Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mamma Mia!

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. szeptember 18. csütörtök, 12:29 | 15 hozzászólás

Mamma Mia!

Két eset lehetséges. A Mamma Mia! vagy tényleg teljesen jól eltalált, könnyed és szórakoztató musical, vagy pedig - és őszintén szólva én erre gyanakszom - halálbiztos tesztje annak, hogy a néző kellően megöregedett-e már.

Ugyan kisiskolás voltam még, de már éltem az ősi ABBA - Boney M. rivalizálás idején. Az ABBA-slágerek azok közé a számok közé tartoztak, amelyeknek a szövegét még hallás után, az angolt nem ismerve tanultuk meg, aztán évekkel később, már nyelvtudás birtokában megdöbbenve tapasztaltuk, hogy milyen jól/rosszul vettük le annak idején a szavakat. És még ezek után is maradt egy csavar a prozódiai vonalon, ami a film kapcsán jött elő. Nem hittem volna, de ezek a számok annyira beleültek a fülembe, hogy kifejezetten furcsának hatott, amikor most nem a két svéd énekesnő - főleg a szőke Agnetha - kedves skandináv akcentusával, hanem anyanyelvű angol előadóktól hallottam őket.

Na de a filmről is valamit. A feladat adott volt: olyan történetet kellett kitalálni, amelyre a legnagyobb ABBA-slágerek különösebb izzadságszag nélkül fölfűzhetők. Ezt sikerült is megugrani. Ettől persze mondanivalója még nincs a filmnek. Illetve mégis van: a mai ötvenes korosztály azt a megnyugtató üzenetet szűrheti le belőle, hogy számukra is tartogat még vidámságot a sors. Nyugodtan odaállhatnak a gyerekeik elé: a tovatűnt fiatalságuk mai szemmel nézve helyenként valóban cikinek tűnik, de ezt nem szégyellni kell, hanem nyugodtan lehet viccelődni rajta. A film remekül érzékelteti ezt, a megöregedett kanok bevágott "ifjúkori" képei a legjobb húzások közé tartoznak. Életet az éveknek, popritmusban.

A szereplőválogatás az egyetlen, ami részben lefelé húzza a filmet. Annak ellenére mondom ezt, hogy a női szakasz zseniális: Meryl Streep (59) képzett táncos volt fiatalkorában, a fiatal főszereplő hamvas, mint egy barack, a vén tyúkok meg kifejezetten szórakoztatóak. A férfiak mezőnye viszont tragikus. A fiatal vőlegény még csak simán jellegtelen; a három vén kecske közül viszont kettőt - Brosnant és Firthöt - az első meghallgatás után haza kellett volna zavarni a fenébe. Egy egyenes hang nem jön ki a torkukon, ami musicalben csak akkor lenne szórakoztató, ha valami idiótát alakítanának, ezeknek viszont hősszerelmest kéne, és ott a kappanhangú nyervogás bizony nem segít. A dalbetétekben hiteltelen is mind a kettő; fura, hogy a harmadik, Skarsgard, akinek pedig a jelek szerint van hangja, kapta a legkevésbé énekes szerepet.

Az egész együtt viszont úgy jó, ahogy van. Aki az ABBA zenéjét szereti, rossz ember nem lehet. Megkockáztatom a kijelentést, hogy az Anderson-Ulvaeus páros legjobb dalai simán ott vannak a Beatles örökbecsű nótáinak társaságában a fellegek fölött, azoknak a műveknek a társaságában, amelyeknél jobbat írni nem lehet, csak másmilyet, és amelyeket még egymáshoz sem hasonlítgat az ember, mert egy szint fölött már nem illendő.

Értékelés (0-7): 7. A maga kategóriájában szinte hibátlan. Az ötveneseknek midlife crisis kezelésére orvosilag ajánlott, de még a heavy metálos arcok is nyugodtan nézzék meg titokban, legfeljebb nem kell utólag felvállalni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

wattafilling, 2008. szeptember 18. csütörtök, 14:04 (#)

Voltak kételyeim, hogy meg akarom-e nézni. De mostan aztán - bár még nem vagyok ötvenes (igaz-e?) - meg fogom akarni nézni.
Mellesleg, anno imádtam az Abbás nylonszatyrokat.

2

Author Profile Page pala, 2008. szeptember 18. csütörtök, 14:08 (#)

Ervin, figyellek egy ideje, nem voltal Te mindig ilyen - csunyan oregszel!! (-:

3

ant, 2008. szeptember 18. csütörtök, 14:37 (#)

Az ifjú vőlegénynek gyakorlatilag semmi szerepe nem volt, talán ezért is volt jelentéktelen. Az ifjú menyasszony meg hozza az amerikai tinifilmek szöszkéjét. Amúgy egy kellemes (de felejthető) másfél óra volt, a kappanhangúakkal együtt is.

4

varanusz, 2008. szeptember 18. csütörtök, 14:43 (#)

Nekem kifejezetten tetszett Brosnan rekedt hangja. Nem, hetero vagyok. És 30-as.

5

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 18. csütörtök, 14:58 (#)

varanusz, a rekedtséggel nekem se lenne bajom, a hamis, kényszeredett fahanggal volt.

6

Konrad, 2008. szeptember 18. csütörtök, 15:44 (#)

Nekem Brosnan hangja katartikus volt. Iszonyúan az :)
Az volt a véleményünk, hogy a korábbi filmjeiben megkapott "licenc to kill" dolgot most használta fel :)

7

gaba, 2008. szeptember 18. csütörtök, 16:25 (#)

Just for the record: volt korábban egy musical, amelyet az ABBA-számokra építettek, és abból csináltak most filmet:

Mamma Mia! The Movie .Is a 2008 stage-to-film adaptation of the 1999 West End musical also titled Mamma Mia!, based on the songs of successful pop group ABBA...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mamma_Mia!_(film)

8

Benny Lava, 2008. szeptember 18. csütörtök, 16:42 (#)

Érdekes. Gyakorlatilag az első pozitív kritika, amit erről a filmről olvasok/hallok. Azt már régóta (egész pontosan a Farkasok szövetsége óta) tudom, hogy Ervinnel nem épp egyezik az ízlésünk a filmek területén, úgyhogy sztem ezt inkább kihagyom :D

9

winnie, 2008. szeptember 18. csütörtök, 17:36 (#)

"volt korábban egy musical, amelyet az ABBA-számokra építettek, és abból csináltak most filmet:"

volt? van. tavaly budapesten is bemutatták telt házakkal.

10

ferenc, 2008. szeptember 18. csütörtök, 20:52 (#)

majd megnezem a filmet is, de a musical alatt - pedig mar post broadway roadshow trupp adta- majdnem vegig allva csapolt a nagyerdemu. Nagyon sok otlet meg ABBA flashback. Sok happy, sok dopamin.

11

L, 2008. szeptember 18. csütörtök, 22:31 (#)

Barátnőmnek sikerült elrángatnia erre a filme és, néhány jó jelenetttől eltekintve, nem sikerült különösebben élveznem. A gyötrelmet talán csak a fiatalabb főszereplő hölgy fürdőruhás jelenetei tudták enyhiteni :)

Ahogy Ervin is céloz rá, ez a film főleg egy bizonyos korosztálynak (bocs) szól és nem biztos, hogy mindenki képes teljes mértékben élvezni.

Viszont a fényképezés és a környezet (Görögország?) igazán lenyűgöző, talán a film legnagyobb erőssége.

Én akkor követtem el a legnagyobb hibát amikor a Sweeney Todd-hoz próbáltam hasonlítani a filmet. Nem érdemes, annak nincs párja ebben a kategoriában...

12

tolleck, 2008. szeptember 22. hétfő, 16:09 (#)

Ez egy paródia lenne részben, amit ervin nem vett észre... Ezért jó benne a Brosnan. Gondolj a Titanic jelenetre is... A Meryl Streep túl jó -- ezek szerint -- ahhoz, hogy a musicalparódiának készült filmet levegye még egy vájtfülü és -szemű is.

13

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 22. hétfő, 19:25 (#)

tolleck,

ez esetben nem az érzékelésem gyenge, hanem a fogalmazásom. Az teljesen egyértelmű, hogy ez paródia, az elejétől a végéig. a bekórusozó inasok, a három férfi (cikkemben is említett) fiatalkori képei, a békalábas táncjelenet a stégen - tök egyértelmű. sőt, tovább megyek: szerintem egy olyan film, ahol a dialógusok közepén egyszer csak minden ok nélkül dalra fakadnak, nem is lehet más, legalább részben, mint paródia.

szóval ez mind megvan, de nem változtat a véleményemen, hogy még egy paródia dalait is jó hangon kellett volna előadni, úgy mint a női gárda, nem pedig ezirányú tehetség nélkül, mint Brosnan meg Firth. a műfaji besorolás nem mentség a dilettantizmusra.

14

hörcsi, 2008. október 7. kedd, 12:16 (#)

Ez a film volt az év legborzalmasabb szabadon választott programja.
Elmondhatatlan gyötrelem volt az összes szereplő játéka és hangja is. Paródia??? Ez esetben akármi volt is a cél nem jött össze. Meryl Streep (mellesleg az egyik legtehetségesebb színésznő) majdhogynem egy életre leírta magát. Értem én, h már elmúlt 50, de azért nem kell megkopaszodott, 70 éves félnótásnak tűnnie. Nem áll vmi túl jól neki. A lánya pedig keményen tehetségtelen színészpalánta. A barátnők meg egyenesen gázak voltak. Kíváncsi vagyok, h van-e egyetlen 50 körüli nő, aki értékelni tudja a szerepüket.
A férfiak közül pedig Brosnan és Firth szereplésének pedig egyetlen oka, h valószínűleg nagyon bejönnek a rendezőnőnek. Mondjuk ezt meg is értem:)
Úristen, nő inkább ne rendezzen, ha ilyen eredmény születik!!
Végig csillogott a képernyő, vagy mi??? Már nem lehetett hova fokozni a giccset.
Az egész filmmel kapcsolatban egyetlen kérdés merült fel bennem:
Streep barátnői közül a vékony magas, műmellű, műfejű nő miért utasította folyton vissza azt a kedves kis görög fiatalembert?
Ha nem tette volna értelmet nyer a film.

15

Batukan, 2012. május 16. szerda, 18:00 (#)

Mamma Mia! Ez a film ugy jó, ahogy van. Az összes szereplő telitalálat, igaz nem a VV-ből importálták őket, ezért jók. Brosnan - Firth - Streep szerepet kaptak és azt tökéletesen eljátszották. Az öreg luvnyákról nem is beszélve. A helyi emberek szerepeltetése is fantasztikus volt. Persze az izlések különbözőek, előtte tájékozódni kell, és ha nem Gigi vagy hasonló nulla játszik benne nem kell jegyet váltani rá.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork