehet mondani, hja, így jár az, aki nem forog füves alter bicajos közösségekben, és még tilost se hallgat eleget :) ezért kész nyereség a Kispadra járni, mindig tanul az ember (tx, wice), de azért asszem ezeket a szavakat mégse építem be a saját készletembe, már csak azért sem, mert a dugszizás részint pöszén hangzik, részint meg olyan, mintha a dugásból lenne kicifrázva, ami (számomra) kb. olyan [degradáló_jelző], mint amikor a "franc" helyett mond valaki franciskát vagy franciát.

De Prince ettől még állat. Igaz, nekem csak a régebbi munkái villannak fel, az obligát Partyman mellett pl. amikor a bőrsapkájáról gyöngyfüggöny lógott az arca elé, és aranyszínű pisztolymikrofonnal enyelgett.

Na meg Lori Werner és Robia LaMorte :)


13

madbal, 2008. június 5. csütörtök, 21:52 (#)

Wice az én Szerbantalom és Madocsailászlóm egyben.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork