Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A nyomozó

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. október 25. szombat, 00:06 | 7 hozzászólás

20081025_nyomozo.jpg

Nem nagyon tudom hova tenni azt, ami ennek a filmnek a kapcsán történt velünk. Kicsit olyan, mint maga a film.

Baráti felvetésre elgondolkodtunk azon, hogy megnézzük. Elkattogtam a trailerre, ami jó eséllyel a legrosszabb előzetes, amit valaha láttam életemben. Mesterkélt hangon beszélő, rossz értelemben vett amatőrnek tűnő színészek, semmitmondó arcok, a "jézusom, megint egy tipikus magyar film" minden borzasztó kliséjét az eszembe juttatta. Aztán további baráti unszolásra mégis beültünk a moziba, ahol az első negyedóra minden félelmünket igazolni látszott. De egyszer csak jött egy-két teljesen oda nem illő favicc. Kiderült, hogy lesz cselekmény is, és bár a karakterek továbbra is ugyanazzal a színjátszóköri hanghordozással küzdöttek a dialógusokban, valahogy egyre kevésbé volt idegesítő a dolog. Féltávon egy-egy poénnál már hangosan nyerített a terem. A végére teljesen vállalható bonyodalmakba torkollott a történet. Elégedetten álltunk fel, sőt én még maradtam volna. Valami ilyesmi érzésben reménykedtem - bár akkor hiába - az Ádám almái esetében is.

Értékelés (0-7): 5. Hosszú idő után ismét jó magyar filmet láttam. A rábeszélő barátoknak köszönöm a kitartást. A trailert ugyan továbbra sem értem, de a film egy-két tréfájának ismeretében most már simán elhinném, hogy poén volt az is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

ern0, 2008. október 25. szombat, 21:38 (#)

Dettó, csak én magyar film esetén _még_mindig_ pozitív, na jó, semleges előítélettel ülök be a moziba. (Ez ám a nemzeti érzés önzetlen megnyilvánulása, nem az, hogy turulmadarat röptetek a Királyhágó fölött!)

Nagyon bírom, ha egy kommersz film nem Hollywoodban készül, és ez markánsan meg látszik is rajta - most hirtelen a Taxi ugrik be, mint ismert és jellemző példa. Nos, ebben a filmben egyenesen üdítő volt, hogy ez az amerikai kliséktől elrugaszkodás a film forradalmian lassú tempójában mutatkozott meg. Simán unalmas lehetett volna, de nem. Minden ment előre, zökkenőmentesen. Nem mellesleg azért is jó, hogy volt idő agyalni, hiszen ez egy - majdnem - klasszikus krimi: van egy rejtély, amit valaki a filmben próbál megoldani, odakint pedig a néző teszi ugyanezt. (Sikertelenül.)

A forgatókönyv is meg volt írva, részleteiben is. Pl. amikor a főszereplő kint falatozik, rendőrök nagy elánnal jönnek, pont hozzá, de ő éppencsak köszön; minden más ember megkérdezné, "kit tetszenek keresni", de ő simán hagyja a zsarukat, hogy odabent keressék... Nem vicces volt (persze az is), hanem finoman építette a szereplő jellemét. Ilyesmi egy amerikai futószalagról ritkán gördül le.

Mondjuk a főszereplő feje is mindent visz.

2

ern0, 2008. október 25. szombat, 21:49 (#)

Még valami: aki azt mondja, hogy azért nincs jó magyar film, mert nincs rá annyi pénz, mint Amerikában, az valótlanságot állít.

3

freak, 2008. október 27. hétfő, 11:58 (#)

En egyszeruen nem nezek magyar filmet, sajnalok ket orat elcseszni olyan alkotasokra, amik 99.9%-ban onceluan muveszieskedoek, de legalabbis halal unalmasak. Az a 0.01% ertekelheto magyar film nem eri meg (kb a Kontrollon kivul nem jut eszembe ilyen az elmult 20 evbol).

Valahogy mindig elrontjak. Ami jo, annal is elfogy kb. 30 perc utan a szufla (Boldog szuletesnapot, Moszkva ter).

Csinaljanak inkabb rovidfilmeket, ha a forgatokonyv nem eleg egy egesz estesre.

4

kfgyk, 2008. október 27. hétfő, 13:36 (#)

freak (3), a Taxidermiat pl nyugodtan megnezheted, plane az altalad emlitett kinosnosztalgikus/majdnembalkanos vigjatekok helyett. sajnos alapvetoen viszont 90% -ban egyet kell veled ertenem (kulönírva ;), a magyar filmszemle idejen jobb kerulni a mozikat.

5

psychenova, 2008. október 27. hétfő, 15:15 (#)

Fura, én meg épp fordítva láttam. A trailer alapján must-see kategóriába került (bár nem ezt a linkeltet láttam, hanem moziban egy hosszabbat, amiben például a színház/film halálával kapcsolatos poén is benne volt), de a film végül enyhe csalódás lett. Persze lehet, hogy a sok áradozó kritika és a kafa trailer után túl sokat vártam tőle.
Rossz persze semmiképp sem volt, és azzal én is egyetértek (egybeírva ;)), hogy üdítő pötty a magyar filmtermésben.

6

ern0, 2008. október 28. kedd, 11:34 (#)

Freak, ha ez a film (A nyomozó) nem tetszik, küldd el a jegyet nekem (név és cím a Kispad.hu szerkesztőségben), kifizetem neked.

Ez tipikusan olyan film, ahol van forgatókönyv; most néztem meg a mázlit, na, ott nincs.

7

Author Profile Page ervin, 2008. október 28. kedd, 11:38 (#)

ern0 :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork