Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Wall-E

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. július 24. csütörtök, 09:59 | 19 hozzászólás

Wall-E

Ugyan a film csak ma nyit a mozikban, viszont valami rejtélyes kapcsolaton keresztül meghívást kaptunk egy tegnapi ingyenvetítésre, amit nem egészen értek még most sem, mindenesetre elmentünk, és kiderült, hogy nem átverés.

A film gyönyörű negyedórával indul, amelyben hálát adhatunk a modern technológiának, amiért ilyen technikai megoldásokat tesz lehetővé az animációs iparágban. Elképesztő, tényleg.

Innen aztán kényelmes, egyenes, nem túl meredek lejtő vezet a semmitmondó, politikailag korrekt, túl hosszúra nyújtott, bármiféle eseménytől és a legkisebb problémától is visszariadó középszerűségig. Enyhén ironikus, hogy pont a Walt Disney figyelmeztet bennünket a fogyasztói társadalom veszélyeire, viszont cserébe legalább megnyugtatják a kövér amerikaiakat, hogy ők is lehetnek pozitív hősök.

Értékelés (0-7): 3. A végeredményt a pixaros kreatívok szokás szerint zseniális sziporkái sem mentik meg. Sajnos. Ha már rajzfilm, akkor inkább menjetek a Kung Fu Pandára - tényleg, írnom kéne arról is.

(Kép eredetije: Disney)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

bodzasfanta, 2008. július 24. csütörtök, 10:52 (#)

Végre egy értelmes kritika. Ez a film nekem se nagyon tetszett. Egyszerűen nem értem azt a hype-ot ami körül veszi az egészet...

2

Bártházi András, 2008. július 24. csütörtök, 10:55 (#)

Ti is az Arénában voltatok este 8-kor? Szkenneltem a népet, de nem láttam senki ismerőst (mondjuk nem találkoztunk még, csoda lett volna ha felismerlek). :) Azt (egyelőre) én se tudom, hogy ki és miért hívott meg - tényleg rejtélyes.

Ami a filmet illeti, bennem is előjött a "na, ebből is hollywoodi film lett" fíling, és ezt sajnos nem nyomta el a vége felé semmi, bár azért nem éreztem szerencsére semmi szirupos lezárást sem. A grafika hihetetlenül jó, és az is, hogy ennek ellenére nem ezen volt a hangsúly. A valódi (színészes, Földes) bevágások is nagyon jól illeszkedtek bele.

3

wice, 2008. július 24. csütörtök, 11:47 (#)

ervin: meglehetosen kisebbsegben vagy ezzel a velemennyel, mind a kozonseg (lasd: imdb), mind a kritikusok (lasd: rotten tomatoes) koreben, nem mintha barmi gond lenne ezzel, v azt jelentene, h a magad szempontjabol nem lehet igazad, csak az olvasok kedveert mondom, nehogy elhamarkodottan arra a kovetkeztetesre jussanak, h nem erdemes megnezni a filmet, mert "a kispadon megirtak, h rossz".

4

bodzasfanta, 2008. július 24. csütörtök, 12:19 (#)

@wice A Plastikon pont ez játszódik le,mert Józsi leírta,hogy jó és mivel ő a trendsetter ezért minden olvasója és hívője rohant a moziba. Az,hogy ervin ilyennek látta a filmet,ez van. El kell fogadni. Mondom,nekem se tetszett. A grafika szep,de ennyi. Semmi extra.

5

wice, 2008. július 24. csütörtök, 12:24 (#)

bodzasfanta: es? mondom, nincs ezzel semmi gond, csak remelem, nem egy db velemeny alapjan fogjak eldonteni a kispad-olvasok, h megnezik-e v sem.

6

Author Profile Page ervin, 2008. július 24. csütörtök, 12:40 (#)

András, igen. Lehet, hogy a bloggereket célozták? :)

7

Author Profile Page ervin, 2008. július 24. csütörtök, 12:44 (#)

wice, sőt: én még egy kifejezetten "ellenstratégiát" is vihetőnek érzek - "na, ha ez lehúzta, akkor tuti jó a film, megyek, megnézem". :)

van legalább két ismerősöm, akiknél - zenében - fel is merném ezt vállalni.

8

wice, 2008. július 24. csütörtök, 12:45 (#)

bodzasfanta: mellesleg nem attol lesz "ertelmes" egy kritika, h a benne megfogalmazott velemeny egyezik a tieddel. erdemes megnezni pl az imdb wall-e forumat, a topikok ketharmada arrol szol, h "OMG, hogy lehet ez a szar film negyedik (otodik, hetedik, huszonkettedik) a top250-ben???? az emberek nem tudnak ertelmesen pontozni!!!111!!!tizenegy!", merthogy szegenyek azt hiszik, h muszaj mindenkinek egyetertenie veluk egy dolog szubjektiv megiteleseben, mert aki nem ert veluk egyet, az hulye.

egy kritika lehet ugy is "ertelmes", h nem egyezik a te velemenyeddel, es lehet ugy is "ertelmetlen", ha egyezik. ha vki azt irna pl a blade runnerrol, h "kurvajo a film, hanszolo lovoldozi a droidokat, nagyon durva", akkor hiaba imadom a filmet, es hiaba egyezik ebben a velemenyunk az idezet elkovetojevel, ez a "kritika" maga attol meg totalis ostobasag.

mellesleg ervin kritikaja nem tobb az o szemelyes, szubjektiv velemenyenek kifejtesenel. idezek: "semmitmondó, politikailag korrekt, túl hosszúra nyújtott, bármiféle eseménytől és a legkisebb problémától is visszariadó középszerűség". ebbol semmi mas nem derul ki, mint az, h _neki_ nem mondott semmit a film, _o_ nem szereti a politikai korrektseget, es ezt vhogy sikerult belelatnia a filmbe, _az o szamara_ tul vontatott es kozepszeru. semmi indoklas, semmi pelda, nem derul ki, mitol "politikailag korrekt" a film, ill h ha igen, mi ezzel a baj. egyszeruen szubjektiv jelzok halmaza, megfejelve az "ironikus, hogy pont az XY nagyvallalat figyelmeztet bennünket a fogyasztói társadalom veszélyeire" szoveg egyik valtozataval, ami a kozhelyessegen tul meg egy szokasos fals erv, konkretan a "Tu quoque" (http://en.wikipedia.org/wiki/Tu_quoque). ez a cikk nem kritika, hanem szubjektiv fanyalgas.

9

bodzasfanta, 2008. július 24. csütörtök, 12:49 (#)

10

Author Profile Page ervin, 2008. július 24. csütörtök, 12:52 (#)

wice,

"mellesleg ervin kritikaja nem tobb az o szemelyes, szubjektiv velemenyenek kifejtesenel."

így van.

11

Benny Lava, 2008. július 24. csütörtök, 13:12 (#)

Wice,

érdekes, mégis te reagáltál a leghevesebben :)

12

wice, 2008. július 24. csütörtök, 13:46 (#)

Benny Lava: igen, kicsit tulmagyaraztam.

13

rof, 2008. július 24. csütörtök, 15:43 (#)

Szerintem a Pixar hozta a tõle várt formát.

Egy Pixar filmre nem azért ül be az ember, hogy mélyenszántó gondolatokkal teli drámát lásson, hanem, hogy szájtátva nézze, hogy hol tart a számítógépes animáció. Ezt meg is kapjuk, és biztos sokan vannak akiket még el is szórakoztat a film. A 12 év alatti Disney célközönséget biztosan.

14

tmnk, 2008. július 24. csütörtök, 16:15 (#)

Ráadásul elég buta hype veszi körül az "E.T.-ihlette robothőst" (pesti est, jó, OK arra is hasonlíthat), szóval azért legalább minden tizedik marketingcikkben megemlíthetnék már a szempillájával pillangóként verdeső Johhny Five-ot is, ha már ennyire nyomatják és ennyit írnak róla.
De amúgy még nem láttam, csak szemet szúrt a dolog (amikor hetekkel ezelőtt reklámozták figurákkal a moziban, akkor azt hittem, hogy egy újabb Rövidzárlat-filmet harangoznak befelé :) )

15

tmnk, 2008. július 24. csütörtök, 16:16 (#)

(én meg megtanulhatnék írni, szóval Johnny Five, bocs)

16

starscream, 2008. július 24. csütörtök, 21:43 (#)

Akinek a film második fele nem jön be az már túlságosan felnőtt. A kis takarító robot Mo vagy a hibásan működő robotok meg ahogy walle ott bénázik. Ugyanolyan varázsa van mint a film elejének. Nyilván bele lehetne kötni egy robot miért hunyorog a szélben vagy takarja az "arca" elé a kezét ahogy EVE tette még a földön a mellesleg dícsért első felében a filmnek. Aki ezeket nézi az már régen rossz. Ennek a filmnek nem ez a lényege. Nagy jelenet pont a végén van a szeméttárolóban a hajón. Ha csak a grafikát meg a látványt nézzük és a többit leszarjuk akkor bele lehet kötni mindenbe. A kritizálók bizonyára annak is utána jártak, hogy az emberek nem azért ilyen egyszerűek a robotokhoz képest mert lusták voltak megrajzolni hanem direkt így ábrázolják a jövő embereit akik élete már a robotoktól függ. Ezekkel mind érzékeltetni akartak valamit. Aki ezeket nem fogja az az egész filmet nem érti meg és akkor csinál olyat, hogy lepontozza. Az imdb-s magas pontszám itt nem hype. Ez a film megérdemli ezt a helyezést. A pandát magasról veri azt a filmet a szinkronszínészek mentették meg számomra. Na persze nem a magyar szinkronhangok mert az nevetséges lett.

17

gargoyle, 2008. július 24. csütörtök, 22:12 (#)

es azt se felejtsuk el hogy a filmnek apu mellett a kis jancsikat is szorakoztatnia kellett, szoval a cselekmeny nem lehet heideggeri melysegekkel teli.

18

human, 2008. július 28. hétfő, 19:48 (#)

azt akartam beírni amit wice, hogy miért pont ez "végre egy értelmes kritika", csak mert egyezik a te véleményeddel? De látom Wice megénekelte hosszabban

19

deKata, 2008. július 29. kedd, 12:18 (#)

pénteken láttam, de ma már nem tudnék kritikát írni róla, mert egyszerűen nem emlékszem a filmre részleteiben, csupán egy homályos feelingem van, hogy nem kötött le (a macintosh start-up sound határozottan megvan belőle, hogy moziban is utálatos hang, nemcsak IRL)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork