Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Horthy Miklós tetkói

stsmork cikke a Művház rovatból, 2008. december 30. kedd, 15:33 | 3 hozzászólás

A Magyarország története képekben című könyv második kötetének 86.-ik oldalán szerepel egy fénykép, amelyen Horthy Miklós látható, kenderesi birtokának úszómedencéjében, két kézzel a medence szélébe kapaszkodva. A felvételen tisztán látszik, hogy a kormányzó úr jobb karja, hogy úgy mondjam, tetoválásokkal gazdagon díszített. Merőben szokatlan látvány ez egy politikus karján, eddigi tapasztalataim szerint egy egészen más társadalmi réteg körében szokás az ilyesmi.

Bár fényképen még sosem láttam ezelőtt, a kormányzó úr tetoválásairól régóta tudtam már. Egon Erwin Kisch ír róluk az emlékirataiban:

Életem legszebb tetoválását Horthy admirálison láttam: a zöldben-aranyban pompázó sárkány beborította mellkasa bal felét. Horthy naponta megjelent a polai tengerészfürdőben, és a trikója bal pántját leengedte, hadd lássa mindenki a csodás rajzolatot; körül is vették mindig, fiatal tengerésztiszteknek és fürdővendégeknek magyarázta - megannyiszor csaknem ugyanazokkal a szavakkal - a részleteket.

Volt egy másik tetoválása is, és egy ízben a mindenre kíváncsi Kisch meg is kérte Horthyt, hogy mutassa meg neki azt is, amit az admirális meg is tett. Mindez 1918. június 10-én történt, a Viribus unitis fedélzetén. Pár órával később riadót fújtak: tórpedótalálat érte a flotta legnagyobb hajóját, a Szent Istvánt, amely menthetetlenül süllyedni kezdett. Amikor Horthy a nagy rohangászás közben összeakadt Kisch-sel, dühödten azt mondta neki:

- Nem kellett volna megmutatnom a rajzot, főhadnagy úr, mert valahányszor megteszem, mindig nagy szerencsétlenség támad!

A száguldó riporter egyébként maga is számos tetoválást hordott a testén, ezek közül a legnagyobbat és kétségtelenül legbizarrabbat a hátán viselte. Még egyéves önkéntes korában tetoválta rá egy litográfus, akivel együtt dekkoltak a helyőrségi fogdán. A rajz, amelyről Kisch jóhiszeműen azt hitte, hogy egy gyümölcsökkel megrakott tálat formáz, valójában az ezredparancsnokot ábrázolta, fejjel lefelé, hosszú, kilógó nyelvvel, s a nyelv vége egészen Kisch fenekéig ért. A rajz eredetijét rögvest meg is ütötte a guta, mikor meglátta a rajzot, s jobblétre szenderült.

Mindez, a száguldó riporter sok más kalandjával együtt, a Kriminalisztikai kalandozások című kötetben található, amelyet én egy sajátos félreértés miatt úgy kezdtem el olvasni, hogy azt hittem róla, Erich Kästner írta. (Édesanyám hozott egy pár könyvet a könyvtárból és mondta, hogy van köztük egy Erich Kästner is. Én meg leemeltem a legfelső könyvet a stóc tetejéről és elkezdtem olvasni, anélkül hogy megnéztem volna a címlapot.) Az első történet arról szólt, hogy az általam Erich Kästnernek gondolt szerző a hajléktalanszálláson alszik Londonban. Ezen meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy a bájos gyerektörténetek szerzője civilben ilyen bevállalós valaki volt. Ezután egy bűnügyi történet következett, utána haditudósítás az első világháborúból... A tetoválásokról szóló fejezet után komoly kétségeim lettek; szinte hihetetlen, hogy egy ilyen vagány csávó hogyan tudta megírni a Két Lottit. Becsuktam a könyvet, közben véletlenül a borítóra esett a tekintetem, és ezúttal el is olvastam a szerző nevét: Egon Erwin Kisch. Fellélegeztem, ezek szerint az Eltűnt miniatűr szerzője mégsem volt az a hétpróbás csavargó, akinek én egy rövid ideig hittem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

n', 2008. december 30. kedd, 21:56 (#)

kis képet vhova feltölteni nem lehetne erről?

2

dandala, 2009. január 20. kedd, 14:45 (#)

1. Politikusnak lenni -ma már- semmiképp nem társadalmi hovatartozás kérdése.
2. Mindig is léteztek "elit" tetoválások melyek nem öszevethetők a matróz- illetve börtöntetoválássokkal. (Egy színpompás negyed-felsőtestnyi sárkányt nem gombostűvel csinálnak.)
A cikk amúgy bejött:)

3

sultz, 2012. január 9. hétfő, 16:37 (#)

Hahó, Horthynak márpedig tengerész tetoválásai voltak. A sárkány tetkó viselésére kínai (pontosabban talán sanghai) kikötés jogosít. Azon kívül én úgy tudom, hogy rendesen ki volt varrva az öreg.
A tengerészeknél megvannak a megtett távolság után, illetve kül. események után járó ábrák, mint a fecske, vasmacska, háromárbocos hajó és egyebek.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork