Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fényesebb a bőrnél a vas: Iron Man agyonveri Batmant

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. augusztus 12. kedd, 06:24 | 27 hozzászólás

Fél Batman

Hát a részemről ez elég egyértelmű. De persze nem akarom teljesen temetni a denevérembert se, hiszen vannak előnyei: például lehetővé tette, hogy utólag pótoljam a vasemberről való megemlékezést.

Nem vagyok biztos abban, hogy az Iron Man minden tekintetben jobb film lenne, mint a legújabb Batman-epizód, de az tuti, hogy sokkal jobban és szerencsésebben eltalálta azt a célt, amit én az efféle karikatúra-származékok elé - eddig a pillanatig öntudatlanul - kitűztem. Azaz, nem veszi komolyan magát, nem próbálja drámai mű benyomását kelteni, hanem csak úgy van, tele jó trükkökkel meg akciójelenetekkel, könnyedén, erőfeszítés nélkül szórakoztat, pont úgy, mint a kezemben lévő pattogatott kukorica és kóla.

A vasember teljesíti ezeket az általános elvárásokat, az pedig külön érdeme, hogy az egyik kedvenc színészemet kérték fel a címszerepre. Robert Downey Jr. egy meglehetősen szemét karaktert tesz kedvelhetővé, jó dumákat írtak neki, kellemesen ellensúlyozták Gwyneth Paltrow merev angol titkárnőjével, az ínyenc gyűjtők számára pedig ott van a kopaszra nyírt Jeff Bridges, kánaán!

Felhőtlen szórakozás, tényleg, még azt is simán hajlandó voltam megbocsátani nekik, hogy a közép-afganisztáni barlangokban garázdálkodó, primitív terroristák egyszer csak minden átmenet nélkül magyarul szólaltak meg, ami nemcsak úgy általában baromság, de még a filmben kicsivel korábban előadott pszeudo-lingvisztikai fejtegetésből sem következett. Csak a vak nem látja, hogy mennyire következetes folytatása ez annak a Hollywood-szintű magyarellenes összeesküvésnek, amelyet éber magyarvédő polgártársaink sajnos nem ostoroznak elég következetesen, pedig Lugosi Bélától kezdve Kayser Sözé martalócain át ível, és egyetlen célja, hogy a magyar nyelvet mindig a Gonosszal azonosítsa.

A Batmanben viszont már az első félórában hiányoltam egy ekkora butaságot. Vagy valami mást, mindegy: bármit, amitől megszűnt volna a görcsös komolykodás, felszabadult volna az egész, és a szereplők ruházatából kipottyanhatott volna végre a bent felejtett vállfa. De nem volt szerencsém, pedig a filmből akkor még sok további félóra volt hátra. Olyan volt az egész, mint a speciális mozimenü kólájához adott Batman-figura: csak félig sikerült.

Heath Ledger és Michael Caine, Joker és a komornyik megformálója, cipelték a hátukon a terheket, igaz, ők ketten zseniálisak voltak, gyorsan ki is veszem őket a fenti kritika hatálya alól. A címszereplő, Christian Bale viszont alatta marad, ahogy szokásos önmagának is. Kedvelt színészem ő, de ennek a filmnek a kapcsán két dologra fogok emlékezni tőle: egyfelől arra a nevetséges, géppel még tovább mélyített műhangra, amit Batmanként vezet elő (apróság, de a denevérálarc nem is takarja el a száját, tehát miért ne beszélhetne ugyanúgy, mint civilben); másfelől arra, hogy a karakterének folyamatos, muszáj-herkulesi szenvelgése újra eszembe juttatta az utoljára általános iskolás koromban használt "picsog" igét, amelyet pont ennek a viselkedésformának a leírására alkalmaztunk akkoriban.

Christopher Nolant, a rendezőt, nagyon szeretem (otnemeM, anyone?), és a Batman előző része is tetszett, amit szintén ő jegyzett, így aztán kétszeresen is sajnálom, hogy ezúttal nem sikerült a kedvemre tennie. Őt azonban ez a körülmény valószínűleg kevéssé nyugtalanítja, és a brutális bevételi statisztikákat figyelve úgy tűnik, hogy a világ többsége is vele érez.

Értékelés (0-7): Iron Man 6, Batman 3.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (27)

1

tüske, 2008. augusztus 12. kedd, 12:20 (#)

:-)
Szerintem ez a "legyen kikacsintós, ne vegye már túl komolyan magát" tévképzet tuti valami régi beidegződés lehet, talán a korai, tényleg karikatúra-származék Batman-földolgozások öröksége.

IronMan-nek ez a lényege, de Batman ne kacsintgasson, hanem gyötrődjön, aztán mégis vegye föl a maszkot, és mentse meg Gotham-et. Komolyan.

2

tüske, 2008. augusztus 12. kedd, 12:29 (#)

Ja és: valóban, az első részben volt egy jelenet, a vége felé, amikor Batman egy ház tetején beszél Rachel-lel, aztán nekifeszül a levegőnek, és végigsiklik a házak fölött, miközben beindul a zene - ha ezt ma megnézem, akkor is megvan a katarzis, itt éreztem, hogy a Sötét lovag visszatért a moziváaszonra.

A mostani filmben nem volt ilyen jelenet, csak szimpla áll-leesések időnként.

3

tallian.miklos, 2008. augusztus 12. kedd, 12:58 (#)

Szerintem ez nem tévképzet, egy denevéremberként rohangáló elmebetegről szóló filmben a kikacsintás a minimum. :) De szerintem a pocakos Batman az adekvát, a cápaellenes sprével.

Meg egyáltalán, egy képregénytől azt várom, hogy legyen napi 3 kockás stripe, ami vicces, reggeli után. Mondhatni, ami nem ilyen, az még eddig egyik se tetszett, mondhatni, kifejezetten földhözcsapási ingerem támadt tőlük. A belőlük készült filmekre ugyanez áll. Nem a Batman meg a Sin City a jó képregényfilm, hanem az Astérix. :)

4

Boca, 2008. augusztus 12. kedd, 14:56 (#)

Azért az Iron Man egy igencsak B-kategóriás gagyi imho. Milyen lehet akkor az új Batman, úristen...

5

gargoyle, 2008. augusztus 12. kedd, 15:54 (#)

speciel az iron man szep volt es latvanyos, egesz jol eltalalt karakterekkel, de a sztori az iszonyatosan balfek es osszecsapott fercmure sikerult. erthetetlen hogy birhattak igy elrontani meg produceri segitseggel is. ehhez kepest az uj batman nagysagrendekkel jobb film, cselekmenyben nem lehet osszehasonlitani, es karakterekben, szinjatszasban is erosebb. sajnalom hogy punkt ervinnek nem tetszett, de ugy velem az hogy tetszoleges helyen kb 50:1 a pozitiv-negativ hozzaszolasok aranya az kelloen jellemzi a film minoseget. es nem, most nem gyozike meg mmilliolegy effektus van, az emberek nagy tobbsege tenyleg leesett allal nezi vegig a filmet, azok is akik szajmozgas nelkul tudnak olvasni.

tallian.miklos pedig olvashatna 1962 utani kepregenyeket is .) de neki gondolom a beatzene is csak a villanygitar meg a szex, nem rendes dolog az, bezzeg wagner... (:

6

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 12. kedd, 16:29 (#)

"azok is akik szajmozgas nelkul tudnak olvasni" - LOL

7

Author Profile Page NagyGa1, 2008. augusztus 12. kedd, 17:52 (#)

Nekem az eleje elment, de az utolsó húsz percen konkrétan elaludtam.

És ez nem sokszor szokott velem előfordulni.

8

tallian.miklos, 2008. augusztus 12. kedd, 18:34 (#)

Gargoyle, az 1962 utániakból is csak a vicces képregények jönnek be. :) És eltaláltad, nem szeretem a beatzenét sem. Bezzeg a Kraftwerk, ők mondjuk tudnak érdekes dolgokról beszélni, ellentétben a beatzenészekkel. :)

9

Author Profile Page PAStheLoD, 2008. augusztus 12. kedd, 19:09 (#)

Miért ne lehetne mind A Sötét Lovag és Axterix is képregényfilm? Elvégre nem minden képregény egyforma. Egyik kicsit komolyabb, mélyebb, míg a másikban több az alapból komikus jellem, stb.. Nem is összemérhető a Batmen és az Asterix képregény örökség, szerintem. Ahogy a belőlük "született" filmek sem.

Igen, az Iron Man egy egyszernézős film volt, egy faék egyszerűségű történettel. Ahogy mondjuk a Betmen: Apa, kezdődik is. Az új film fordulataiban, cselekményében, karaktereiben szerintem magasan a mostani mezőny felett .. öö .. szárnyal :) És IMDB-n lehet, hogy nem veri meg a Keresztapát, amit ugye egy nem kevés zsenialitással megáldott író örökségéből csomagoltak vászonra, de nem is vonultat fel nyócvan szereplőt és "csak" 152 perces, és szinte végig nagy tempóban halad, már-már rohan, ami nálam plusz pont, másnál meg éppen mínusz.

10

spityu.zu, 2008. augusztus 12. kedd, 22:53 (#)

Coming out kovetkezik: en nem szeretem a Keresztapat. De ha a Batman uj szeriaja jobb, mint amaz, es az imdb latogatok ezt egy-egy klikkel meg is erositik, akkor felolem ossze is dolhet ez a bus vilag.

11

gargoyle, 2008. augusztus 13. szerda, 11:26 (#)

volt mar amikor osszedolt. egyeseknek nem voltak jok a roman stilusu templomok sem, nem nekik muszaj volt "gotikus"nak lenni. meg katedralisokat epiteni. nem szent ezeknek semmi se de komolyan. nem is beszelve hogy jottek ezek a renenszanszok is meg kesobb, komolyan idoben kellett volna maglyan elegetni az osszeset. Ha a nagyapainknak megfelelelt valami, nekunk is meg kell, ok nem lehettek hulyek.


az izles egy dolog, hogy valakinek egy adott film nem jon be, az is abszolut lehetseges es elfogadando. de csak azert elutasitani valamit mert ujabb a sznobsag legalja .) kimondottan ellentmondasosnak tartom hogy itt paran a kepregenytol nem varnak el tobbet mint hogy agyragogumi legyen (sot elutasitjak a lehetoseget is), aztan a kovetkezo mondatban a szemere hanyjak hogy de hat nem tobb agyragoguminal. konyorgom tessek elolvasni egy sandmant aztan magyarazni hogy nincs bennuk gondolat, otlet, muveszet, szepseg :P de nyilvan a fenykepeszet nem lehet ertekes, csak a festeszet. A dolgok erteke pedig az eletkorukkal egyenesen novekszik 0rol indulva minden esetben...


tallian.miklos: a te szemszoged a kepregeny fele az, amivel a zeneben a kraftwerk is beatzene. pont ennyire szelektiv .)

12

spityu zu, 2008. augusztus 13. szerda, 12:06 (#)

#11
1 Ket mondatbol ilyen messzemeno kovetkezteteseket levonni, nagy batorsagra vall. Vannak olyanak, akikre all, amit az elso bekezdesben irtal. En nem tartozom kozejuk.
2 Sehol nem irtam, hogy azert nem tetszett, mert ezt egy kepregenybol irtak, mig amazt egy regenybol.
3 A Batmant es az elotte keszult filmeit, azert neztem meg, mert Nolan rendezte a Mementot, ami siman benne van az en elso harmincamban. Felreertes ne essek: nem azert, mert regebbi, mint a legujabb filmje :P. Ha a kovetkezo filmje alapjaul a Garfield szolgal, es olyan jo lesz (ertsd: annyira fog tetszeni), mint a Memento, akkor hidd el, hogy nem felek majd leirni, hogy jo (ertsd: tetszett).
4 Szakertoi korokben a Sin City a Batmanhez kepest hol all a kepregeny rangletran? Oszinten es cinizmustol mentesen kerdezem.

14

kfgyk, 2008. augusztus 13. szerda, 16:29 (#)

re (12): szakertoi korokben a '86 -ban megujult Batmant (es kovetoit) soroljak az igenyesebb comics polcra - nem meglepo, Frank Miller a nevehez fuzodik a reform. egyebkent is, igy meg plane nehez a sin city -vel hasonlitani,
szerintem van koztuk sok atfedes is (gotham-sin, dark knight-marv stb)
de vegeredmenyben en a SC mellett tornek landzsat, tobb szal, tobb karakter, komplikaltabb sztorik es a legtisztabb noire.
a poszt ket filmjehez kapcsolodva pedig: mindketto egy-egy nezheto mozi, kinek mi a favorit, viszont a Sin City filmtorteneti merfoldko, meg ha bevetelben le is maradt.

ugyanerrol a mancs:
http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16863

15

gargoyle, 2008. augusztus 13. szerda, 19:23 (#)

spityu.zu: mit csinaljak, neten ez a ket mondat van itt beloled :D de ha bibliografiat es elemzeses esszeket is csatolsz akkor azt is beleveszem a velemenybe :D

szakertoi korokben (amibe en nem tartozom, nagyon nem) amennyire tudom az allan moore- frank miller fele megujult batman a mufaj egyik megujitoja volt a 80as evek elejen. elottuk (nem csak a batmanra de az akkoriban megjeleno hasonlo igenyes, ujszerű és muveszi kepregenyekre gondolok) valoban csak 3 kepkockas POW feliratos mufaj volt a kepregeny. de ez 25+ eve volt .)

16

tallian.miklos, 2008. augusztus 14. csütörtök, 01:35 (#)

#11 - Nem lehet mindent szelektálni, mindenben kifinomultnak lenni. Akárhogy erőlködöm, például szuperhősös képregényben nem megy, kívülhordott alsógatyás rohangáló figurákat látok, és kész, és egy idő után feladom az erőlködést. Ezeket utána általában elkerülöm, és nem igazán értem, hogy azokat, akik szintén így tesznek, és be is vallják, miért kíséri afféle műfelháborodás. Nem megyek oda a Batman-fan fórumokra fikázni, hogy defaszokvagytok.

Van még pár dolog, amivel így vagyok. Cserébe mással meg nem, és jól esik, hogy mondjuk Kraftwerket hallgatva hallom, hogy hopp, egy szonátaforma, ott, ahol más meg nem hallja meg.

17

gargoyle, 2008. augusztus 14. csütörtök, 11:19 (#)

tallian.miklos: megprobalom megvilagitani a felhaborodas okat.

tegyuk fel stsmork ir egy cikket hogy mike oldfield mennyivel jobban tetszik neki mint a kraftwerk. erre en is irok egy hozzaszolast ami a kovetkezot tartalmazza:

"sajnos en nem szeretem a kraftwerket, mert szamomra az elektronikus zene az a metamphetaminos stroboszkopos tuc tuc a keceli diszkoban, minden mas verziojara furcsan es ertetlenul nezek, olyan nincs. ezenkivul az a velemenyem hogy minden elektronikus zene metamphetaminos tuc tuc a keceli diszkoban es mint ilyen zeneileg ertelmezhetetlen es ertektelen"

na erre valoszinu te is felhuznad a jobb szemoldokod es irasban vagy gondolatban elmondanad a velemenyed rolam .)

senki se varja el hogy mindenben szakerto legyen az ember, de pont ezert ha nem vagy szakerto nem ertem a magabiztossagot amivel en bloc eliteled az adott muveszeti agat vagy iranyzatot o_O

18

spityu zu, 2008. augusztus 14. csütörtök, 14:08 (#)

A Mancs szerzoje pontosan fogalmazza meg azt, ami nekem, elemzeses esszekben jaratlannak nem megy: "realista kontextusban denevérruhás hőst szerepeltetni valószínűleg az alkotás nívójától függetlenül mindörökké nehezen igazolható húzás marad a moziban".
Annyi kiegeszitessel, hogyha egy film onmagaban nem mukodik, csak a forgatokonyv alapjaul szolgalo, mas mufaju muvek (regeny, drama, kepregeny) mindenre kiterjedo, alapos ismeretevel, raadasul ez a film - ironiatol mentesen - egy blockbuster popcorn movie, akkor ott valami nem stimmel. Es nem velem.
Tanulsag: egy rajongoval vitatkozzon... egy rajongo. :)

19

spityu zu, 2008. augusztus 14. csütörtök, 14:28 (#)

Es akkor most, hogy lassan osszejojjon egy esszenyi leutes tolem, feltennem a kerdest: ha a Batmanek legutobbi reszeit eredeti forgatokonyv alapjan, kepregeny elozmenyek nelkul forgattak volna le, akkor mint onallo mozgokep, hogyan minositenetek?

20

tallian.miklos, 2008. augusztus 14. csütörtök, 14:39 (#)

Spityu zu, ritkán mondom egy Mancs-kritikára, hogy 7-ből 7 pont, de ez a mondat az.

Gargoyle, szerintem van egy kritka, ami alapból gyenge közepesnek minősít egy filmet, és ezt összehasonlítja egy olyannal, amit meg kétszer ennyire jónak ítél. A negatív résszel egyetérteni szerintem nem bűn, illetve annak kapcsán a műfajjal kapcsolatban elejteni pár negatív szót szerintem szintén nem. Ha a példád szerinti poszt születne, egészen biztosan nem fektetnék annyi energiát a vitázásba, amennyit a Batman-fanok beletesznek a néhány kritikus poszt szénné kommentelésébe.

21

wths, 2008. augusztus 14. csütörtök, 17:50 (#)

Szerintem elegge parttalan egy ilyen vita. Egyreszt alapvetoen izlesrol szol, arrol meg tudvalevoleg nem vitatkozunk. Masreszt mekkora baromsag mar ez is:"realista kontextusban denevérruhás hőst szerepeltetni valószínűleg az alkotás nívójától függetlenül mindörökké nehezen igazolható húzás marad a moziban" ?! Egyreszt mitol realista a kontextus? Nincs kimondott kozeleti parhuzam, nem egy parabolarol beszelunk, nem is egy dokumentarista valamirol. Azert mert nem Tim Burton mindenre kiterjedo gotikus kattanasanak szellemeben abrazoljak a varost meg nem lesz realista. Van egy fikcios tortenet egy fikcios vilagban, ami sokban hasonlit a valodira. Pont. Itt jon a suspension of disbelief, ami valakinek mukodik, valakinek nem. Megintcsak pont.
Ebben az esetben ugy tunik sikerult egy olyan kepregeny filmet csinalni, amit nem kopnek le a rajongok es megis nagy sikert arat. Ami onmagaban nagy teljesitmeny.
A tovabbiakban meg bele lehet menni abba, hogy akkor mi is a muveszet es mi nem es mely mufajnak milyen feladata, milyen lehetosegei vannak. Csak nem biztos, hogy kell.

22

spityu zu, 2008. augusztus 14. csütörtök, 18:47 (#)

"Q: What was the creative mandate going in for a new audience?

NOLAN: The creative mandate was really to do something fresh and original. And that was coming straight from the studio. And if it wasn't, I wouldn't have gotten involved with the project because it's pretty rare to have an iconic figure that's owned and controlled by a studio that's asking you to do something different with it. That really was the mandate. For me, what that became was my desire to do something we hadn't seen before, a superhero story told in a realistic fashion. And doesn't step outside itself and acknowledge the form and the medium it's coming from, but one in which the audience is just immersed in the reality that's going on."
http://movies.ign.com/articles/622/622719p1.html

Es itt ki is szalltam, mert a kedvenceimmel nem foglalkozom ennyit, mint itt ezzel ;)

23

kfgyk, 2008. augusztus 14. csütörtök, 20:24 (#)

Superman utan Batman es Joker a legtobbet rajzolt kepregenyfigura - volt idejuk isemertseget es rajongokat gyujteniuk az eltelt 50-60 evben. Nagyon sokan vannak mara mar azok is, akik soha nem olvastak oket kepregenyben megis ismerik az alapfelallast - nekik is koszonheto a mostani hype. Nehez ettol, valammint a megelozo feldolgozasoktol eltekinteni es a filmet onmagaban ertekelni, de szerintem a Nolan dolgozatok kozepesnel jobbak: korrekt forgatokonyv, (nagyon is) archetípusos karakterek, tisztesseges megvalositas - de semmikeppen nem a harmadik legjobb film a vilagon (lasd imdb es a hype pontozas - btw van plugin ami mas pontozast megjelenit az imdbs mellett)
Hasonlitsatok ehhez pl: http://www.youtube.com/watch?v=VPYShBDTfdA
/rajongo cimboratol hallottam, hogy hiaba volt ultragagyi ez a regi szeria megiscsak ennek volt koszonheto a mitosz ujraeledese/
Realista kontextus ugyeben meg ugysem jutunk konszenzusra, szerencsere nem is kell, az animacios prelűd (Batman: Gotham Knight) viszont olyan gagyi volt, hogy itt en egyaltalan nem hianyoltam ervin unrealista kikacsintasat, de lehet, hogy csak lemeradtunk rola es 555-0134 volt Bruce urfi telefonszama.
(mint Marla Singer -e a (Fight Club) es Teddy -e (Memento))

Memento fanoknak meg melegen ajanlom az Exdrummer bevezetojelenetet, meg a tobbit is.

24

kfgyk, 2008. augusztus 15. péntek, 18:50 (#)

s ha mar a motivaciokig suppedunk, itt egy erdekes iras a szuperhosok WTC utani demisztifikalasorol: http://www.filmvilag.hu/xereses_aktcikk_c.php?&cikk_id=8718&gyors_szo=%257Cvarr%25F3&start=0
egy szo sem esik benne batmanrol (vasemberrol is csak epphogy) viszont annal tobb a realista kontextusrol. itt is fuloncsipheto a trashkultura tarsadalmi erzekenysege ((c) fatalm), Miller Batmanjan ugyanez a ranc lett felvarrva, csak tizenot evvel elobb.

a batmotor nem volt valakinek ismeros az akirabol es a tron(2) -bol?

25

kfgyk, 2009. május 1. péntek, 02:48 (#)

megfordult a fejemben, hogy a vallasos threadhez linkeljem http://sacrosanctgospel.wordpress.com/2008/07/17/batman-unmasked/

26

l'Angelus, 2009. június 17. szerda, 21:46 (#)

Ez a kritika alaphangon felszínes és igazságtalan. A moziba azért járunk, mert elhisszük a látottakat, elgondolkodunk a tartalmon és élvezzük az összhatást. Elsőre még nem írok sokat, hátha mások is jönnek még.
A Vasember az eddigi legjobb Marvel-képregény-adaptáció, A sötét lovag pedig minden idők legkomolyabb egyáltalán hősi témakörű filmalkotása.

Iron man: 7 pont. A sötét lovag: 10 pont.

27

Benny Lava, 2009. június 17. szerda, 23:13 (#)

Na, végre megtudtam, miért járok moziba!
Köszönöm neked!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork