Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


24: Redemption

ervin cikke a Művház rovatból, 2008. november 26. szerda, 12:13 | 12 hozzászólás

(Figyelem: spoiler minden mennyiségben. Én szóltam!)

24

Miután Jack Bauer a világ összes terroristájától kezdve a saját hülye lányán át a rossz útra tévedt amerikai elnökig bezárólag mindenkit legyőzve, vagy féltucatszor megmentette a világot, simán fennakadt a tápos hollywoody forgatókönyvírók sztrájkján, úgyhogy egészen mostanáig Afrikában falta a fufut kényszeredett mosollyal, míg végre vasárnap becsengették a 7. évadot.

In medias res: én ennyire gyenge kezdést talán még nem is láttam, mióta sorozatokat nézek. Büntetésből most én is csapongani fogok.

Kezdjük a kezdéssel. A 24 elején hagyományosan már akkor robbant valaki egy rettenetes bombát, amikor még véget se ért a főcím. Ezúttal az első háromnegyed órában konkrétan semmi se történt.

Illetve valami mégis. Kiefer Sutherland, aki executive produceri minőségben is jegyzi a sorozatot, a felkészülés részeként minden bizonnyal megtekintette és kiválónak találta a Hotel Rwanda című filmet. Legalábbis erre utal, hogy onnan lopták a dialógusokat és a karaktereket - mi több, konkrétan még azt a színészt is, aki a dialógusokat mondta -, és néhány kategóriával gyengébb kiadásban újból elővezették ugyanazt.

Meglepett, hogy még a trademark osztottképernyős pillanatok is mennyire unalmasnak tűntek. Eljárt felettük az idő? Bauer néhány futójelenetében igencsak öregurasan mozgott, ami lehet, hogy az idő múlását tekintve reális ábrázolás, de ettől egy akciófilmben még nem lesz vonzó.

A gonoszok mind istenem-hú-de-gonoszok voltak. A szenyó követségi alkalmazottnak még a szemüvege se állt jól. A gyáva ENSZ-es olyan gyáva volt, mint a nyúl, és ezt még fölösleges árulással is tetézte. Az afrikai gyerekeket kényszersorozó afrikai lázadó harcosok még a a srácok futball-labdáját is kilyukasztották nagy és gonosz igyekezetükben, pedig a valóságban legalább arra tuti vigyáztak volna.

Megtanultuk, hogy az afrikai dzsungelben hátba lőtt gyermeket öt percen belül félig megeszik a szavannáról villámgyorsan odatévedő keselyűk. Meg azt is, hogy a vertikális kihívásokkal küzdő és meglehetősen csúnyácska amerikai elnöki párnak kosárlabdázó méretű, modellalkatú fiúgyermeke van. No meg azt is, hogy az amerikai rosszfiúk öltönyben betonoznak, ha áldozatot kell hatékonyan eltüntetni.

Ha már az elnöknél tartunk: a 24-ben két fekete után immáron női elnöke is van az USA-nak, a sorozat tehát megint megelőzte a valóságot. Más kérdés, hogy ennyire karizmatikus politikust, mint ezt a nőt, akkor láttam utoljára, amikor az MSZP azt a háromnevű hölgyet indította a főpolgármester-választáson a Nagy Metróépítő ellen.

A kétórás büntetés végére egyetlen kérdés maradt bennem (már persze az „Akkor minek nézed?"-en felül): mi fog történni a következő 5-6 órában? A sorozat elvileg valós időben mutatja az eseményeket, viszont Jacket épp most pakolták egy gépre, hogy visszavigyék Amerikába, és az előzetes szerint ott is zajlik majd a cselekmény. A repülés reálisan legalább 6 órát vesz igénybe. Mi lesz addig, amíg hazaér? Főszereplő nélkül nem lehet előadni a szezon felét. Nos, a válasz januárban fog kiderülni azok számára, akik hajlandók megbocsátani ezt a felvezetést.

Értékelés (0-7): 1. Mi a túró volt ez?!!! Ha ez volt a Redemption, akkor erősen ajánlom, hogy a sorozat többi része meg az Atonement legyen.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

wice, 2008. november 26. szerda, 13:45 (#)

nem volt ez olyan rossz, ervin, mint amilyennek beallitod, mi pl siman vegigizgultuk az egeszet tegnap. a kisstilu kotozkodeseidet nem vennem most sorra, valszleg mar az elso fel oraban (miutan nem azt kaptad, amit vartal) eldontotted, h utalni kell az egeszet, ezert direkt kerested, h mibe lehetne belekotni, azert lettek ilyen gyengek. reszben hibas megfigyelesbol adodnak, reszben meg olyanok, mint amikor vki szamonkeri a csillagok haborujan, h az urben nincs is hang.

ami az "ez a legszarabb sorozatkezdes, amit valaha lattam" es a "mi fog tortenni az elso 6 oraban?" cimu megjegyzeseket illeti, a wiki a te baratod: http://en.wikipedia.org/wiki/24_Redemption

szoval, ez nem a hetedik evad elso ket resze volt, hanem egy atkoto tevefilm a hatodik es hetedik evad kozott, ilyenforman szerintem megbocsathato, h kicsit kilepett a megszokott 24 semakbol, es tett egy tiszteletkort a hotel rwanda korul. a film sztorija este 5-kor er veget, este 8 es reggel 8 kozott jatszodik a hetedik evad, azaz 3 ora telik el addig. ha ugy kezdodik majd, h addigra bauerek mar megerkeztek amerikaba, az telleg kicsit necces lesz, de majd kiderul, elore ne itelkezzunk.

2

wice, 2008. november 26. szerda, 14:02 (#)

SPOILER
hadd tegyem hozza, h a taposoaknas megoldas siman felirhato a 24 legvadallatabb pillanatai koze.

3

Author Profile Page eszpee, 2008. november 26. szerda, 14:53 (#)

Annyira nem volt szerintem se szar, bár tényleg magasan voltak az elvárások, azért volt pár fasza jelenet. Meglátjuk.

4

spityu.zu, 2008. november 26. szerda, 19:23 (#)

Mi van az idoeltolodassal? Ugy se jon ki?

5

Author Profile Page ervin, 2008. november 26. szerda, 19:36 (#)

nem rossz ötlet :) - de volt már olyan évad, ami kínában is játszódott, és ha jól emlékszem, ott is végig egy időzóna szerint adták meg a valós időt. különben nem is nagyon jönne ki a "24" óra.

6

Author Profile Page eszpee, 2008. november 26. szerda, 20:43 (#)

Itt is több időzónában voltak események, de végig egyet mutatott a reklámok előtti-utáni óra.

7

spityu.zu, 2008. november 26. szerda, 20:51 (#)

Nagyon ugyesen titkoljak a CTU idogepet! :)

8

Author Profile Page eszpee, 2008. november 26. szerda, 20:53 (#)

Tényleg, megvan mi hiányzott nagyon ebből a filmből nekem, a CTU!

9

Wintermute, 2008. november 27. csütörtök, 16:10 (#)

off
A háromnevű hölgy Barsiné Pataky Etelka (olvassuk csak el a nevét visszafele...), aki bizony nem a Maszopé.

10

Author Profile Page ervin, 2008. november 27. csütörtök, 19:59 (#)

Wintermute, nem nyert, Gy. Németh Erzsébetről van szó, most utánanéztem.

11

payskin, 2008. november 29. szombat, 00:28 (#)

Örömmel látom, hogy semmit nem vesztettem azzal, hogy az 5. nap után úgy döntöttem, hogy tovább nem nézem. (Addig is kár volt.) Ehhez képest még nagyobb kár volt letölteni a Redemptiont, de az ember mindig bízik, hogy hátha... Nos, nem.

12

lacatka, 2008. november 29. szombat, 13:09 (#)

A bi-bi az, hogy Mr Bauer 7. nehéz napja REGGEL 8-kor kezdödik!!Remélem ez az infó,mindeki számára felold minden ellentmondást.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork