Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fringe - pilot

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. július 6. vasárnap, 01:34 | 11 hozzászólás

JJ Abramsnak a jelek szerint nem elég, hogy a Lostban évek óta büntetlenül hülyítheti a nézőket a fekete füsttel és a többi soha meg nem magyarázandó parajelenséggel. Új kreálmánya, a Fringe, a Fox jóvoltából szintén megvalósul, és úgy tűnik, hogy itt már az elején sem fognak a látszatra ügyelni. A pilotban van beszélgetés kómában fekvő emberrel alsóneműben és vezetékes agyi LAN-on keresztül, van halott ember kihallgatása és van extragagyi számítógépes érzékeltetése értelmetlen, de ezoterikus kísérleteknek. Persze mit vártam.

Értékelés (0-7): 2. Ha ilyen lesz a többi rész is, és valószínűleg ilyen lesz, akkor csak a kanálhajlítás, a telekinézis és más népmesék rajongóinak tudom ajánlani a sorozatot.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Author Profile Page PAStheLoD, 2008. július 6. vasárnap, 02:44 (#)

A Lostban tényleg néha több, mint zavaró a fizikailag lehetetlennek tűnő "misztikum", de főleg azért, mert lényeges cselekménybeli történéseket "oldanak" meg velük, és mindet magyarázat nélkül hagyják. :/

Ez a Fringe lehetne akár egy jó scifi sorozat is (Total Recall? StarGate? Earth: Final Conflict?) azok alapján, amiket írtál, de az a 2-es értékelés eléggé elszonytolító.

Habár, tény, hogy vannak gagyi "fantasztikumok" (mint a köd a Lostban), amikkel agyon lehet csapni még a legjobb scifiket is.

2

katmandu, 2008. július 6. vasárnap, 08:09 (#)

A Losttal sehogy se tudtam megbarátkozni. Lezuhan egy gép, túlélők, rejtélyes sziget, eddig ez oké, de könyörgöm, hát hogy lehetett ebből végtelen sorozatot csinálni?

Két hétig húznák a valóságban, azalatt
- megeszik egymást
- megeszik őket a helybeliek
- megeszik őket az évmilliók óta ott dekkolók Cthulhuk
- megmenti őket egy arra járó hajó/repülőgép/agg karatemester
- megbarátkoznak a környezettel, letelepszenek és belterjes közösséget alapítanak.
De évadokon keresztül húzni? Ugyanmár.

Ha egy idegen bolygón történik mindez, űrhajósokkal, űrbányászokkal, űrbúvárokkal, akkor még oké, ott elférne a több generációra kiterjedő felfedezés és birkózás az ismeretlennel.
De egy szigeten? Hát mekkora az a sziget, Ausztrália méretű? Ugyanmár.

Az ostoba részletek már csak habok a tortán.

Fringe:
ervin beharangozója alapján ezt se az értelmes embereknek találták ki, de igazából nem szabad csodálkoznunk. Nézzétek meg, hányféle CSI klón megy folyamatosan és mindegyik ugyanarra a hazugságra épül (nem létező jelentőséget és nyomozói hatáskört hazudnak a bűnügyi technikusoknak). Amikor technikai klisékből barkácsolnak Patyomkin-hátteret sorozatokhoz, abból még sose sült ki semmi jó.

A fő probléma talán mégsem ezeknek a sorozatoknak butaságaival van, hanem azzal, hogy éveken át használják az egyébként 1-2 filmre elegendő muníciót. Ez devalválja az ötletet, pontosabban felszínre hozza és leleplezi a hiányosságokat.

off:
Mókusok elé stb., de szerintem a sorozatok legyenek egymással csak lazán (vagy sehogysem) összefüggő epizódok, a téma pedig legyen sitcom, blődli, gunyoros társadalomkarikatúra. Bármikor, bárhol leülhess elé, röhöghess egy jót, befalhasd a vacsorádat és kész. A címeket ismeritek. (A nőket célzó érzelmi-romantikus cukormázas-könnyes borzalmakat nem tudom ide illeszteni, önmagát parodizáló külön műfaj.)


3

winnie, 2008. július 6. vasárnap, 16:03 (#)

"Két hétig húznák a valóságban, azalatt"
"De évadokon keresztül húzni? Ugyanmár."

ez a kettő hogy fér meg egymás mellett? szerintem alapvető tévedésben vagy. egy sorozatévad nem egy évet fed le. a lost esetében pár hét telt el az 1. rész és a 4. évad zárórésze között. nem két hét, hanem egy kicsivel több kellett a kijutáshoz, ennyi.

"A fő probléma talán mégsem ezeknek a sorozatoknak butaságaival van, hanem azzal, hogy éveken át használják az egyébként 1-2 filmre elegendő muníciót."

viszont ez?:) mosolyra ingerlő, hiszen vagy ennyire nézed a sorozatokat minden rosszallásod ellenére, vagy nem nézed és elképzelted magadnak ezt az elméletet. 1-2 filmre elegendő muníció? sok sorozat sokkal több filmre elegendővel rendelkezik és még sehol a vége.

a filmekkel való összevetést amúgy sem értem, hiszen más a célja a két műfajnak. az egyik egy instans, egyestés, zsákbamacska (vagy jó, vagy rossz, de általában rossz hollywoodot ismerve) szórakozást nyújt, míg a másik egy sokestés, heti fix jó szórakozást (nem zsákbamacska, hiszen a sorozat, amit néz az ember csak jó lehet. nyilván olyan mazochista nincs, aki azt nézi, ami nem tetszik neki az 1. résztől.)

nem tisztem védeni a sorozatokat, de az efféle elmélet inkább arra utal, hogy elmélkedő nem igazán találkozott olyan sorozattal, ami megmutatta volna neki. (értsd: az elmélkedő rosszul választ:)

"szerintem a sorozatok legyenek egymással csak lazán (vagy sehogysem) összefüggő epizódok"

ugye nem baj, ha azért akad pár, ami továbblép a komzumidiótákat kiszolgáló szinten?:)

4

winnie, 2008. július 6. vasárnap, 16:06 (#)

ja, ervin. jj nem hülyít, hiszen az 1. évad óta nem nagyon tesz hozzá a losthoz és egy scifiben nem hiszem, hogy nagyon kell magyarázkodni:)

5

Author Profile Page ervin, 2008. július 6. vasárnap, 17:35 (#)

winnie,

"egy scifiben nem hiszem, hogy nagyon kell magyarázkodni"

azt te sci-finek hívod, miben mindenféle hülyeség történik, és mindig az az indok, hogy elvégre ez egy sci-fi, tehát minden megtörténhet benne?

ha igen, nem ugyanúgy gondolkodunk.

6

katmandu, 2008. július 6. vasárnap, 17:35 (#)

winnie:
Természetesen lehet konzumidiótázni is másokat, ehhez jogod van. Én csak leírtam, miket gondolok az egyes sorozattípusokról.

A Lost számomra rettenetesen unalmasnak bizonyult, éppenséggel ezer filmben is feldolgozták, elpufogtatták már azokat a klisekéet, amelyeket a Lost összegyűrt és rétestésztává nyújtott, egyéb indokaimat lásd fent, pont. Ettől még másnak tetszhet.
Ellenben jól szórakoztam (istenem, olykor az ember olcsón szórakozni is szeret) a King of Queens, a Jóbarátok és más efféle sorozatokon. Ezen kívül sok más, akár igényesebbnek nevezhető dolgot is "fogyasztok", de hát ezek a konzumidiótának való minősítésbe nem játszanak bele. Blölölleeeeee, idiots consume their own.

Mellékszál-ellenpélda: Róma. Igényesen felépített, értelmes sorozat volt, elejével és végével. Nem is terjedt ki évad-hegyekre.

A bárgyúságok vonatkozásában pedig mindegy, hogy sorozat vagy mozifilm. Sorozatot azért éri meg jobban csinálni, mert rendszerint alacsonyabb költségből kihozhatók, tetszőleges ideig folytathatók, jól pozicionálhatók, nézettségük és ezáltal hasznuk is tervezhető. Amikor kifullad, akkor pakk, elvarrják a szálakat és jön egy másik. A hitványabbaknál még a történet szálai is aszerint alakulnak, hogy épp melyik színész mikor ér rá vagy mikor rúgják/írják ki.

Szomorú, hogy ilyen struktúrák közepette legfeljebb annak lehet örülni, hogy valamelyik sorozat a szokásosnál kevesebb ökörséget önt a néző elé.

A fentiek tükrében talán jobban értelmezhető az a véleményem, hogy AKKOR MÁR inkább legyen blődli, sitcom, amitől nem vár sokat az ember, de amit vár, azt megkapja.

Remélem, segítettem az értelmezésben :)

7

Benny Lava, 2008. július 6. vasárnap, 20:32 (#)

Hát, igen, aki, mondjuk, olvasott egy-két A. C. Clarke-művet (de, persze, lejhetett volna itt még helyette jópár név), az azért meggondolja, mit hív sci-finek...

8

katmandu, 2008. július 6. vasárnap, 21:48 (#)

(Penálen ezek szerint tényleg komolyan gondolta a névcserét. Ki hitte volna. Na mindegy.)

Benny Lova, a scifi is egy olyan definiálhatatlan és/vagy végtelen méretű kalap, ami alá sok minden befér. Kurrens SF sorozatból jelenleg csak a Stargate (ejtsd sztárgót) villan be folyton, ami nekem megintcsak nem jött be szegény.

Ehhez a témához (off) jó kiindulást jelenthet a 31. Galaktikában anno lehozott, "A képzelet birodalmai" c. remek kis írás, Georgij Gurevicstől.


9

wice, 2008. július 7. hétfő, 18:22 (#)

szerintem meg a lost kurvajo. es kb eddig erdemes vitatkozni rola, izles dolga. en pl imadom benne az ujabb es ujabb wtf dolgokat, mint pl a fekete fust, jacob, meg mittomen, durva spoiler nelkul most hirtelen nemtok mast mondani, mas meg ki nem allhatja, mert "nem realis", v ilyenek. hat, ize.

10

rof, 2008. július 7. hétfő, 20:50 (#)

Rengeteg sorozat van, van akinek ez tetszik, van akinek az. Errõl heves vitát folytatni nemigen érdemes, amint azt itt a Dexter kommentjei során kialakult Vitéz Lászlót is megszégyenítõ zoknibábozás jól illusztrált.

A Lost szintén elég élesen megosztja a közvéleményt, van aki szerint a a legjobb, legkreatívabb sorozat, van aki szerint gagyi szar. Az elõbbi csapat úgyis nyálcsorgatva fog várni minen újabb epizódot, az utóbbiakat meg nemigen értem miért zavarja ez, vagy miért próbálják a többieket a saját álláspontjukról gyõzködni. (Mondjuk azt se, hogy milyen alapon. Ki az akinek nincs jobb dolga, mint 4 évadon keresztül általa gagyinak ítélt epizódokat nézni. Ha meg nem nézi, honnan tudná, hogy mit és hogyan magyaráztak meg eddig - pláne, hogy mit és hogyan fognak meg magyarázni, vagy nem-magyarázni az elkövetkezõ 2 évadban.)

Arra panaszkodni, hogy zavaróak a fizikailag lehetetlennek tûnõ motívumok egy olyan sorozatban, amely arra alapul, hogy egy repülõgép kettétörik, lezuhan és mind a két felében több mint tucatnyi túlélõ van, pedig nekem kicsit nevetségesnek tûnik. A legtöbb sci-fi egyébként pont arról szól, hogy fizikailag megmagyarázhatatlan, vagy lehetetlen dolgok (pl. idõutazás) történnek, és ezt azután kisebb-nagyobb csúsztatásokkal ezeket lehetségesnek állítják be.

Amúgy, hogy ne csak off legyek, errõl a Fringe-rõl még sose hallottam, de ervin beharangozója (nem az osztályzata) felkeltette az érdeklõdésemet, és utánanézek.

11

Benny Lava, 2008. július 7. hétfő, 22:07 (#)

"A legtöbb sci-fi egyébként pont arról szól, hogy fizikailag megmagyarázhatatlan, vagy lehetetlen dolgok (pl. idõutazás) történnek, és ezt azután kisebb-nagyobb csúsztatásokkal ezeket lehetségesnek állítják be."

Na, pont ezért említettem A. C. Clarke-ot. Nála azért nem találsz ilyeneket - aztán mégis remekeket ír (persze: sztem :)

Amúgy abszolút egyetértek azzal, amit írsz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork